Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pusić: EU nas neće spasiti ako smo glupi i nesposobni

16.01.2012. 23:00
Pusić: EU nas neće spasiti ako smo glupi i nesposobni


Ljudi nisu dovoljno informirani o Europskoj uniti i neće ni biti dovoljno informirani jer je to permanentan zadatak, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavljajući knjigu “Hrvatska i Europska unija: prednosti i izazovi članstva”. Za Pusić je ishodišna točka hrvatskog članstva u Uniji stabilnost na dugi rok, a stabilnošću se šalje poruka svim međunarodnim financijskim institucijama jer “ako nismo u Europskoj uniji skuplji su nam novci”. Za samu knjigu, koju je objavio Institut za međunarodne odnose i u kojoj se na jednostavan i pristupačan način obrazlažu prednosti i izazovi članstva, Pusić je kazala da je objavljeno u pravo vrijeme, a “ako pročitate ovu knjigu znat ćete više o Europskoj uniji nego što znate o Hrvatskoj”. I izazovi, odnosno kako ih je Pusić nazvala – minusi, su “debeli razog za ulazak u Uniju” jer se bez rješavanja tih izaova ne može opstati. Kao primjer je navela pitanje uprave koja mora postati djelatnost koja pruža usluge građanima, a ne vlasti.
– Europska unija nas neće spasiti ako smo glupi i nesposobni jer nas u tom slučaju neće spasiti ništa. Ali ako nismo glupi i nesposobni, onda je EU ta koja daje veću političku sigurnost i stabilnost, smatra Pusić.
Šef Misije Delegacije Europske unije Paul Vandoren istaknuo je kako je Hrvatska teško radila proteklih godina kako bi došla do ovog trenutka, a sada je na građanima da odluče. Knjiga daje informacije korisne i za aktulane debate koje se vode uoči referenduma, a puna je informacija za one ljude koji su doista zainteresirani za budućnost Hrvatske. Višnja Samaržija, jedna od urednica knjige, kazala je da ne postoji crno-bijeli odgovor na pitanje o članstvu u Uniji, a prednosti su dugoročno daleko veće od izazova.