Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Arijana Čulina – doktorica za smijeh

16.01.2011. 23:00
Arijana Čulina – doktorica za smijeh


Akcija pod nazivom “Smijehom protiv raka ili smijeh kao lijek” u organizaciji Lige za borbu protiv raka Zadar u subotu je u HNK Zadar dovela poznatu splitsku glumicu i komičarku Arijanu Čulinu. Arijana je zadarskoj publici ovom prilikom izvela svoj stand up comedy program “Za Europu spremni”.
 Brojnoj publici tom prilikom se obratila i Lada Šokota, članica zadarskog ogranka Lige za borbu protiv raka kazavši da se kupnjom ulaznice za predstavu doniraju sredstva za financiranje besplatnog telefona na kojem će 24 sata dežurati stručnjaci koji će davati savjete oboljelima od raka i njihovim obiteljima.
– Ovu akciju nazvali smo “Smijehom protiv raka ili smijeh kao lijek”. Naime, još je Sv. Augustin govorio da je smijeh dolina suza. Mnogi među nama prolili su mnogo suza za nekom dragom osobom. No, smijeh je lijek, kojeg možete, dapače, trebate uzimati po mogućnosti svakodnevno i u što većim količinama. Smijeh širi krvne žile, podiže raspoloženje i čini čovjeka sretnim, a sreću trebamo svi, kazala je Šokota poručivši publici da smijehom zaraze sve oko sebe i ozdrave ih tom zarazom.
– Sve ovo i sve ono što vam nisam uspjela reći, reći će vam doktorica za smijeh Arijana Čulina, poručila je Šokota, a Zadrani su pljeskom pozdravili splitsku glumicu.
 Na ideju o pokretanju besplatnog telefona, Liga je došla razgovarajući s pacijentima oboljelim od zloćudne bolesti, ali i s onima koju su to prošli. Njihove su reakcije bile da im je potreban razgovor i to ne samo s liječnikom ili psihologom, nego i s nekim bivšim pacijentom koji ima iskustvo kako se nositi s bolešću.
Realizaciju ove akcije omogućio je HNK Zadar koji drugu godinu za redom nesebično pomaže u realizaciji svih projekata koje ima Liga.
– Prošlogodišnjom akcijom opremili smo zadarsku onkologiju likovnim radovima. Povratna informacija koja je stigla do nas od pacijenata je da im je mnogo ugodnije prošla kemoterapija i zračenje dok su boravili u uljepšanim onkološkim prostorima. S humanitarnim akcijama ovoga tipa nastavljamo i naredne godine na isti datum 15. siječnja, istaknula je Šokota.
 Doktor Josip Bubičić ukazao je na činjenicu da je Hrvatska na prvom mjestu u Europi po učestalosti karcinoma pluća, a tomu je razlog pušenje.
– Godišnje u svijetu od raka pluća oboli milijun i 100 tisuća osoba, a umre milijun i 200 tisuća. Kod žena na prvom mjestu po učestalosti je rak dojke. Brojke govore da je u porastu i rak debelog crijeva, a prate ih rak prostate kod muškaraca i rak genitalnog trakta kod žena, kazao je dr. Bubičić.