Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Haraju crijevne viroze, prehlade i gripa

17.01.2019. 12:42
Haraju crijevne  viroze, prehlade i  gripa


Trenutno je sezona gripe pa je gužva na Odjelu pedijatrije.  Kako saznajemo od zamjenika ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Edija  Karuca, djeca se na Odjel najviše dovode zbog visoke temperature ali i  simptoma obične prehlade poput curenja nosa, kašljanja, kihanja, bolova u grlu i uhu, te zbog simptoma crijevne viroze: povraćanja, bolova u  trbuhu i proljeva.
– Na Odjel se dnevno kroz stacionar prosječno zaprimi oko četvero  djece, a od početka siječnja 2019. zabilježen je prijam četvero djece kojima je daljnim pretragama potvrđena gripa, kazao je Karuc objasnivši  nadalje koji su to simptomi gripe na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost.
– Gripa je virusna infekcija, obično traje od 7 do 10 dana, a nastupa vrlo naglo s visokom temperaturom (do 40 C), glavoboljom, općom slabošću, bolovima u mišićima, te ponekad neugodnim suhim podražajnim kašljem i začepljenošću nosa. Većina se oporavi u roku od jednog do  dva tjedna mirovanja, bez potrebe za bolničkim liječenjem. Međutim,  kod male djece, starijih osoba, a naročito kroničnih bolesnika, mogu se  razviti komplikacije, koje mogu biti uzrokovane samim virusom gripe ili  sekundarnom bakterijskom infekcijom, kazao je Karuc dodavši kako su  najčešće komplikacije upale uha, sinusa i, kao najteža komplikacija,  upala pluća (koja se onda liječi u bolnici).
Karuc je kazao kako osnovno liječenje uključuje mirovanje, uzimanje  vitamina i dosta tekućine, te lijekova za snižavanje temperature, pri  čemu je istaknuo da se djeci ne smije davati aspirin i ostali lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline, a ponekad će trebati i lijekovi za smirivanje  kašlja. Pojasnio je kako bakterijske komplikacije treba liječiti antibioticima.
S obzirom na to da se virus gripe prenosi vrlo lako (kontaktom sa zaraženom osobom ili samo boravkom u istoj prostoriji), Karuc ističe da,  ako dijete ide u vrtić ili školu, vrlo je teško izbjeći gripu.
– U preventivnom smislu pomaže održavanje higijene, uravnotežena  prehrana puna vitamina i minerala, izbjegavanje boravka u zatvorenim  prostorijama, no jedina prava prevencija je cijepljenje. Roditelji se svakako s djetetom najprije trebaju javiti odabranom pedijatru. On je liječnik primarnog kontakta koji bi trebao pregledati dijete, procijeniti  stanje djeteta, uputiti na daljnje pretrage a prema potrebi i na bolničko  liječenje, kazao je dr. Karuc.