Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Švercer eksploziva tvrdi: Nemam veze s napadom

Autor: Vanja Vesić

16.01.2013. 23:00
Švercer eksploziva tvrdi: Nemam veze s napadom

Foto: PIXELL



Prijatelj osumnjičenog bombaša Vojislava Blaževića – Petar Tubić-Tuba našao se na meti obavještajaca kada je uhićen u akciji u kojoj je zaplijenjeno pet kilograma eksploziva


Nemam veze s napadom u Zagrebu. Ako treba da me policija provjeri, neka to napravi – izjavio je jučer za jedan banjalučki portal Petar Tubić-Tuba paraglajder iz Doboja i prijatelj osumnjičenog zagrebačkog bombaša, instruktora paraglidinga Vojislava Blaževića(54). Tubić kojeg su početkom 2011. uhitili s grupom švercera eksploziva i oružja a kojeg se dovodi u vezu s osumnjičenikom, kazao je da mu je Blažević samo njegov prijatelj. Potencijalne suradnike Blaževića istražuju i agenti bosansko-hercegovačke obavještajne službe SIPA-e u BiH, tamošnji MUP te operativci banjalučke policije, no, najavili su da pojedinosti i osobe koje trebaju ispitati neće davati u javnost. Tubić se našao na meti SIPA-inih obavještajaca kada je uhićen u Doboju u policijskoj akciji provedenoj po nalogu Tužilaštva BiH s još trojicim kompanjona, među kojima je bio i jedan službenik dobojske policije. Zaplijenjeno je pet kilograma eksploziva, pet modificiranih mobilnih telefona za aktiviranje eksploziva na daljinu, šest minobacača kalibra 82 milimetra, 22 ručne bombe, 33 ručna bacača raketa “zolje”, sedam automatskih pušaka i nekoliko lovačkih, streljivo i pogon za piratske nosače slike. Tubić je vlasnik dobojskog Paragliding kluba “Paraghost”. Pretpostavlja se da su sve te pojedinosti zbog kojeg je hrvatski MUP tražio pomoć od kolega iz BiH, sumnjajući da je eksploziv koji je 9. i 11. siječnja podmetnut na pruzi i autobusnom stajalištu na zapadu Zagreba dopremljen iz BiH. Tubić je zato među prvima koji bi mogao biti ispitan. Nije isključeno da hrvatski MUP traži pomoć i od MUP-a Srbije. Naime, utvrđeno je da Blažević nije rodom iz BiH, nego iz Smedereva u Srbiji, a da mu je nevjenčana supruga s kojom je živio na zagrebačkom Stenjevcu, podrijetlom iz BiH. O vezama s Banjom Lukom gdje je često odlazio Blaževićev odvjetnik Branko Šerić kazao je kako je njegov klijent tamo odlazio u posjet punici. Šerić podsjeća da njegov klijent i dalje štrajka glađu.  
– U lošem je zdravstvenom stanju. Ništa ga ne interesira, ne može dugo sjediti i pričati, no rekao je da je uporan i da će ići do kraja jer ga neopravdano sumnjiče – kazao je Šerić nakon što je u Bolnici za osobe lišene slobode posjetio svog branjenika. Šerić je najavio da će zbog Blaževićevog stanja zatražiti da jednomjesečni istražni zatvor provede u svom domu, uz mjere opreza poput zabrane pristupa svjedocima. Blaževiću je osim zbog opasnosti od ometanja istrage, istražni zatvor određen i zbog opasnosti od bijega te ponavljanja kaznenog djela. Policija ga sumnjiči za dovođenje u opasnost života i imovine, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina. Motiv postavljanja eksploziva još nije poznat.