Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Članovi Matice Zadrana posjetili grob svoga prvog predsjednika

16.01.2012. 23:00
Članovi Matice Zadrana posjetili grob svoga prvog predsjednika


Kolege iz Matice Zadrana su se ponovno prisjetile ovoga poznatog liječnika, pedijatra, znanstvenika, sveučilišnog profesora, humanista, pjesnika, glazbenika, umjetničkog fotografa, sportaša, društvenog radnika, ali nadasve velikog prijatelja


Jučer se navršilo točno pet godina od smrti poznatog zadarskog liječnika, prof. dr. Slavka Perovića. Tim su povodom članovi Matice Zadrana posjetili njegov grob na Gradskome groblju, položili su cvijeće i pomolili se u spomen na toga velikog Zadranina, plemenitog i dobrog čovjeka, kako je to kazao današnji predsjednik Matice Zadrana Ivo Babić.
Osim Ive Babića uime Matice Zadrana na grobu prof. dr. Slavka Perovića poklonili su se jučer i članovi ove zadarske udruge Ana Vukić i Moris Nakić.
Pokojni Perović je sa svojim prijateljima osnovao Maticu Zadrana usred rata, 1993. godine, bio je njezin prvi predsjednik i počasni predsjednik do kraja života. Kolege iz Matice Zadrana su se iznova prisjetile ovoga poznatog liječnika, pedijatra, znanstvenika, sveučilišnog profesora, humanista, pjesnika, glazbenika, umjetničkog fotografa, sportaša, društvenog radnika, ali nadasve velikog prijatelja, čija dobročinstva još i danas nedostaju mnogim Zadranima. On je bio, sjećaju se mnogi, osnivač i dugogodišnji voditelj Dječjega odjela u zadarskoj bolnici, bio je gastroenterolog za djecu i više od toga, koji je liječio mnogobrojnu zadarsku djecu i mladež. No, bio je on istaknut i na drugim brojnim poljima, nositelj bezbrojnih nagrada i priznanja. Već u svojoj 34. godini je postao doktor znanosti, prvi iz zadarskoga liječničkog kruga, pa je još mlad postao i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, bio je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, jedan je bio i od utemeljitelja i glavni urednik časopisa Medica Jadertina i član uredništva drugih medicinskih časopisa u Hrvatskoj.
Arbanas i Kaljanin po ocu i majci, kako je sam govorio, pisao je priznatu poeziju i na kaljskoj čakavštini, pisao je i prozu i bio veliki dobročinitelj, osobito najmlađim Zadranima i zato ga mnogi pamte samo po dobroti. Iz njegova bogatog života poznata je i jedna moglo bi se reći bizarna činjenica, mnogi su ga zapamtili i po biciklu, kojim se svakodnevno vozio na posao i u grad. Znao je govoriti da su Kozaci poznati po konjima, a Arbanasi po biciklima!