Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DRAGO MARIĆ Ponosan sam jer nagrada dolazi od struke

17.01.2019. 19:15
DRAGO MARIĆ Ponosan  sam jer  nagrada  dolazi od  struke


Nagrada za životno djelo "Mile Filipi" ove je godine dodijeljena našem kolegi Dragi Mariću, doajenu zadarske sportske publicistike bez čijih djela bi praktično bilo nemoguće proučavati povijest zadarskog sporta. Drago Marić, čovjek je čiji se opus, po važnosti za zadarski  sport, slobodno može usporediti s nekim od najvećih uspjeha naših  sportaša. Njega možda najbolje ocrtava jedan okvir iz intervjua koji je  2016. dao za Zadarski list, a  u kojem je sebe okarakterizirao na sljedeći  način:
"Kažu mi da sam po prirodi sangvinik. Cijeli život se bavim sportom,  sa 12 godina sam u Kutini kratko trenirao boks, ali nogomet je moj sport,  onaj kojega sam najdulje igrao. Kao novinar sam pratio sve sportove i sve  ih volim. Baš zato što sam po vokaciji sportaš i danas, sa 77 godina (op.a.  danas 79), održavam fizičku kondiciju. Znate, kod svih ljudi, a posebno  starijih, jako je bitna cirkulacija. Ako krv ne dolazi u mozak, nema kisika,  odumiru sive moždane stanice i čovjek zaboravlja. A kao što vidite, ja,  hvala Bogu, još uvijek ne zaboravljam. Zato nastojim biti u punom treningu i psihe i tijela – kazao je tada barba Drago.
A jučer se nakon primitka nagrade za životno djelo u ime svih laureata  obratio skupu sljedećim riječima:
– Moram priznati da sam jako uzbuđen. Jer, primiti nagradu za životno  djelo i uz to da ona nosi ime po mom velikom uzoru, fantastičnom čovjeku i prijatelju Mili Filipiju, nije mala stvar. Ponosan sam, posebno stoga što ova nagrada dolazi upravo od struke. Velika mi je čast i ovom se  prigodom želim zahvaliti Zadarskom listu u ime svim nagrađenih sportaša i sportskih kolektiva. Činjenica da ovaj izbor u režiji Zadarskog lista  postoji već četvrt stoljeća, dokazuje da su oni najzadarskiji list. I na tome  im od srca čestitam – kazao je u Marić u pozdravnom govoru na kraju  jučerašnje svečanosti dodjele priznanja najboljim sportašima i sportskim kolektivima za 2018 godinu.


Nagrada Mile Filipi
2016.Milan Zekanović
2017.Lucijan Valčić
2018.Drago Marić