Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Traže se nasljednici pročelnika Urode i Kraljića

Autor: Ivana Burica

16.01.2013. 23:00
Traže se nasljednici pročelnika Urode i Kraljića

Foto: Vedran SITNICA



I Kraljić i Uroda u mirovinu odlaze u trenutku kad budu izabrani njihovi nasljednici. Prema procjeni dr. Kraljića to bi moglo biti relativno brzo. Nakon što se još nekoliko dana pričeka da stignu i posljednje prijave poslane poštom i nakon što prođe žalbeni rok – kroz 15 dana do 30 dana


Danas je zadnji dan za prijavu na natječaj za imenovanje pročelnika, odnosno pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te pročelnika/pročelnice Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije.
Natječaji za izbor novih pročelnika raspisani su iz razloga što aktualni pročelnici – dr. Josip Kraljić i Jerolim Uroda idu u mirovinu.
Dr. Josip Kraljić na čelu Županijskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu je od sada već davne 1993. godine, dakle od samog osnutka Zadarske županije.
Zadovoljni napravljenim
– Ja sam jedini pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb u cijeloj Hrvatskoj koji je na toj dužnosti bio 20 godina. Za to sam vrijeme svoj posao nastojao odraditi korektno, a koliko sam u tomu uspio neka ocijene drugi. Kad dođe vrijeme za mirovinu ponekad se izlazi s nekakvim, rekao bih, pseudoargumentima pa se govori – trebao bih još ostati jer moram završiti ono što sam započeo. No za mene su to, kao što sam rekao, samo pseudoargumenti. Smatram, naime, da sve u životu ima neki svoj tijek i da, kad za to dođe vrijeme, vrata treba otvoriti drugima – mlađima, vitalnijima i inovativnijima. Kad vam počnu govoriti da izgledate dobro, dakle kad to prestane biti nešto što se podrazumijeva, trebate se zamisliti, slikovito je dr. Kraljić opisao svoja razmišljanja o odlasku u mirovinu.
Kaže da mu nije žao što uskoro prestaje raditi jer će se okrenuti osobama i zanimacijama koje ga čine sretnima, a za koje je dosad imao manje vremena.
– Kako sam na relaciji Zadar – Pašman, bavit ću se pomalo i poljoprivredom, a svakako ću i za unuke imati više vremena, kaže najdugovječniji hrvatski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb.
Jerolim Uroda je na čelu Upravnog odjela za more i turizam bio 15 godina. No za razliku od dr. Kraljića, njemu je žao što odlazi.
– Mislim da smo kroz ovo vrijeme dobro radili što dokazuje i velik broj koncesija koje smo izdali po čemu smo, na kraju krajeva, poznati i na državnoj razini. Također smo bili poznati i po brzini u rješavanju koncesija i drugih zadataka te smo činili sve da ljudi mogu normalno obavljati svoje djelatnosti, kaže Uroda.
Novi pročelnici već za 15 dana?
Ni on ni dr. Kraljić nemaju informacije tko bi bili izgledni kandidati za njihove nasljednike.
U mirovinu obojica odlaze u trenutku kad budu izabrani njihovi nasljednici, što bi prema procjeni dr. Kraljića moglo biti relativno brzo. Nakon što se još nekoliko dana pričeka da stignu i posljednje prijave poslane poštom i nakon što prođe žalbeni rok, novi pročelnici na svoja bi nova radna mjesta mogli doći već za 15 dana do 30 dana.
Inače, novi pročelnici će nakon probnog rada od 3 mjeseca dobiti ugovor na neodređeno vrijeme.
Kandidati za pročelnike, pored općih uvjeta propisanih člankom 12. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 86/08, 61/11), trebaju ispunjavati i određene posebne uvjete utvrđene Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela Zadarske županije.
Kandidat za pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb tako mora biti magistar medicine, magistar ili stručni specijalist društvene ili humanističke struke, imati pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima te položen državni stručni ispit, a kandidat za pročelnika Upravnog odjela za more i turizam mora biti magistar ili stručni specijalist ekonomske, pravne, poljoprivredne, pomorsko-prometne struke, imati najmanje pet godina rada na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit te organizacijske sposobnosti i komunikacijske vještine za upravljanje upravnim tijelom.