Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Drmić se nagodio s USKOK-om

16.01.2012. 23:00
Drmić se nagodio s USKOK-om


Na sjednici optužnog vijeća u predmetu pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda da preinače presudu Branimiru Glavašu, gotovo svi optuženici slijedit će primjer Srećka Jurišića, splitskog poduzetnika koji je priznao krivnju za optužbe i nagodio se s USKOK-om. Točnije, njegov primjer slijedit će svi kojima je USKOK ponudio uvjetne kazne, a osječki poduzetnik Drago Tadić kojem USKOK nudi 2,5 godine zatvora, odbit će nagodbu. Te informacije potvrđene su našem listu iz više neovisnih izvora.
Prva nagodba u tom predmetu pala je na prvoj sjednici optužnog vijeća i izazvala velik nemir među drugim optuženicima i njihovim odvjetnicima. Branitelji okrivljenih čak su i prijavili odvjetničkoj komori splitskog odvjetnika Željka Gulišiju, jer ih nije obavijestio da će se njegov klijent Srećko Jurišić, optužen za pokušaj protuzakonitog posredovanja i udruživanje za počinjenje kaznenog djela, nagoditi na dvije godine zatvora uvjetno, na rok kušnje od pet godina. Prijava komori u međuvremenu je odbačena, a optužnica protiv ostalih postala je pravomoćna.
Nakon prve nagodbe, bilo je samo pitanje vremena kad će se i ostali okrivljenici nagoditi s USKOK-om. Naime, Jurišićeva nagodba i priznanje dovelo ih je u nezavidan položaj, jer je priznao kaznena djela koja oni poriču. Tako su, praktički, svi ostali bili prisiljeni pregovarati s USKOK-om. Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, Glavaševa prijateljica Sanja Marketić i supruga Drage Tadića, Božica Čavar Tadić uspjeli su s USKOK-om dogovoriti jednaku kaznu kao i Srećko Jurišić. Njihov sporazum s tužiteljima trebalo bi presudom potvrditi optužno vijeće.
Jedini kojem USKOK-ova ponuda nije bila prihvatljiva je Drago Tadić. Osječkom poduzetniku USKOK nudi bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine zatvora, što on i njegova odvjetnica Jadranka Sloković smatraju neprihvatljivim, budući da Tadić, za razliku od Ivana Drmića i Sanje Marketić, nije optužen za lažno prijavljivanje kaznenog djela, a nudi mu se teža kazna od njihove. Njih dvoje su, podsjetimo, optuženi za lažno prijavljivanje, jer su policiji predočili da ih je nepoznati Srećko (Srećko Jurišić kome su predali 70 tisuća eura) iznudio novac uvjeravajući ih da može pomoći Glavašu. Inače, tih 70 tisuća eura koje je dobio od Drmića i Marketića, Jurišić neće morati vratiti njima, već će ih predati državi, budući da nitko, prema zakonu, ne smije zadržati novac stečen kaznenim djelom.