Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Lacić: Netko kriminalnim radnjama želi gurnuti Adriju u stečaj i domoći se nekretnina

Autor: Suzana Bandić

16.01.2013. 23:00
Lacić: Netko kriminalnim radnjama želi gurnuti Adriju u stečaj i domoći se nekretnina

Foto: PIXSELL



– Tko stoji iza tvrtki koje su dostavile svaka po jedan račun za nekakve pijanke ili orgije u lokalu u Tkalčićevoj ulici iz srpnja prošle godine otkrit će, nadam se, policija i državno odvjetništvo, kazao je Lacić, naglašavajući kako je ovdje riječ o čistom kriminalnom djelu i pokretanju stečaja temeljem lažnih računa i krivotvorina


Nakon što je odvjetnik Miodraga Lacića, vlasnika Adrije d.d., početkom siječnja s naznakom “vrlo žurno” Trgovačkom sudu u Zadru podnio zahtjev za donošenje privremene mjere, jer zakupci te riboprerađivačke tvrtke Neven Badurina i Jadranko Lisica ne žele prihvatiti raskid ugovora od 17. prosinca prošle godine i vratiti mu tvrtku natrag na upravljanje, Ardena Bajlo, predsjednica tog suda, zakazala je ispitno ročište. Bajlo je sve strane u postupku na raspravu pozvala 22. veljače uz obrazloženje kako je riječ o iznimno opsežnom i zahtjevnom predmetu, no ista sutkinja zakazala je još jedno ročište vezano uz Adriju d.d. i to mjesec dana ranije – 22. siječnja. Riječ je o ispitnom ročištu na kojem bi se trebalo raspravljati o pokretanju stečaja za Adriju d.d., a temeljem prijedloga dviju zagrebačkih tvrtki s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna i po jednim zaposlenikom prijavljenih na istoj adresi, Lonjščina 1.
Stečaj Adrije pokrenut nelegalno
– Ja prvi put čujem za te tvrtke pa tako i za njihovo potraživanje. Nikakav račun do danas nismo od njih dobili niti je i na koji način zatražena naplata, a sad se odjednom traži stečaj. Kako nismo s njima surađivali, mislim da je onda sasvim jasno kako netko želi gurnuti Adriju u stečaj, radnike poslati kućama i domoći se vrijednih nekretnina. Tko stoji iza tvrtki koje su dostavile svaka po jedan račun za nekakve pijanke ili orgije u lokalu u Tkalčićevoj ulici iz srpnja prošle godine otkrit će, nadam se, policija i državno odvjetništvo – kazao je Lacić, naglašavajući kako je ovdje riječ o čistom kriminalnom djelu i pokretanju stečaja temeljem lažnih računa i krivotvorina.
Iz priložene dokumentacije koju je Trgovačkom sudu u Zadru dostavila tvrtka Eko Rasadnika iz Zagreba posredstvom odvjetničkog ureda Jurice Tončića stoji kako se potražuje naplata duga od oko 23 tisuće kuna za usluge organizacije domjenka u U.O. Giardino. Drugi račun uime tvrtke Koncept Dedići dolazi s iste adrese na svega par tisuća kuna manji iznos.
I dok se na sudu čeka pravna pomoć pri istjerivanju pravde na vidjelo 79 radnica iz Benkovca i Knina u svojim domovima čeka vijest o svojim sudbinama i isplati zaostalih sada već sedam plaća. Mnoge od njih očajne su jer se ne mogu prijaviti na zavod za zapošljavanje i tamo ostvariti neka prava, a niti vratiti na posao kako bi primile plaću nužnu za najosnovnije potrebe, a u brojnim slučajevima i za podmirivanje dospjelih rata kredita zbog čega im banke sada već prijete ovrhama.
Radnice očajne, prijete im ovrhe
– Mi više ne znamo što učiniti. Naši predstavnici sindikata poduzeli su sve što se moglo vezano uz te zakonske i pravne stvari, ali sve to sporo teče. Nama je svaki novi dan bez plaće vječnost. Nekim obiteljima ta plaćica iako mala bila je za prehranjivanje. Sad su gladni, a boje se i da će im uskoro isključiti struju i vodu jer ni te račune ne mogu plaćati – kažu očajne radnice iz Benkovca poručujući kako je jednako i s onima iz Knina, a to, kažu, znaju jer se svakodnevno čuju te tješe jedna drugu u ovim teškim trenucima.
Radnice, ove nezaposlene jednako kao i dvjestotinjak onih što su nastavile raditi kod novih poslodavaca svu svoju nadu za razrješenje nezavidne situacije u kojoj su se od listopada našle polagale su u Državni inspektorat kojemu su predstavnici sindikata PPDIV-a prijavili sve nepravilnosti s kojima su se suočile nakon što je potpisan ugovor o zakupu ozmeđu Adrije d.d. i Adrije Zadar 1 d.o.o., no pristigli odgovor s njihovim nalazima nije ih ohrabrio.
U nalazu inspekcije navodi se, naime, kako su inspektori rada Državnog inspektorata utvrdili da su Adria d.d. i Adria Zadar 1 d.o.o. 17. listopada 2012. godine sklopili Ugovor o zakupu i Sporazum na temelju kojih su ugovori o radu radnika prvog poslodavca preneseni na drugog (novog) poslodavca zajedno sa svim njihovim pravima i potraživanjima, no da slijede optužni prijedlozi zbog nepridržavanja istih s obje strane.
 


