Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Mirovincima” bolja cijena za dionice Ine?

16.01.2011. 23:00
“Mirovincima” bolja cijena za dionice Ine?


Po sadašnjim podacima Mađari nisu uspjeli steći većinsko vlasništvo, ali možeda hoće, ako mirovinskim fondovima ponude višu cijenu


MOL-ova ponuda malim, i institucionalnim  dioničarima, pozvanim 3. prosinca da mu po cijeni od 2.800  kuna prodaju svoje dionice,  zaključena je jučer, no kako  odgovaraju iz Budimpešte,  broj onih koji su im prodavali  dionice od 14. prosinca, bit će  moguće obznaniti najranije  kroz deset dana. Drugim riječima, tek će se tada znati  novi omjer snaga dioničara u  Ini. Za sada je jedino poznato  koliko su dionica stekli mirovinski fondovi, i nepoznati  ulagač.
Po posljednjem izviješću  Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), MOL  posjeduje 47,16 posto Ine, Hrvatska Vlada 44,84. Na trećem  je mjestu AZ dobrovoljni mirovinski fond, koji je do sada  kupio 1,85 posto Ine, Raiffeisen mirovinski fond nalazi  se na četvrtom mjestu sa 0,8  posto Ine, a iznenađenje na  petom mjestu liste je navodni  američki fond. Ne vidi se o  kome je riječ, jer je dostupan  samo podatak o PBZ-ovom  skrbničkom računu, na kojem  se nalazi 0,61 posto Ininih dionica. Šesti vlasnik Ine za sada  je PBZ-ov mirovinski fond, s  0,59 posto dionica, a sedmi  Erste plavi obavezni mirovinski fond, koji posjeduje 0,46  posto.
Na burzi viša cijena
“Mirovinci” su, time, od  početka prodaje 14. prosinca,  pa do 13. siječnja, otkad datira  ovo izviješće SKDD-a o vlasničkim udjelima u kompaniji,  kupili ukupno 370.000 dionica  od ukupno njih deset milijuna,  i stekli udio u Ini od 3,7 posto.  To je ujedno 46 posto od ukupnog broja slobodnih dionica 3.  prosinca, kad je MOL obznanio svoju ponudu. Ukupno je  kod malih i institucionalnih  dioničara bilo 800.910 dionica,  kojih su mirovinski fondovi,  dakle, kupili 46 posto. Nepoznati ulagač kupio je još 7,6  posto, s jučerašnjim danom  vjerojatno i više, što znači da je  MOL na raspolaganju imao  još 53,6 posto dionica. Pod  uvjetom da su mu svi ti dioničari prodali svoje dionice, on  je stekao većinski udio u Ini,  odnosno prikupio ukupno  50,86 posto dionica, no teško  je vjerovati da su mu mali  dioničari u većem broju prodavali svoje dionice, s obzirom  da je njihova cijena na burzi,  preko koje MOL nije mogao  kupovati, značajno veća od  one koju im je MOL nudio.  Jučer je, primjerice, ta dionica  skakala i do 3.450 kuna, dok se  u prosjeku prodavala za 3.323  kune, odnosno za čak 523 kune više negoli je nudio MOL. 
Žele većinu dionica
Kako sada stvari stoje, nema  “pobjednika”. Po sadašnjim  podacima, Vlada, zajedno s  mirovincima, ima 48,54 posto  Ine, MOL sam 47,16 posto. Da  li je za sebe, ili nekog drugog,  dionice kupovao tajanstveni  američki fond, pokazat će vrijeme, no za sada većinskog  dioničara u Ini nema. Kako će  se MOL dalje ponašati, nakon  što budu objavljeni podaci o  broju njihovih transakcija, također je enigma, no moguće je  da se dogodi i scenarij da  MOL “mirovincima” ponudi  još bolju cijenu za otkup. Oni  na to sigurno neće biti imuni.  Kako su to početkom prosinca  poručivali iz MOL-a, oni u Ini  žele većinsko vlasništvo. 
 


Neki dionice čuvaju




MOL-u je ukupno trebalo 2,9 posto, i kroz desetak će dana biti moguće  vidjeti koliko je od toga i namakao. U obzir treba uzeti i činjenicu da je dio  dionica kod malih dioničara “zamrznut”, odnosno da određeni broj ljudi niti  ne pomišlja na njihovu prodaju, već ih čuva za neke, moguće, još povoljnije  trgovanje, ili pak za svoju unučad!