Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatskom ribarstvu istječu zadnje minute!

16.01.2012. 23:00
Hrvatskom ribarstvu istječu zadnje minute!


Nažalost, opet je ribarstvo nastavilo u krivom smjeru i mračne sile su opet pobijedile. Žalosno je da umjesto na moru i ribanju moramo provoditi vrijeme u prosvjedima, ali ako sada zašutimo i ne odupremo se, uskoro nećemo imati zašto niti prosvjedovati, jer će ribarstvo u istočnom Jadranu nestati jednom za svagda, ističu predstavnici hrvatskih udruga profesionalnih ribara


Od konstituiranja nove Vlade prošlo je već dosta vremena, gotovo mjesec dana, a još nije imenovana osoba odgovorna za ribarstvo. Iako nismo očekivali čuda, neke pomake na bolje ipak jesmo. Nažalost, već je očito da se naša očekivanja neće ostvariti te mogu reći da sam odnosom vlasti prema ribarima u najmanju ruku razočaran, poručuje Albin Popov, predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Naše more” koja okuplja 450 profesionalnih ribara sa zadarskog, šibenskog, splitskog i dubrovačkog područja.
Popov te predsjednici udruga profesionalnih ribara Mare Croaticum i istarski ribar Daniele Kolec i Radovan Simić su kao predstavnici Koordinacije udruga profesionalnih ribara Hrvatske ovih dana svoje stavove o aktualnom stanju u ribarstvu pretočili u javno priopćenje.
Plavi dizel neprihvatljivo skup
– Kao što je istaknuto u službenom priopćenju Koordinacije ribarskih udruga, mi ribari nikad nismo štedjeli nikoga od onih koji su radili protiv ribarstva. Našim priopćenjem želimo ukazati na potpunu nestručnost ribarske administracije, interesne grupe te na, slobodno možemo kazati, i ribarsku mafiju, koji su ribarsku industriju doveli u kolaps, govori Popov te izražava potpuni nedostatak vjere u to da će ribarima biti bolje.
– O čemu možemo razgovarati kad je cijena plavog dizela dosegla 6 kuna?! S obzirom na to kakav nam je ulov i na sve ostale okolnosti sada bi nam i cijena od 4 kune bila prevelika. Ribari su u dvadeset godina hrvatske države izgubili sva prava, a dobili samo obveze. Mi iz Koordinacije smo u stalnom kontaktu s članovima udruga i vjerojatno ćemo uskoro nešto poduzeti. Pokrenut ćemo članstvo na prosvjed ili ćemo eventualno pribjeći još drastičnijim mjerama, rekao je Popov.
Danas je većina ribara u teškom stanju s neizvjesnom budućnosti, osim, kažu iz Koordinacije, “onih interesnih pojedinaca koji su uvijek bili dobri s vlasti i u prethodnom razdoblju dobro omastili brkove muljažama oko poticaja, povlastica i ostalog”.
– Uglavnom, stvoren je kaos, i to namjerno, da bi se pojedinci u ribarstvu, neki ribari i vrh administracije obogatili na leđima ribara. Cijena ribe za ribara je pala, troškovi i obveze su narasli, a razlika cijene od ribara pa do ribarnice je drastično viša nego u EU. Naš narod je došao do toga da ni srdele ne može kupiti. Od nas se kupuje po 3 kune, a prodaje po 25 kuna, ukazuju Popov, Kolec i Simić.
Da stvar bude grotesknija, nastavljaju oni, u trenutku kolapsa mnogih resursa, nadležno ministarstvo, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska obrtnička komora, troše novac poreznih obveznika i po Lijepoj Našoj promoviraju jedenje ribe, da bi se digla potrošnja, a istovremeno ništa neće da urade za reguliranje prometa ribom!
Ribari nemaju s kime razgovarati
– S obzirom da je svima, osim njima, jasno da su resursi u kolapsu, povećanje potrošnje očito znači i povećanje uvoza ribe, kojim se opet pogoduje trgovcima, a ne ribarima!
Licemjerno je da navedene institucije svih ovih godina nisu dale niti jednu soluciju kako riješiti problem prodaje ribe, povećanih troškova ribarstva, beneficiranoga radnoga staža ribara, problema oko registra brodova, cijene goriva, a da ne govorimo o apsurdnim pravilnicima koji nemaju veze s realnošću, pa ni s EU propisima. Koordinacija udruga je odavno javno objavila rješenja za brojne probleme, ali uskoj interesnoj grupici to nikad nije odgovaralo, jer bi time izgubili svoj kolač, od kojega većina ribara nema niti mrvice, navode iz Koordinacije udruga profesionalnih ribara te ističu da žele javno iskazati svoje razočaranje novom Vladom.
– Iščitavajući njihov predizborni program za ribarstvo mislili smo da napokon dolaze oni koji će uraditi nešto pozitivno za ribarstvo, ali nas je sama Vlada ubrzo demantirala. Ribarstvo je nestalo iz naziva ministarstva, a očito je da novi ministar poljoprivrede nema pojma koji će mu stručnjak uopće voditi ribarstvo i provoditi njihov zacrtani program. Odmah smo novom ministru ponudili suradnju, s prvobitnim ciljem da mu iskažemo naša stajališta i ništa drugo, ali nije nam se udostojio niti odgovoriti. Već se okružio uvijek istom grupicom ljudi i nas ignorira, što znači da će ova nova vlast samo biti kontinuitet stare vlasti. Nažalost, s obzirom da ribarskoj industriji vrijeme istječe, to znači da će ova nova vlast biti gora od stare, i da ćemo vjerojatno u mandatu nove vlasti biti svjedoci potpunog kraha hrvatskog ribarstva, starog više od tisućljeća. Nažalost, opet je ribarstvo nastavilo u krivom smjeru i mračne sile su opet pobijedile. Žalosno je da umjesto na moru i ribanju moramo provoditi vrijeme u prosvjedima, ali ako sada zašutimo i ne odupremo se, uskoro nećemo imati zašto niti prosvjedovati, jer će ribarstvo u istočnom Jadranu nestati jednom za svagda, stoji u otvorenom pismu koje potpisuju Popov, Kolec i Simić.
Predsjednik Ceha ribara Zadarske županije Edison Boško također je razočaran odnosom nove Vlade prema ribarima.
– Ribarstvo su izbacili iz imena ministarstva, pomoćnik ministra za ribarstvo još nije imenovan! Nemamo s kime razgovarati, kome se žaliti.
Na 16. skupu ribara u Selcu istaknuli smo nekoliko važnih zahtjeva o kojima nam se još nitko nije očitovao. Među važnijim je naše traženje da se da odobri subvencioniranje cijene goriva na način kao što je to bilo i za 2011. godinu, što znači da bi država platila sve iznad pet kuna po litri goriva. Ali s kime razgovarati o tomu, rekao je Boško upozoravajući da su ribari sve nestrpljiviji te isto kao njegovi kolege iz udruga profesionalnih ribara napominje da ribari nemaju vremena čekati te da ribarstvu već ističu posljednje minute.