 INSPEKTORI ZA RAD NAŠLI NIZ NEPRAVILNOSTI




Utvrđeno je da Adria d.d. nije, sukladno odredbama čl. 133. st. 6. Zakona o radu, pravodobno prije prijenosa poduzeća potpuno obavijestila sindikalnog povjerenika i sve radnike koji su prijenosom obuhvaćeni (ukupno 286 radnika), i nije novog poslodavca potpuno i istinito izvijestila o pravima radnika čiji se ugovori o radu prenose. Također nije se savjetovala sa sindikalnim povjerenikom o odluci prijenosa poduzeća i prijenosa ugovora o radu.
Adria d.d. nije isplatila zakonom propisanu minimalnu plaću za mjesece kolovoz, rujan i listopad 2012. godine za 79 radnika. Iako je radnicima poslodavac uručio obračune dugovanih, a neisplaćenih plaća, ipak je počinjen prekršaj iz čl. 4. Zakona o minimalnoj plaći – stoji u nalazu inspektorata, uz naznaku da će se zbog sumnje u počinjenje navedenih prekršaja podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu protiv Adrije d.d. i njezina direktora.


 OPTUŽNI PRIJEDLOZI BADURINI I LISICI


Što se tiče tvrtke Adria Zadar 1 d.o.o. nadležnom prekršajnom sudu inspektorat će podnijeti optužni prijedlog zbog sumnje da su protivno čl. 45. st. 1. Zakona o radu od radnika zahtijevali da rade duže od punog radnog vremena, što nisu obavijestili radnike o promjeni rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, kao i zbog sumnje da vode evidenciju o radnicima koja ne sadrži podatke o radnom vremenu, što je poslodavac dužan voditi, a optužni prijedlog će se, kažu iz Državnog inspektorata, podnijeti i zbog toga što u zakonskom roku od 8 dana nisu izvršili prijavu o prestanku-početku osiguranja, te zbog toga što inspektoru nisu na pisano traženje u primjerenom roku dostavili sve podatke potrebne za obavljanje inspekcijskog nadzora.
Osim utvrđenih propusta iz Državnog inspektorata su napomenuli kako je čl. 8. Sporazuma o prenošenju ugovora o radu, na temelju kojih su ugovori o radu radnika jednog poslodavca preneseni na drugog poslodavca, utvrđeno da u slučaju raskida ili otkaza Ugovora o zakupu, zakupodavac se obvezuje radnike vratiti na rad u Adriju d.d. te im priznati sva prava i kontinuitet radnog staža ostvaren u Adria Zadar 1 d.o.o.