Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zbog Marušićeve nesposobnosti Zračna luka ne plaća komunalnu naknadu

Autor: Nives Rogoznica

16.01.2013. 23:00
Zbog Marušićeve nesposobnosti Zračna luka ne plaća komunalnu naknadu

Foto: Vedran SITNICA



U HSP-u “Dr. Ante Starčević” procjenjuju kako bi godišnje taj prihod trebao iznositi oko pola milijuna kuna


Načelnik Općine Josip Marušić (HDZ) u javnosti iskrivljeno prikazuje stanje u proračunu i u gospodarstvu Općine Zemunik Donji, ustvrdio je na konferenciji za novinare Tomislav Šarić, predsjednik ŽV HSP-a “Dr. Ante Starčević” i vijećnik u Općinskom vijeću Općine Zemunik Donji.
Napuhani proračun
– Načelnik navodi kako je u 2012. godini bio planiran proračun u iznosu od 10 milijuna kuna i kako se u 2013. planira proračun od oko 17 milijuna kuna. Istina je da je u prošloj godini proračun bio planiran u iznosu od 10 milijuna, ali je rebalansom u prosincu smanjen na oko 6,8 milijuna kuna od čega su ostvareni prihodi iznosili 6.369.793 kune, a 426.707 kuna je bio višak sredstava iz prethodne godine. To znači da je u 2012. ostvareno 68% planiranog proračuna, pa je iznošenje iznosa od 10 milijuna kuna čista obmana javnosti, rekao je Šarić napominjući kako se od 17 milijuna kuna proračunskih sredstava planiranih za 2013. godinu 7,5 milijuna kuna odnosi na sredstva koja će u proračun ući podizanjem kredita za izgradnju pročišćivača otpadnih voda.
Preostalih 10 milijuna kuna proračuna za 2013. Šarić je ocijenio nerealno planiranima.
– U 2011. je bio planiran proračun u iznosu od 8 milijuna kuna, a ostvareno je 6.668.455 kuna. Bilo je za očekivati da će se nakon toga realnije planirati proračun, a ne da će se napuhivati zbog toga što se bliže izbori. Vjera načelnika Marušića u gospodarski rast u općini nema nikakvu osnovu kada se zna da Općina nije uspjela staviti u funkciju niti jednu od dvije poslovne zone koje načelnik razvija u svoja zadnja tri mandata. Štoviše, Općina mora vraćati novac investitorima koji su kupili zemljište u poslovno-stambenoj zoni u Zemuniku Gornjem jer nije poštovan ugovor o uređenju infrastrukture. Poslovne zone postoje smo u skupo plaćenoj projektnoj dokumentaciji. S druge strane, načelnik je kroz zadnjih nekoliko godina u Športski centar u Zemuniku Gornjem uložio preko 4 milijuna kuna, a za taj centar nije dobivena građevinska dozvola i sad se nalazimo u situaciji da će Općina Zemunik Donji morati platiti kaznu za legalizaciju bespravno sagrađenog objekta, također je rekao Šarić, dodajući kako se “načelnik u svom djelovanju ne vodi željom za gospodarskim rastom Zemunika, već populizmom i željom za još kojim mandatom”.
– To potvrđuje i činjenica da Zračna luka Zadar, što zbog neznanja i nesposobnosti načelnika i njegovih suradnika, a što zbog izbjegavanja sukoba s vlasnicima Zračne luke, još uvijek ne plaća komunalnu naknadu Općini Zemunik Donji, zaključio je Šarić.
U HSP-u “Dr. Ante Starčević” procjenjuju kako bi godišnje taj prihod trebao iznositi oko pola milijuna kuna.
 1,3 milijuna kuna za plaće
Željko Buljat, predsjednik zemuničke podružnice HSP-a “Dr. Ante Starčević” i također općinski vijećnik, podsjetio je kako su vijećnici ove stranke bili suzdržani kod glasovanja o proračunu jer se, unatoč tome što su prihvaćeni njihovi amandmani o izgradnji igrališta u zaseocima Goleš, Mostar i Smrdelj, ne slažu s dijelom proračunskog plana. Načelniku Marušiću je zamjerio što u situaciji gospodarske krize nije smanjio plaću niti srezao druga prava koja proizlaze iz radnog odnosa sebi, svojim suradnicima i namještenicima Općine.
– Štoviše, proračunom za 2013. predviđen je iznos za plaće koji je za 15% veći od iznosa za plaće u 2012. godini, rekao je Buljat, dok je Šarić iznio podatak prema kojem je ukupan iznos za troškove plaća načelniku, zamjenicima i namještenicima Općine planiran u visini od 1,3 milijuna kuna.