Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

HSLS do izbora “puca” na deset posto glasova

16.01.2011. 23:00
HSLS do izbora “puca” na deset posto glasova


Dvije nedavne ankete koje  su provele agencije Promocija plus, te  PULS/Ipsos na političku mapu Hrvatske  vratile su stranku koja s nje ispala prije  sada već više od sedam godina. Naime oba  su istraživanja utvrdila da izborni prag  nakon dugo vremena prolazi HSLS, stranka koja je nakon izbornog debakla u  studenom 2003. godine bila u dubokoj  hibernaciji, a preživljavala zahvaljujući jakim lokalnim liderima i koaliciji s HSS-om  koja im je omogućila dva zastupnika i  nakon parlamentarnih izbora 2007. godine.
– Povratak HSLS može biti samo dobar  za Hrvatsku jer se pored dva velika politička bloka stvaraju i neke druge opcije  koje mogu prijeći izborni prag. Kao i svim  europskim zemljama i Hrvatskoj je potrebna jaka liberalna opcija. Trenutno mi  na temeljima stare faktički gradimo novu  stranku. Preko 40 posto našeg članstva je u  HSLS ušlo u zadnjih godinu dana. Očekujem da bi do izbora HSLS mogao ojačati  na deset posto. To nije nemoguće kao se  uzme u obzir da smo početkom 2010.  godine bili na oko jedan posto, a sada smo  na preko pet, smatra predsjednik HSLS-a  Darinko Kosor koji je na kormilo stranke  došao krajem 2009. godine na izbornom  Saboru HSLS-a u Slavonskom Brodu.
U Hrvatskoj trenutno osim HSLS-a  djeluju dvije stranke koje se smatraju  liberalnim, HNS i IDS, obje dio oporbene  takozvane Kukuriku koalicije. Predsjednica zastupničkog kluba HNS-a Vesna  Pusić smatra da HSLS bez obzira na  određeni uzlet u rejtingu ipak nema prevelike šanse na izborima.
– Ako će na izbore izaći dva bloka ovaj  rezultat HSLS-a ne znači ništa. Na parlamentarnim izborima stranke bez članstva i infrastrukture jako teško prolaze.  Lijevi i desni blok će dominirati izborima,  a sve ostalo neće biti značajno. Primjerice  HNS ima i članstvo i infrastrukturu i  brojne lokalno ugledne ljude, ali smo uza  sve to na zadnjim izborima jedva osvojili  sedam zastupnika, kaže Pusić.
Što se tiče eventualne suradnje liberalnih stranaka Kosor priznaje da ona do  izbora nije moguća, a dijelom to pripisuje  lošim odnosima nekadašnjih čelnika  HSLS-a Ivana Čehoka i Đurđe Adlešić s  Pusić i aktualnim predsjednikom HNS-a  Radimirom Čačićem.
– To se događali prije nego što sam ja  postao predsjednik HSLS-a i na to nisam  mogao utjecati. Međutim, smatram da bi  u budućnosti svakako trebalo ići na suradnju liberalnih stranaka i na stvaranje  liberalnog centra za kojeg sam siguran da  bi na izborima mogao osvajiti barem 20  posto glasova. Siguran sam da u Hrvatskoj  postoje birači koji bi podržali takvu opciju,  to se uostalom vidi i iz istraživanja javnog  mnijenja po kojima je neopredijeljeno čak  40 posto birača, smatra Kosor.