Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hoće li Washington urazumiti Ljubljanu?

Autor: Denis Romac

16.01.2013. 23:00
Hoće li Washington urazumiti Ljubljanu?

Foto: FAH



Amerika potiče Ljubljanu i Zagreb da hitno rade na rješenju pitanja Ljubljanske banke da bi se ratifikacija pristupnog ugovora obavila na vrijeme, do 1. srpnja, što SAD i očekuje


Iako Sjedinjene Američke Države ne posreduju u sporu između Slovenije i Hrvatske oko pitanja Ljubljanske banke, SAD očekuje da Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. srpnja ove godine i stoga potiče Zagreb i Ljubljanu da hitno rade na rješenju pitanja Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija pristupnog ugovora obavila na vrijeme.
Kako je jučer u Bruxellesu poručio Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice zadužen za zemlje jugoistočne Europe, planirano je da Hrvatska 1. srpnja postane punopravna članica EU i “mi to svakako očekujemo”.
– Nismo članica Europske unije, ali to je ono što očekujemo, rekao je Reeker novinarima u Bruxellesu odgovarajući na pitanje o ratifikaciji pristupnog ugovora u Sloveniji i objašnjavajući da SAD ne posreduje u sporu, nego samo iznosi svoje stajalište o tom pitanju.
Politička previranja
Američka je administracija svjesna da je pitanje Ljubljanske banke složen spor, pozivajući obje zemlje da hitno rade na njegovu rješenju tako da se može “ići naprijed” i “ratificirati pristupni ugovor”.
Washington je posredovao prije tri godine u sporu Hrvatske i Slovenije oko granice, kada je Slovenija također zloupotrebljavala bilateralni spor za blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU. Uz posredovanje Washingtona Hrvatska i Slovenija pristale su na “kompromis” i dogovorile rješavanje graničnog spora pred arbitražnim sudom.
Reeker “ohrabruje obje zemlje da rade zajedno”, smatrajući da je sastanak financijskih stručnjaka dviju zemalja 22. siječnja dobra prigoda da se angažiraju kako bi se došlo do rješenja. “To je važno za EU-u, za obje zemlje, koje su susjedi i koji imaju zajedničku povijest i zajedničku budućnost”, kazao je Reeker.
Na upit o previranjima na političkoj sceni u Sloveniji i njihovu utjecaju na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Reeker je istaknuo kako je važno da Slovenija, dok se bavi svojim problemima, istodobno radi i na ovom pitanju.
Pritisak Erjavca
Znakovita je i izjava američkog veleposlanika u Sloveniji Josepha Mussomelija, koji svoju želju za intervencijama u slovenski politički prostor nikad nije previše skrivao. Kako prenosi jučerašnje Delo, Mussomeli je nakon razgovora s potpredsjednicom slovenskog parlamenta Romanom Tomc otvoreno lobirao protiv prijevremenih izbora, iako pritom nije spominjao Hrvatsku i problem ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, koja bi u slučaju prijevremenih izbora – ako hrvatski ugovor ne bi bio potvrđen u sljedećih mjesec dana – upao u slovensku crnu rupu.
– Ne samo da bi prijevremeni izbori usporili reforme, nego sumnjam da bi novi izbori bilo što riješili. Možda bi se isplatilo kada bi se pokazalo da bi bilo koja politička opcija osvojila većinu, no prije se čini da bi Slovenija ponovno ostala podijeljena na pola, kazao je Mussomeli, koji je ovih dana bio na razgovorima i kod članova drugih stranaka.
Na slovenskoj pak strani upravo je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec glavni zagovornik prijevremenih izbora kao rješenja slovenske političke krize, premda bi prijevremeni izbori ionako neizvjesnu ratifikaciju hrvatskog ugovora samo još dodatno zakomplicirali. Erjavec, naime, novonastalu situaciju i sve veću vremensku stisku u rješavanju tog problema zbog razvoja političke krize u Sloveniji vidi kao dodatnu priliku za pritisak na Hrvatsku, koja će u takvoj situaciji, po njegovu sudu, biti sklonija “kompromisu” oko Ljubljanske banke.