Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Aeroklub Zadar počinje s obukom pilota i padobranaca

16.01.2012. 23:00
Aeroklub Zadar počinje s obukom pilota i padobranaca


Aeroklub Zadar ponovno započinje s tečajevima za osposobljavanje privatnih pilota zrakoplova te sportskih padobranaca. Prijave su moguće do 20. siječnja, doznajemo od tajnika kluba Velida Jakupovića, a mogu se prijaviti sve osobe starije od 16 godina koje su zdravstveno sposobne.
Za dobivanje dozvole za privatnog pilota zrakoplova potrebno je proći teoretski dio nastave koji se pod vodstvom zadarskih nastavnika letenja odvija tijekom dva mjeseca u prostorijama aerokluba.
– Nakon toga slijede pismeni testovi koji se prijavljuju Agenciji za civilno zrakoplovstvo te praktični dio od 45 sati naleta na zrakoplovu Cessna 172. Praktični dio ispita sastavljenje od letenja i polaganja praktičnog dijela ispita o letenju, koji bi ovisno o dinamici letenja trebao biti priveden kraju kroz tri-četiri mjeseca. Prvi dio ispita polaznici prolaze kod nastavnika u Aeroklubu Zadar, dok za drugi dio agencija određuje hoće li to biti naš nastavnik ili neko drugi, kazuje Jakupović, dodajući kako AK Zadar ima četiri nastavnika letenja.
Slična koncepcija se primjenjuje i za tečaj za sportskog padobranca koji obuhvaća dvomjesečnu teoretsku nastavu sastavljenu od osam predmeta uz praktični dio obuke sastavljen od pakiranja padobrana i psihofizičke pripreme. Jakupović kazuje da osnovna obuka sadrži pet skokova padobranima tipa Skymaster, no da bi se dobila licenca sveukupno je potrebno napraviti čak 45 skokova.
Cijena tečajeva još nije formirana i ovisi o odazivu, pa je zato zainteresiranima najbolje da nazovu ili dođu u prostorije kluba, pojasnio je Jakupović. Ova godina bila je uspješna natjecateljski za AK Zadar čiji članovi su osvojili važne rezultate, kazuje:
– Padobranac Rinaldo Berović ušao je u državnu reprezentaciju, a i dobitnik je priznanja Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Također, i modelari su postigli važan uspjeh osvojivši medalje na više natjecanja.