Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

I Kajin najavio da će na jedan dan otići u mirovinu

16.01.2012. 23:00
I Kajin najavio da će na jedan dan otići u mirovinu


Šeksova je sreća da je dobar dio građanskog bijesa prema hrvatskim političarima preuzeo potpredsjednik IDS-a Damir Kajin koji je najavio da će učiniti isto, odnosno da će s nepunih 50 godina, na jedan dan otići u mirovinu, kako ne bi izgubio povlasticu koju ukida koalicija čiji je i on član


Zahvaljujući svom mirovinskom “manevru” Vladimir Šeks mjesečno će imati 1.200 kuna veću mirovinu. Zato što je preduhitrio odluku Kukuriku koalicije da ukine povlaštene dužnosničke mirovine Šeks će, kad konačno ode u mirovinu, svaki mjesec dobivati, kako neslužbeno doznajemo oko 9.700 kuna. Da nije podnio zahtjev za zastupničku mirovinu i nakon jednog dana se vratio u stalni radni odnos, Šeks bi na osnovu staža, a dosad je skupio 42,5 godine, imao mirovinu, potvrdilo nam je nekoliko izvora, od barem 8.500 kuna. Dakle, prema sadašnjem izračunu Šeksov bi godišnji proračun trebao biti bogatiji za 14.400 kuna. Zbog svoje jednodnevne mirovine Šeks je doduše izazvao ogorčenje javnosti, ali si je na taj način godišnje priskrbio dodatnih gotovo sedam prosječnih mirovina u Hrvatskoj.
– Šeks se politički pokopao uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u, rekao nam je visokorangirani dužnosnik HDZ-a.
Milanoviću žao Kajina
No, Šeksova je sreća da je dobar dio građanskog bijesa prema hrvatskim političarima preuzeo potpredsjednik IDS-a Damir Kajin koji je najavio da će učiniti isto, odnosno da će s nepunih 50 godina, na jedan dan otići u mirovinu, kako ne bi izgubio povlasticu koju ukida koalicija čiji je i on član. Međutim, Kajin se treba požuriti jer se nagađa da bi izmjene zakona o pravima dužnosnika mogle u Saboru na dnevnom redu biti već krajem tjedna, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li Kajin podržati prijedlog kojim će ostalim kolegama zastupnicima u budućnosti uskratiti povlaštene mirovine.
– Uspjet ću, već u srijedu predajem u Saboru zahtjev. Razgovaram s lijevima i desnima i nisam još sreo nikoga tko ne bi postupio kao ja. U suprotnom ne bismo bili normalni, objašnjava Kajin. Prema okvirnom izračunu njegova povlaštena mirovina bi sa 30 godina staža i četiri saborska mandata bila nešto manja od sedam tisuća kuna.
Lider Kukuriku koalicije, premijer Zoran Milanović, jučer je pomalo nevoljko komentirao Kajinov slučaj i mogućnost da ga slijedi još neki zastupnik parlamentrane većine.
– Žao mi je zbog toga. To je sve što mogu reći i ništa više, kazao je Milanović.
Iako Kajin ističe da bi i na ljevici i na desnici svi rado napravili što i on, saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker, iako ima uvjete za dužnosničku mirovinu, ne želi učiniti isto.
– Zašto bih išao u mirovinu kad imam saborski mandat i to mi je posao. Kad budem odlazio u mirovinu obračunat će mi je po zakonu koji će tada vrijediti. Valjda sam nešto u životu naučio raditi pa ću to i raditi ako više ne budem političar i zastupnik, kazao nam je Šuker. Nije htio komentirati postupak kolega koji su na jedan dan otišli u mirovinu.
Dropulić za radničku
Donedavni predsjednik Sabora Luka Bebić sa strane gleda muke svojih nekadašnjih kolega jer je već u mirovini. Ali, nije još odlučio hoće li ona biti dužnosnička ili radnička, odnosno po općim propisima.
– Jedna gospođa iz mirovinskoga izračunala je da bi mi, jer imam 47,5 godina staža i 70 godina života, “radnička mirovina” bila 500 do 600 kuna veća od povlaštene, kad ne bi bilo ograničenja o najvećoj mirovini. Sada čekam službeni izračun pa ću se opredijeliti ali mi je svejedno jer su razlike male, kazao nam je Bebić. Tvrdi i to da on ne bi postupio kao Vladimir Šeks, iako smatra da se nepravedno ističe samo Šeksov primjer.
HDZ-ovka Marina Matulović Dropulić odlučila je pak otići u radničku mirovinu i nije tražila izračun dužnosničke mirovine. Takvu je odluku, kaže, donijela odavno pa uopće nije zahtijevala da joj se izračuna koja bi joj mirovina bila povoljnija. Bivša ministrica ima 45 godina staža.


Zakonito, ali nemoralno




Umirovljenja na jedan dan osudile su i sindikalne središnjice, pa Hrvatska udruga sindikata (HUS) ističe da takav potez predstavnika građana govori o ljudskim kvalitetama dotičnih, njihovom osjećaju pripadnosti narodu kojeg predstavljaju te njihovoj zauzetosti za opće dobro i opće interese. Ljude koji su tako postupili, a tako i stranke koje su ih kandidirale, treba, poručuju iz SSSH, upamtiti trajno, jer su sami sebi oduzeli pravo zastupanja interesa građana. “Vode računa isključivo o vlastitom, sebičnom, materijalnom interesu. Koriste pravo koje su sami sebi izglasali, a koje drugi građani plaćaju! Dakle, jest zakonito i jest nemoralno”, poručuju iz SSSH.