Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Joković i Burić otklonili dvojbe

16.01.2012. 23:00
Joković i Burić otklonili dvojbe


Vaterpolska momčad Ratka Rudića bila je uspješni “ledolomac” u prohladnom Eindhovenu, hrvatski vaterpolisti su prilikom “probijanja leda” na Europskom prvenstvu sigurno matirali Rumunjsku držeći kormilo igre i rezultata od prvih zaveslaja utakmice na plivalištu “Pietera van den Hoogenbanda”.
Dubrovačka veza  
Josip Pavić, hrvatski vratar koji je u nedjelju napunio 30 godina, čuvar mreže koji kao i na EP-u u Zagrebu nema alternative, poveo je momčad, u kojoj je od početka Andro Bušlje bio zadužen za hvaljenog rumunjskog centra Cosmina Radua. Rumunjski sidrun je ubrzo isključen, a baš je Bušlje deblokirao rezultat. Na desnoj strani bila je udarna dubrovačka postava, ljevoruki Maro Joković te Miho Bošković. S lijeve strane napada su plivali riječki kapetan Samir Barać i dubrovački dragulj Sandro Sukno.
Nepune dvije minute do odmora Dubrovčani su režirali još jedan pogodak nakon što je Joković poslao loptu Boškoviću, a ovaj je u svom stilu, silovito zabio loptu iza Stoenescua. Ipak, u posljednjim sekundama četvrtine Iosep je prepolovio razliku – 2:1.
Početkom drugog dijela momčad Istvana Kovacsa izborila je igrača više, a ovaj put točan je bio Ghiban. Reagirao je potom Fran Paškvalin, centar “Primorja EB”, lako je poentirao pošto je stvorena brojčana razlika. Već u idućem napadu Bošković je podsjetio suparnike na svoj razorni udarac vrativši prvobitnu razliku – 4:2.
Zagrijavanje motora
Početkom trećeg dijela igre stigla je prva ozbiljnija najava hrvatske pobjede nakon što je sigurni Pavić zabilježio šestu obranu. U akciji s igračem više Samir Barać je inteligentno “preselio” vratara – 6:3. Pavić pak nije sustajao, na konto je dodao još dvije obrane. Kadara nije međutim mogao zaustaviti kada je ovaj snažno i točno matirao hrvatsku zonu – 6:4.
Rumunji su imali i veliku priliku poslije “rekontre” u kojoj su izbačeni Frano Karač i Ivan Buljubašić, ali je momčad Istvana Kovacsa napravila prekršaj u napadu. U raspletu akcije Rumunji su dobili isključenje, a mirni Sukno je opet razliku postavio na umirujuća tri zaveslaja – 7:4.
Pavić je polako stigao i do desete obrane, a Sukno je svojim drugim golom u nastavku još snažnije potvrdio hrvatsko uspješno “zagrijavanje motora” u ovoj bitnoj utakmici – 8:4. Druga stvar što je sve ispalo malo prerano i uzrokovalo opuštanje, toliko da su Georgescu u dva navrata i Radu doveli ishod u pitanje, bilo je samo – 8:7. No, “dupini” su se odmah trgnuli, najprije Joković pa Damir Burić s igračem više za 10:7, čime su otklonili dvojbe o pobjedniku.


Rudić: Prvi susret uvijek je najteži


Ratko Rudić, hrvatski izbornik: Bio je to prvi susret, a to su najteže utakmice. Bilo je i malo nervoze dok se čekala utakmica, stoga su i neke pogreške normalne. Rumunjska je vrlo doba ekipa, dobro organizirana, s njom nema opuštanja. Sve u svemu zadovoljan sam. Crna Gora? Ima staru ekipu i novog trenera.
Damir Burić: Najvažnije je da smo pobijedili. Čak sam i zadovoljan s onim što smo pružili. Odavno sam govorio da Rumunji nisu neka bezvezna ekipa. Što se tiče njihovog niza od 3:0, mogli smo ga izbjeći s nekim boljim intervencijama u obrani. Moj deseti gol? Važno je da je to jedan od pobjedničkih pogodaka.
Petar Muslim: Ostvarili smo pobjedu na startu, što je najvažnije i sada čekamo Crnu Goru. Ona je vrhunska ekipa, slični su nama. Bit će to neizvjesna utakmica. Crnogorci su promijenili trenera, imaju velikih ambicija. Dugo nisu ništa osvojili, žele nas pobijediti. Tek na kraju će se prelomiti pobjednik.
Sandro Sukno: Sve smo bolji u obrani, nadam se da ćemo sa Crnom Gorom biti još bolji. Ovdje želimo osvojiti medalju, a krunu svega priželjkujem na Olimpijskim igrama.




HRVATSKA – RUMUNJSKA 10:7


(2:1, 3:2, 2:1, 3:3)
EINDHOVEN – Plivalište “Pieter van den Hoogenband”. Gledatelja 200. Suci: Gomez (Italija) i Taylan (Turska).
HRVATSKA: Pavić, Burić 1, Bošković 3, Dobud, Joković 1, Muslim, Karač, Bušlje 1, Sukno 2, Barać 1, Paškvalin 1, Obradović, Buljubašić.
RUMUNJSKA: Stoenescu, Radu 1, Negrean, Diaconu, Iosep 1, Busila 1, Matei Guiman, Chioveanu, Goanta, Georgescu 2, Ghiban 1, Kadar 1, Dragusin.
Igrač više: Hrvatska 11 (7), Rumunjska 9 (4).


Semafor


Rezultati, skupina A: Makedonija – Turska 16:4. Skupina B: Hrvatska – Rumunjska 10:7, Njemačka – Crna Gora 7:13, Srbija – Španjolska.
Danas, skupina A, 13: Makedonija – Grčka, 19: Nizozemska – Mađarska, 20.30: Turska – Italija. Skupina B, 14.30: Srbija – Njemačka, 16: Španjolska – Rumunjska, 17.30: Crna Gora – Hrvatska.


Makedonija kao Hrvatska B


Gledajući makedonski sastav netko bi reprezentaciju zemlje koja je nekad s Hrvatskom bila u istoj državi mogao nazvati i Hrvatskom B. U momčadi koju vodi Srbin Igor Gočanin, trofejni igrač iz dana kada je Jugoslaviju vodio Ratko Rudić, igraju čak četvorica Hrvata. U svemu je zastupljen i riječki vaterpolo, udarni centar Makedonaca je Riječanin Danijel Benić, nekada zapaženi igrač Primorja. Vrata Makedonaca čuva Šibenčanin Dalibor Perčinić, a u ekipi su i Dubrovčanin Igor Računica i Splićanin Boris Letica.
Makedonci imaju čak i Igora Milanovića, ali on s nekadašnjim asom Partizana i svjetskog vaterpola ima tek zajedničko ime i prezime. Makedonski sastav je startao očekivano dobro i izuzetno velikom razlikom napunio je mrežu nedorasle Turske sa 16:4. Sve na radost bučne skupine makedonskih navijača, koji su pjesmom i skandiranjem razbijali monotoniju na bazenu.