Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ravnatelji ističu da moraju provoditi odluke Ministarstva

Autor: Anamarija Bilan

16.01.2013. 23:00
Ravnatelji ističu da moraju provoditi odluke Ministarstva

Foto: Filip BRALA



Mi ravnatelji provodimo odluke Ministarstva, a na internetskim stranicama škole objavili smo sve obavijesti koje smo dobili od Agencije za odgoj i obrazovanje. Prema njihovim riječima, ako roditelji ne pošalju djecu na nastavu zdravstvenog odgoja, dobit će neopravdani sat, rekla je Stojanov


Nezadovoljni roditelji 130 učenika Osnovne škole Bartula Kašića poslali su Agenciji za odgoj i obrazovanje pritužbe protiv kurikuluma zdravstvenog odgoja.
Odskače jedna škola
 – Roditelji se nisu organizirali već su nakon sjednice roditeljskog vijeća zatražili da se raspitam u resornom ministarstvu o detaljima prilikom odvijanja nastave zdravstvenog odgoja. Također su napisali izjavu da ne žele da njihova djeca pohađaju nastavu zdravstvenog odgoja. Ja sam te izjave predala Ministarstvu, rekla je Vesna Stojanov, ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića i istaknula kako će s učenjem zdravstvenog odgoja započeti prema planu jer tek počinje prvi modul, dok za četvrti modul još nisu dobili ni materijale niti je provedena edukacija nastavnika.
– Mi ravnatelji provodimo odluke Ministarstva, a na internetskim stranicama škole objavili smo sve obavijesti koje smo dobili od Agencije za odgoj i obrazovanje. Prema njihovim riječima, ako roditelji ne pošalju djecu na nastavu zdravstvenog odgoja dobit će neopravdani sat, rekla je Stojanov. Dodala je da je ona ravnatelj i da ispunjava sve obaveze koje je Ministarstvo dalo. U ostalim zadarskim školama koje smo kontaktirali broj roditelja koji su poslali zahtjev je znatno manji. Tako je u osnovnoj školi Stanovi tek 10-ak roditelja podnijelo zahtjev za nepohađanje nastave zdravstvenog odgoja. U Osnovnoj školi Smiljevac primjeno je 11 takvih zahtjeva. U Osnovnim školama Šimuna Kožičića Benje i Šime Budinića situacija je slična. Tamo je po 15-ak roditelja podnijelo zahtjev da im djeca ne idu na satove zdravstvenog odgoja.
Obavijest Agencije
Iz obavijesti Agencije za odgoj i obrazovanje skreću pozornost ravnateljima da je roditeljima, koji procjenjuju da dijelovi kurikuluma zdravstvenog odgoja nisu primjereni njihovoj djeci i koji inzistiraju na izuzeću učenika s nastave zdravstvenog odgoja, potrebno skrenuti pozornost da moraju biti svjesni da će se izostanci učenika s nastave zdravstvenog odgoja tretirati na isti način kao i izostanci s nastave bilo kojega drugog predmeta.
 – Agencija dobiva informacije da kod dijela ravnatelja postoji nepovjerenje u ciljeve koje promovira kurikulum zdravstvenog odgoja. Smatramo da je navedeno ponašanje neprimjereno i skrećemo pozornost svim ravnateljicama i ravnateljima da je provedba kurikuluma zdravstvenog odgoja obvezna i da se u slučaju onemogućavanja njegove provedbe radi o kršenju propisa kojih se ravnatelji moraju pridržavati, poslali su obavijest iz Agencije i istaknuli da u odgojno-obrazovnim ustanovama nije primjereno organizirati skupove i tribine i pozivamo vas da u svojim školama ne omogućavate udrugama, organizacijama i skupinama ljudi da organiziraju tribine za ili protiv zdravstvenog odgoja, jer škole nisu mjesta za promoviranje ili nametanja bilo čijih stavova i ideologija.