Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Živimo kao uznici i progonjene zvijeri

16.01.2011. 23:00
Živimo kao uznici i progonjene zvijeri


Koordinator inicijative Boris Prebeg zatražio hitan razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor, a u slučaju da do toga ne dođe, najavio još žešće akcije


Inicijativa “Stop  progonu hrvatskih branitelja”  organizirala je u subotu prosvjed tijekom kojeg se na središnjem zagrebačkom trgu  okupilo nekoliko tisuća ljudi  nezadovoljnih zbog, po njihovom mišljenju, neosnovanog  progona hrvatskih branitelja i  ignorantskog odnosa vlasti  prema tom problemu. Tom je  prilikom koordinator inicijative Boris Prebeg zatražio hitan razgovor s premijerkom  Jadrankom Kosor, a u slučaju  da do toga ne dođe, najavio još  žešće akcije branitelja.
– Prosvjednim skupom želimo obilježiti današnji dan  međunarodnog priznanja Hrvatske i upozoriti predsjednicu vlade i hrvatske sabornike da smo im u Domovinskom ratu omogućili nezaslužene udobne fotelje i plaće,  rekao je Prebeg.
Bahatost i ignorancija
A oni nas zatvaraju i ignoriraju i ponašaju se prema nama bahato i arogantno, dodao  je Prebeg, zatraživši trenutni  prekid progona branitelja.
Vukovarski branitelj Petar  Janjić Tromblon uz povike prisutnih “Vukovar, Vukovar” rekao je da su “branitelji danas  uznici u zemlji koju su branili  svojom krvlju i žive kao progonjene zvijeri”, te naglasio da  je “Vukovar bio svetinja i ostat  će svetinja”.
Član inicijative Vjekoslav  Magaš pročitao je pak proglas  u kojem piše da je “nedopustivo da u odmazdi prema  braniteljima sudjeluju i predstavnici hrvatske vlasti koji bi  ih trebali braniti od šikaniranja i progona”.
– Nećemo zaboraviti vas jer  sutra će doći po nas, rekao je  Magaš.
“Izdaja, izdaja”
Na spomen predsjednike  Republike i Vlade okupljeni  su uzvikivali “Izdaja, izdaja” i  “Dolje Vlada”, a od uzvika  moglo se čuti još i “Škabrnja,  Škabrnja”, te “Franjo, Franjo”.  Prosvjednici su nosili transparente s natpisima “Odmah  zaustavite progon hrvatskih  branitelja”, te “Povlačenje  tužbe protiv Srbije je veleizdaja”.
Član inicijative Natko Kovačević rekao je da je prosvjed  bio tek prva akcija Inicijative  te da će se oni nastaviti sve  dok ne prestane progon branitelja i dok ne budu oslobođeni svi koji se trenutno  nalaze u zatvoru.
Nakon prosvjeda branitelji  su otišli na misu za poginule  hrvatske branitelje u crkvu  svetog Marka. Među publikom su bili prisutni Ivan Gabelica, Dorica Nikolić, Zvonimir Šeparović i Zvonko  Bušić.
 


HDZ-ovci pozvani na bojkot




Očito uvjereni da će skup biti kritičan prema Vladi, u zagrebačkom su HDZ-u u petak svojim članovima slali SMS-ove kojima ih pozivaju da ga bojkotiraju.
– Prema naputku Gradskog odbora dobivenog danas navedeni skup treba izbjeći, piše u poruci kojoj se kao potpisnik navodi predsjednik HDZ-ovog područnog odbora Črnomerac Ivan Bračić, a koju nam je jučer pokazao jedan član zagrebačkog HDZ-a prisutan na prosvjedu.