Odvjetniku Papiću uvjetna osuda i 10 godina zabrane bavljenja odvjetništvom

Slika korisnika valentinam
Izigrao povjerenje klijentice i uzeo joj novac od osiguranja
U obrazloženju presude sudac Tomislav Šimić je iznio stav kako časno odvjetničko zanimanje ne trpi pogreške takve kazneno pravne naravi, a podsjetio je i na definiciju odvjetništva kao samostalne i neovisne službe koja osigurava pružanje pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava i pravnih interesa
Zvonko KUCELIN
Postupak se vodio na Općinskom sudu u Zadru

Zadarski odvjetnik Tomislav Papić, sin poznatog, nedavno preminulog odvjetnika Miše Papića, nepravomoćnom presudom osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, a istom presudom izrečena mu je i zabrana obavljanja odvjetničke djelatnosti sljedećih deset godina.

Tu osudu Papiću je izrekao sudac Općinskog suda u Zadru, Tomislav Šimić, nakon što je Papić priznao kazneno djelo koje mu je Općinsko državno odvjetništvo stavljalo na teret i nagodio se s tužiteljem sukladno Zakonu. Papiću se na teret stavljalo kazneno djelo zlouporabe povjerenja klijentice L. P. koja ga je još 2014. po preporuci prijatelja, angažirala da joj kod Croatia osiguranja ishodi naknadu štete koju je pretrpjela u prometnoj nesreći, odnosno naknadu za vlastite ozljede i štetu na automobilu. Prema optužnici, a kasnije tijekom kaznenog postupka i priznanju, Papić je s osiguravajućom kućom postigao nagodbu u ukupnom iznosu od 33.050 tisuća kuna. No taj je novac uplaćen na račun Zajedničkog odvjetničkog ureda Miše i Tomislav Papić u Hypo Alpe Adria bank (danas Addiko bank ), a ne na račun njegove klijentice.

Tijekom suđenja pokazalo se kako je Papić taj novac podigao i zadržao za sebe, a klijenticu uvjeravao da nikakve isplate nije bilo, da bi je potom izbjegavao. Štoviše, nakon isplate i podizanja novca osiguravajućoj kući poslao je izjavu o namirenju kako bi zavarao trag. Pred sudom je tvrdio kako je novac uplaćen na račun zajedničkog odvjetničkog ureda koji je dijelio s pokojnim ocem te da zbog loših odnosa s njim nije imao pristup računu. No pritisnut dokazima, a posebice izlistima bankovnih transakcija i dopisom iz Adikko banke u kojem je stajalo kako mu za navedeni račun nikada nije opozvana punomoć, Papić je promijenio iskaz i sve priznao. Oštećenoj L.P. vratio je cijeli iznos sa zateznim kamatama, a proljetos, nakon što mu je suđenje već započelo, na osobni zahtjev ispisao se iz imenika Odvjetničke komore. Ako je suditi po adresi koju je dostavio sudu, ujedno je i zamijenio zadarsku adresu austrijskom.

Ispravak 

U današnjem izdanju Vaših dnevnih novina na stranici 1. objavili ste tekst naslova “Odvjetniku Papiću uvjetna osuda i 10 godina zabrane bavljenja odvjetništvom” autorice Suzane Bandić.  Isti tekst objavljen je danas i na Vašoj internetskoj stranici.

Tomislav Papić  brisan je iz Imenika odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore 6.3.2017. te isti nije više odvjetnik.

Molim Vas da sukladno Zakonu o medijima objavite ispravak u prvom sljedećem broju dnevnih novina i na Vašim internetskim stranicama.

Hrvatska odvjetnička komora

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika senka wassmer
Gospodin Simic bi mogao dobiti i spomenik!!! Svaka mu cast...