Završavaju prijave za Noćnjak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
S jedne od manifestacije Noćnjak na kojoj je bio prisutan i tadašnji ministar Čobanković

Idućeg petka završavaju prijave za 15. međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara Noćnjak 2013. koja će se ove godine održati od 14. do 17. ožujka 2013. u Tučepima. Proizvođači maslinovih ulja svoje uzorke za analizu i natjecanje mogu predati u zgradi Zadružnog saveza Dalmacije, Kamila Tončića 4 u Splitu.

Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije: pakovine maslinovog ulja koja se plasiraju na tržište s etiketom i otvorena maslinova ulja. Temeljem analiza vrši se sortiranje maslinovih ulja u pet zasebnih grupa: blaga, srednje intenzivna, intenzivna, sortna i višesortna, a najbolje ocijenjena ulja u navedenim grupama bit će posebno istaknuta i nagrađena.

200 milijuna eura za stočarstvo

U Ministarstvu poljoprivrede održane su sjednice dvaju Povjerenstava za izradu izmjena i dopuna operativnih programa razvitka govedarske i svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Ciljevi oba programa su podizanje konkurentnosti sektora govedarske i svinjogojske proizvodnje, povećanje proizvodnje, razvoj poluekstenzivnih sustava proizvodnje i sustava proizvodnje za specijalne namjene, ali i razvoj i unaprjeđenje proizvodnje hrvatskih autohtonih pasmina".

Mjere koje će biti obuhvaćene čine investicije u nove proizvodne kapacitete (minimalno 200 milijuna eura godišnje uz 50 posto EU učešća), kratkoročne mjere za restrukturiranje sektora, optimizacija zemljišnim resursima, edukacija te podizanje razina sposobnosti i vještina (trening centar).

Ususret savjetovanju voćara

Hrvatska voćarska zajednica i Poljoprivredna savjetodavna služba u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Gradom Zagrebom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo organiziraju 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati u Zagrebu 1. i 2. ožujka 2013. godine na temu "Kojim mjerama potpore EU možemo ojačati hrvatsko voćarstvo".

Magistar znanosti Frane Ivković naglašava kako pred ulazak Hrvatske u EU treba sniziti troškove proizvodnje, kako bi domaće voćarstvo bilo što konkurentnije.

Odgođen natječaj za mjeru 302

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potencijalne korisnike Mjere 202 - Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja da se 1. natječaj za ovu mjeru, planiran za 15. siječnja 2013. godine, odgađa. Novi termin raspisivanja natječaja naknadno će se odrediti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno