Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ljekarnici: U pitanju načelo, ne novac

16.01.2012. 23:00
Ljekarnici: U pitanju načelo, ne novac


Novi Pravilnik o ortopedskim pomagalima koji stupa na snagu 1. veljače donesen je u dogovoru sa strukom, u njemu su dijabetičari dobili veća prava, a ljekarne nemaju razloga za negodovanje jer mogu izdavati gotovo sva pomagala osim invalidskih kolica i respiratora, poručuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u reakciji na naš tekst o kritikama ove dvije grupacije na novi pravilnik.
– Dijabetičari ovisni o inzulinu, imat će, kao i do sada, pravo maksimalno na 1.500 trakica godišnje, a iznimno trudnice i mlađi od 18 godina s “brittle dijabetesom” (dijabetesom kojega je teško regulirati) 2.000 komada godišnje. Pacijenti koji primaju peroralnu terapiju, odnosno nisu ovisni o inzulinu, prije su dobivali trakice za okularno mjerenje šećera u krvi s kojima je postotak pogreške u mjerenju do 50 posto. Oni će sada na iznimno kvalitetniji način moći mjeriti šećer uređajem čija je točnost mjerenja neusporediva u odnosu na okularne trakice – kaže u odgovoru glasnogovornica HZZO-a, Renata Turčinov. Što se prigovora ljekarni tiče, one mogu izdavati skoro sva pomagala, osim onih za koja je potrebna stručna edukacija osoblja maloprodajnih lokacija, kao npr. za invalidska kolica i respiratore, stoji u odgovoru HZZO-a.
Dijabetičari i ljekarnici i dalje su, međutim, nezadovoljni. U Koaliciji udruga u zdravstvu (KUZ) upozoravaju da su sporni dijabetičari s problematičnom regulacijom šećera u krvi, jer HZZO ne uvažava preporuke specijalista za većim brojem trakica. Ljekarnici, pak, upozoravaju da nisu ljuti zbog opsega prava, nego zbog ukidanja zdravstvene naknade koju su dosad primali za izdano ortopedsko pomagalo.
– Iznos koji nam je HZZO dosad plaćao nije velik, do najviše dva posto marže, ali nije zanemariv. Ne žalimo se zbog novca, već načelno, jer ljekarnicima temeljem ugovora s HZZO-om pripada naknada za taj posao. Ako HZZO ustraje u takvom pravilniku, pokrenut ćemo sudski postupak za ispitivanje njegove zakonitosti – najavljuje predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, Mato Portolan.