OTOČNI SABOR Za rođendan dobili mali prostor za rad

Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV

Na današnji dan 2001. godine na inicijativu pokojnog Zlatka Sorića i nekolicine otočana, osnovan je Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka s ciljem okupljanja i povezivanja svih otočana i prijatelja mora i otoka kako bi svojim zajedničkim djelovanjem ubrzali razvitak hrvatskih otoka, izjednačili uvjete života na otoku i kopnu, sudjelovali u promicanju interesa za razvoj otoka, štitili njihovu prirodnu i kulturnu baštinu, razvijali ekološku svijest otočana, sprječavali ugrožavanje drugih mjesta na otoku i drugih otoka te pomagali legalnoj vlasti primjenom tolerantnog dijaloga djelujući ni pri, ni protiv vlasti - rekao je jučer Denis Barić predsjednik Otočnog sabora prilikom obilježavanja 14 godina aktivnog rada Udruge i otvorenja malog prostora koji se nalazi u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova u Zadru.

Barić je dalje naglasio kako su se kroz proteklih 14 godina profilirali kao Udruga za otočna pitanja te kako se nada da će i u budućnosti kroz afirmaciju sada, svog prostora još bolje pridonijeti realizaciji poboljšanja otočnog standarda.

- Želja nam je da ovaj prostor bude na usluzi otočanima s ovog područja kroz organizaciju raznih događanja kao što su primjerice, tematska predavanja, klapske večeri, organizacije poezije i susreta s otočnim udrugama ovog arhipelaga. Ne mogu ne spomenuti da je rad Otočnog sabora prešao granice RH te je postao član ESIN-a, a riječ je o organizaciji Federacije malih europskih otoka, kao jedini predstavnik RH. Baš sljedećeg utorka u Zagrebu će biti upriličeno i službeno primanje Otočnog sabora u ESIN mrežu - naglasio je Barić dodajući kako u ime svih članova  posebno zahvaljuje donatorima koji su omogućili otvaranje i uređenje njihovi protora - Gradu Zadru, zadarskom Sveučilištu, europarlamentarcima Ruži Tomašić i Toninu Piculi te tvrtkama NIGRA, Maraski d.d. i Tvornici kruha.

Posebno se zahvalio i Zadarskoj županiji koja ih je uvijek pratila i podupirala, na što je župan Stipe Zrilić, koji je nazočio obljetnici i otvorenju prostora Udruge, rekao kako im čestita na dosadašnjem radu i kako vjeruje da će se njihova suradnja i partnerstvo za dobrobit svih otočana nastaviti i u budućnosti.

U ime gradonačelnika Zadra Božidara Kalmete, jučerašnjoj skromnoj svečanosti nazočila je i Andrea Baraba, pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zašitu okoliša kao i gosti, odnosno članovi Otočnog sabora iz Šibenika i s otoka Paga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno