Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mobilni operatori: Ukinite porez pa ćemo više ulagati

16.01.2012. 23:00
Mobilni operatori: Ukinite porez pa ćemo više ulagati


Vlada od poreza očekuje prihod od oko 300 milijuna, ali taj iznos mogli bismo uvećati ako ga uložimo u tehnologiju i radna mjesta, tvrdi Gordana Kovačević iz Ericssona NT


Sva tri telekomunikacijska operatora u Hrvatskoj zatražila su hitan sastanak s predstavnicima Vlade kako bi je nagovorili da odustane od nastavka primjene poreza od 6 posto na razgovore i poruke mobitelima, a oni bi u zamjenu povećali investicije u komunikacijsku tehnologiju, potvrdio je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a.
– Tražimo načine da Vlada makne porez i da umjesto toga potakne ulaganja koja će omogućiti veću konkurentnost ne samo tvrtkama u tom sektoru, nego i cijelom gospodarstvu, kazao je Mudrinić na konferenciji o komunikacijskim trendovima, u organizaciji kuće Deloitte i tjednika Lider. Mudrinića su podržali predsjednici uprava VIPneta i Tele2, Mladen Pejković i Julian Ogrin, a pridružila im se i Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle, koja je također pogođena porezom.
– Zbog tog poreza u protekle dvije godine telekomunikacijski operatori smanjili su narudžbe našoj tvrtki. Vlada od poreza očekuje prihod od 300 milijuna kuna, ali taj iznos mogli bismo znatno uvećati na drugi način, ako ga uložimo u tehnologiju i radna mjesta, istaknula je Kovačević.
Obrazlažući porez, potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nedavno je zamjerio operatorima da su njihove usluge u Hrvatskoj znatno skuplje od europskih te naglasio da premalo ulažu u optičku infrastrukturu. To je djelomice potvrdila i analiza koju je predočio Dejan Ljuština iz Deloittea, prema kojoj Hrvatska u optičkom pristupu drastično zaostaje za EU, pa i za zemljama regije. Mudrinić je za to okrivio ponajprije državnog telekomunikacijskog regulatora HAKOM.
– Mi smo optičke vodove doveli do četvrtine kućanstava, ali ne možemo ih priključiti, zbog čega su nezadovoljne i tisuće ljudi iz naših kooperantskih tvrtki. Nismo s HAKOM-om uspjeli složiti regulatorni okvir, pa se ne možemo razvijati, a to je djelomice u interesu i našim konkurentskim tvrtkama, kazao je Mudrinić. Krivnju, kaže, snosi i državna administracija koja je prerano prepisala lošu regulaciju koju propisuje EU, a koja otežava investicije i u Europi.
– Prava je istina da su cijene usluga operatora u Hrvatskoj niže od europskog prosjeka, naglasio je Mladen Pejković iz VIPneta, pozivajući se na mjerodavna istraživanja. Točno je da su usluge roaminga skuplje nego u Europi, potvrdio je Mudrinić. No, kaže, razlog je skupa infrasktruktura koju su zbog turista sagradili na obali, ali ona radi samo tri mjeseca godišnje.


Ove godine priključci na optičku mrežu




Ivica Mudrinić je najavio da će T-HT ove godine početi s priključivanjem korisnika na optičku mrežu koja omogućuje prijenos podataka od najmanje 20 megabita u sekundi, ali je upozorio da je mnogi, zbog više cijene, nisu spremni platiti. Potvrdio je da su tri operatora spremni uložiti novac u dobivanje koncesija za frekvencije koje su oslobođene uvođenjem digitalne televizije. No, taj frekvencijski spektar moći će se, kaže, koristiti tek od 2015. godine, kada ga očiste i susjedna BiH, Srbija, a djelomice i Italija.