Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadarski Banjalučani odani svome Antunu

16.01.2012. 23:00
Zadarski Banjalučani  odani svome Antunu


Župljani sv. Petra se ove godine prisjećaju 20. obljetnice od doseljenja prognanih Hrvata iz BiH koji su naseljeni u Župi sv. Petra. Njih je više od 200 obitelji te tako čine trećinu pločanskih župljana


Misno slavlje na blagdan Sv. Antuna opata, oca kršćanskog monaštva u crkvi sv. Petra na predjelu Ploče u Zadru predvodio je mons. dr. Marko Semren, pomoćni banjalučki biskup, u zajedništvu župnika don Gašpara Dodića i desetak svećenika. 
Župljani sv. Petra se ove godine prisjećaju 20. obljetnice od doseljenja prognanih Hrvata iz BiH koji su naseljeni u Župi sv. Petra. Njih je više od 200 obitelji te tako čine trećinu pločanskih župljana. Mnogi od tih vjernika potječu iz Župe Petrićevac u Banjalučkoj biskupiji gdje je sveti Antun opat naslovnik i zaštitnik te župe pa su pobožnost prema njemu donijeli i u novu župnu zajednicu na Ploči.
 Nakon svete mise, biskup Semren je u druženju s vjernicima govorio o stanju i životu katolika Hrvata u BiH i Banjalučkoj biskupiji. Na euharistijskom slavlju uz domaće župljane sudjelovali su i vjernici porijeklom iz Banjalučke biskupije i Srednje Bosne koji žive na Smiljevcu i u drugim dijelovima zadarskog područja. Nakon euharistije u dvorani župne kuće za sve okupljene župljane, hodočasnike i goste održano je agape koje su, između ostalog, činili bosanski specijaliteti, pite, bureci i kolači koje su priredili župljani koji su zbog ratnog progona iz rodnog kraja doselili u Zadar.
 – Jedinstvo neba i zemlje pokazuje se u svetom Antunu, miljeniku Isusovom i prijatelju Božjem. Biti kršćanin znači živjeti u životnom zajedništvu s Kristom. Ovo je zajedništvo i za sv. Antuna bila radost i sreća. Lijepo je učiti od onih koji sami vrše što govore. Jedan od takvih je i sveti Antun opat. Naše vrijeme je tako napredno različitim tehnologijama, bogato učiteljima, posjednicima istine, a čini se da gubi autentični smisao mudrosti. Mudrost, dar Duha Svetoga ne definira se količinom stečenih spoznaja, nego kvalitetom življenih iskustava, u znanju i stvarnosti u Bogu. Kušamo iskustvo čovjeka prema onomu što ga ispunja. To je otvorenost srca koje je ispunjeno ljubavlju te njome ispunja svaki dio života. Iz mudrosti izvire svako dobro. Svojom životnom mudrošću i duhovnom izgrađenošću sveti Antun je brzo stekao ugled pa su ga mnogi u važnim stvarima pitali za savjet. Čak je od njega tražio savjet i sam car Konstantin, a opet je ostao skroman i ponizan da je učenicima zapovjedio da ga pokopaju na nepoznatom mjestu. Iako nam je sveti Antun vremenski veoma daleko, njegova slava nije ipak potamnjela sve do danas. Božji narod ima u njega veliko pouzdanje pa mu se i danas utječe u najrazličitijim duhovnim i vremenitim potrebama, rekao je u propovijedi mons. dr. Marko Semren. Cjelovito je govorio o životu sv. Antuna te protumačio značenje asketskog načina života.
– Askeza je čovjekov odnos s Božjom milošću. Slava je svetog Antuna u tome što je pošao najljepšim putem, a to je onaj kojim se Krist slijedi izbliza u evanđeoskim savjetima, u siromaštvu, čistoći i poslušnosti. Zato je sveti Antun bio duhovni vođa kršćanskog naroda za života i kroz stoljeća, a i danas, poručio je banjalučki biskup.