Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ivica juri prema Velikom globusu

16.01.2011. 23:00
Ivica juri prema Velikom globusu


Ivica Kostelić nastavlja seriju iz snova u 2011. godini,  ostvario je četvrtu pobjedu u  15 dana, drugu u tri dana  nadmetanja u Wengenu! Poslije super-kombinacije Kostelić je slavio u slalomu nadmašivši drugoplasiranog Austrijanca Marcela Hirschera za  čak 93 stotinke sekunde. Unutar sekunde bio je još samo  trećeplasirani Francuz  Jean-Baptiste Grange. Kostelić je dokazao da je kralj proljetnih slaloma i trenutačno  prvi skijaš svijeta. U Wengenu  je definitivno pokazao da je na  putu prema Velikom kristalnom globusu. Njegova prednost u odnosu na Aksela  Lunda Svindala sada iznosi  215 bodova!
– Ako nastavim ovako skijati, onda sam zaista favorit za  ukupnu pobjedu. No, to je još  daleko. Moram izbaciti Veliki  globus iz glave i koncentrirati  se na svaku utrku posebno –  kaže Ivica Kostelić.
U cilju Männlichen/Jungfrau skupilo se dvjestotinjak  Hrvata, koji žive i rade u  Švicarskoj. Uvijek dođu bodriti. I sada su, četvrti put,  zapjevali s Kostelićem Lijepu  našu. Ivica je sjajio od sreće  na postolju, njegova sestra  Janica pripremila je fotoaparat i pjenušac. Bili su to  trenuci koje je trebalo ovjekovječiti. Ivica je na povijesnom putu, koji možda vodi  prema naslovu pobjednika  Svjetskoga kupa. Karavana  je, istina, tek na pola puta…
Himna i navijači
– Sretan sam što sam mogao  podijeliti treću slalomsku  pobjedu u Wengenu s mojim  mnogobrojnim navijačima.  Bili su glasni, nezaboravan je  osjećaj bio voziti uz njihovo  navijanje i zato sam bio ponosan što im mogu otpjevati  hrvatsku himnu – kaže Ivica  Kostelić.
Upisao je Zagrepčanin 15.  pobjedu u karijeri, 11. u slalomu i četvrtu u Wengenu.  Treća slalomska i druga zaredom na Männlichen/Jungfrau stazi, na kojoj je u drugoj vožnji bilo osam stupnjeva  Celzijua. Kao da je u Alpe  stiglo proljeće. Kostelić je u  drugu vožnju krenuo s tri stotinke prednosti u odnosu na  Grangea. Na prvom prolazu  bio je četiri stotinke u plusu,  ali minus se vratio na drugom  prolazu, dok je u cilju Kostelić imao golemih 99 stotinki prednosti! Bila je to preteška zadaća za Hirschera koji nije uspio proći stazu bez  pogreške, nakon što je na drugom prolazu još imao 33 stotinke prednosti.
– U prvom laufu imao sam  jednu malu pogrešku.  Međutim, nekako sam osjećao da će u drugoj vožnji sve  doći na svoje mjesto. Trebalo  je napasti drugu vožnju jer  dobro skijam po tim rupama.   Išao sam dobro i imao sam  izvrstan osjećaj. Kada sam  ušao u cilj i vidio skoro sekundu prednosti, bio sam siguran u pobjedu. Ovo je kruna  najvećeg tjedna moje karijere  –  rekao je Ivica, koji je imao  sedmo vrijeme drugoga “laufa”.
Mekana staza
Kostelić je imao drugo vrijeme prve vožnje, spustivši se  kao peti niz stazu. Na prvom  prolazu bio je jednu stotinku  brži od Marcela Hirschera.  Međutim, na jednom je zavoju  ostao na repovima skija i uslijedilo je veliko spašavanje.  Izgubio je nekoliko stotinki,  dovoljno da se na drugom  prolazu nađe na devet stotinki  zaostatka, koliko je plus iznosio i u cilju. No, Ivica je  sjajno iskoristio idealan dan  za njegovo skijanje. Iako je  staza bila preotvorena za njegov ukus, Kostelić je iskoristio  sunčano jutro, plus četiri stupnja Celzija, dobar startni broj  (5) i nešto mekši snijeg zbog  kojega se njegovu vremenu  više nitko nije uspio približiti.
Natko Zrnčić-Dim, Dalibor  Šamšal, kao i Aksel Lund  Svindal, nisu uspjeli izboriti  drugu vožnju. Natko je imao s  obzirom na broj i uvjete  sjajno  38. vrijeme uz 4.06 sekundi  zaostatka za Hirscherom.   Svindal je bio 44. s 4.41 sekundi slabijim vremenom od  Austrijanca, dok je Šamšal  imao 46. vrijeme (5.27). Za  ulaz u drugu vožnju zaostatak  nije smio biti veći od 3.32  sekunde. Međutim, uvjeti na  stazi bili su preteški za one s  visokim startnim brojem.
Kosteliću nije smetala mekana staza. Nikad nije. Poslije  trijumfa podijelio je radost s  hrvatskim navijačima, sa sestrom Janicom, s ocem. Gips je  uvijek tvrdio da je Ivica jedan  fini skijaš…
Šetnja s Janicom
– Sretan sam, osjećaj je fenomenalan, pogotovo jer je  riječ o Wengenu. Sada ne osjećam umor, ali moram se  opustiti.  S Janicom sam  prošetao po stazi nakon pobjede u onoj velikoj gužvi. Valjda je i to nekakav početak  opuštanja. A i vožnja helikopterom je bila prava – pobjednička!  Danas poslijepodne  malo ću trenirati. Treba skupiti snagu za ono što slijedi jer  ovo je na kraju tjedna bilo kao  pobijediti u maratonu  – zaključio je Kostelić.
Čestitao je i Alberto  Tomba.
– Grande Ivica!
S druge strane, i Svindal  priznaje Ivičinu premoć.
– Odustao sam od lova na  Svjetski kup, sada ću se koncentrirati samo na utrke – rekao je Svindal.
Ivica je dobro bodovima napunio teretni vagon planinskog vlaka što vozi do Wengena i dalje do Jungfraujocha,  najviše željezničke stanice u  Europi. Nije dovoljan najviši  europski vrh, Kostelić želi na  skijaški krov svijeta.