Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Završavaju prijave za Noćnjak

Autor: Ante Vidović

16.01.2013. 23:00
Završavaju prijave za Noćnjak


Idućeg petka završavaju prijave za 15. međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara Noćnjak 2013. koja će se ove godine održati od 14. do 17. ožujka 2013. u Tučepima. Proizvođači maslinovih ulja svoje uzorke za analizu i natjecanje mogu predati u zgradi Zadružnog saveza Dalmacije, Kamila Tončića 4 u Splitu.
Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije: pakovine maslinovog ulja koja se plasiraju na tržište s etiketom i otvorena maslinova ulja. Temeljem analiza vrši se sortiranje maslinovih ulja u pet zasebnih grupa: blaga, srednje intenzivna, intenzivna, sortna i višesortna, a najbolje ocijenjena ulja u navedenim grupama bit će posebno istaknuta i nagrađena.
200 milijuna eura za stočarstvo
U Ministarstvu poljoprivrede održane su sjednice dvaju Povjerenstava za izradu izmjena i dopuna operativnih programa razvitka govedarske i svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine.
Ciljevi oba programa su podizanje konkurentnosti sektora govedarske i svinjogojske proizvodnje, povećanje proizvodnje, razvoj poluekstenzivnih sustava proizvodnje i sustava proizvodnje za specijalne namjene, ali i razvoj i unaprjeđenje proizvodnje hrvatskih autohtonih pasmina”.
Mjere koje će biti obuhvaćene čine investicije u nove proizvodne kapacitete (minimalno 200 milijuna eura godišnje uz 50 posto EU učešća), kratkoročne mjere za restrukturiranje sektora, optimizacija zemljišnim resursima, edukacija te podizanje razina sposobnosti i vještina (trening centar).
Ususret savjetovanju voćara
Hrvatska voćarska zajednica i Poljoprivredna savjetodavna služba u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Gradom Zagrebom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo organiziraju 8. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati u Zagrebu 1. i 2. ožujka 2013. godine na temu “Kojim mjerama potpore EU možemo ojačati hrvatsko voćarstvo”.
Magistar znanosti Frane Ivković naglašava kako pred ulazak Hrvatske u EU treba sniziti troškove proizvodnje, kako bi domaće voćarstvo bilo što konkurentnije.
Odgođen natječaj za mjeru 302
Ministarstvo poljoprivrede obavještava potencijalne korisnike Mjere 202 – Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja da se 1. natječaj za ovu mjeru, planiran za 15. siječnja 2013. godine, odgađa. Novi termin raspisivanja natječaja naknadno će se odrediti.