Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Josipović braniteljima: Ne bojte se

16.01.2011. 23:00
Josipović braniteljima: Ne bojte se


Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović na svečanom prijemu u povodu 18. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Maslenica” uputio je zahvalu cijele Hrvatske sudionicima akcije za njihovo junaštvo i viteštvo te svim hrvatskim braniteljima poručio da se ne boje jer, kako je rekao, nitko neće progoniti branitelje koji su časno branili domovinu.
Predsjednik je u povodu obljetnice “Maslenice” u svome Uredu pred okupljenim sudionicima akcije i obiteljima poginulih branitelja naglasio kako je ta akcija bila velika i značajna pobjeda mlade hrvatske vojske u trenutku kad je Hrvatska bila rascijepljena po pola, a komunikacija s jugom zemlje bila gotovo nemoguća.
Akcija je počela 22. siječnja 1993. godine, a u tri dana hrvatske su snage oslobodile zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik te naknadno branu “Peruča”.
“Uspjeh akcije bio je ključan za obranu i daljnja djelovanja Hrvatske vojske i upravo zato udar hrvatskih snaga bio silovit. To je prva zajednička operacija u kojoj su sudjelovali najbolji sinovi Dalmacije i Slavonije te Specijalnih postrojbi MUP-a i hrvatskog redarstva. Pola moga Savjeta za branitelje izravni su sudionici akcije “Maslenica”, što me osobito raduje”, kazao je Josipović naglasivši da će operacija “Maslenica” u hrvatskoj povijesti ostati zabilježena po jasno upućenoj poruci “kako će završiti rat i kako će svi hrvatski okupirani teritoriji biti oslobođeni”.
Upućujući izraze divljenja i trajnu zahvalnost cijele Hrvatske sudionicima akcije na iskazanom junaštvu i viteštvu, Josipović je naglasio kako će, dok god je u Uredu predsjednika, učiniti sve da branitelji budu dostojno tretirani, da uživaju sigurnost i poštovanje koje zaslužuju.
U svom se govoru Josipović osvrnuo i na uhićenje branitelja Tihomira Purde u BiH, pojavljivanje popisa hrvatskih branitelja koje Srbija sumnjiči za ratni zločin, a koji su izazvali više braniteljskih prosvjeda. Braniteljima je, kako je rekao, u povodu posljednjih događaja, poručio – ne bojte se. “Posebno u povodu posljednih događaja, moram vam reći – ne bojte se. Ne bojte se jer nitko neće progoniti branitelje koji su časno branili domovinu, koji su sebe, svoj život i zdravlje izložili pogibelji. Pred hrvatskim pravosuđem, i samo tamo, odgovarat će naravno svi, bez obzira tko su, koji su se ogriješili o zakon. Ali vi ste se borili za pravnu državu, vi ste se borili za slobodu, za demokratsku Hrvatsku koja djeluje, radi, živi po najvišim standardima EU”, kazao je Josipović.
Izrazio je uvjerenje da Hrvatska, kada postane 28. članicom EU, neće biti biti slijepo crijevo Europe. “Siguran sam da ćemo bit ravnoopravna 28. zvijezdica, a svjetlo toj zvijezdi ste i vi dali”, poručio je okupljenim braniteljima.
Josipović je odlikovao sveukupno 15 sudionika akcije “Maslenica”, neke od njih posmrtno. “Redom kneza Domagoja s ogrlicom” posmrtno su odlikovani Mario Mišić i Vladmir Stojić, a Redom hrvatskog trolista Emil Baneković i Ivica Drmić. “Redom hrvatskog križa” odlikovano je desetak branitelja koji su u akciji ranjeni, a odlikovanje “Nikola Šubić Zrinski” primio je pričuvni brigadir Štefan Paun.
Uputivši zahvalu u ime svih odlikovanih, Paun je predsjedniku Josipoviću uputio i posebnu molbu da štiti integritet i dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja koje je, kako je rekao, posljednjih dana ponovno poljuljano.
U ime okupljenih zahvalio se i ratni načelnik stožera 4. Gardijske brigade, umirovljeni brigadir Milan Perković. “Svima nama sudionicima Domovinskog rata iznimno je drago, makar mi to nekad i ne priznali, da nam se oda dužno poštovanje koje smo, mi pretpostavljamo, zaslužili”, kazao je Perković i dodao kako mu je posebno drago da to čini i najviša razina, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.