Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na obilježavanje VRO “Maslenica” trebala bi stići i predsjednica RH, Kolinda Grabar- Kitarović

17.01.2019. 13:19
Na obilježavanje VRO “Maslenica” trebala bi stići i predsjednica RH, Kolinda Grabar- Kitarović


Obilježavanje 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93., čija je glavna svečanost najavljena za ponedjeljak 21. siječnja, počinje već ovoga vikenda te je pripremljen bogat program, a u Zadar i Zadarsku županiju trebao bi doći politički vrh Hrvatske.
 – Važno je da svi građani Zadra i županije na dostojanstven način odaju pijetet svim našim poginulima te da damo značaj ovoj akciji kako bismo novim generacijama pokazali važnost te akcije, kako je Zadar izgledao u to vrijeme, kakvo je bilo stanje oko Zadra te kako smo poslije nje odahnuli, rekao je župan Božidar Longin pozvavši sve građane da poprate mimohod vojnika sa zastavama. Najavio je kako bi na obilježavanje trebali doći i visoki predstavnici, pa čak i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Na konferenciji za novinare bili su Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, brigadir Stanislav Jović u ime oružanih snaga RH, Dalibor Berišić, predsjednik odbora za branitelje Zadarske županije, Ivica Mikulić i Tomislav Zelić u ime koordinacije braniteljskih udruga te HVIDRA-e, Božidar Budiša u ime MUP-a te Tihomir Bakarić iz Grada Zadra.
 – Želimo aktivno sudjelovati u obilježavanju akcije te će na obilježavanje doći i ministar Tomo Medved. Pozivam sve, a posebno branitelje, da dođu i da tako odamo počast svima koji su zaduženi za našu slobodu, rekao je Ivan Vukić.
Sam program događanja je jako opsežan i bogat te počinje već u subotu u 9.30 sati Memorijalnim turnirom u sjedećoj odbojci koji se održava u Sportskoj dvorani Višnjik. Nakon toga od 10 do 12 sati ogranizira se turnir u streljaštvu malokalibarskim pištoljem u sportskoj dvorani Mocire.
Za nedjelju, 20. siječnja u 8 sati najavljena je hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata "Koracima nade u istinu" od Zelenog hrasta, Kašića, Paljuva do Pridrage. Za nedjelju je najavljen i sportski program odnosno memorijalni maraton "Da se ne zaboravi" Maslenica – Posedarje – Novigrad, a koji počinje u 12 sati.
U ponedjeljak 21. siječnja najavljena je glavna svečanost koja počinje u 8 sati budnicom Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra.
U 9 sati je najavljeno polaganje vijenaca na Središnji križ na Gradskom groblju u Zadru. U 10 sati je polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića, dok u 10.30 sati započinje mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH. Mimohod kreće s nekadašnje male pijace, preko Obale kneza Branimira – Gradskog mosta – Narodnog trga – Široke ulice – katedrale sv. Stošije – Foruma – svetišta sv. Šime.
U 11 sati bit će sveta misa za Domovinu u svetištu sv. Šime, a u 12 sati je najavljena promocija knjige HMDCDR-a "Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti" u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, dok je u 18 sati promocija knjige "Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine" u Svečanoj dvorani Sveučilišta.
Za utorak je za 9 sati ujutro najavljeno polaganje vijenaca u Kašiću, u 10 u Islamu Latinskom, u 10.30 je postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM na rivi u Posedarju, a u 11 sati je polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica '93., zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici. Za 12.30 sati najavljena je sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag, Općina Jasenice, kao i Sveta misa u crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu. Organizatori su rekli kako će se u slučaju jake bure i lošeg vremena misa preseliti iz Podpraga u Jasenice.
Za nedjelju 27. siječnja najavljena je u 9 sati sveta misa u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Škabrnji. U 10 sati bit će polaganje vijenaca na spomen obilježje pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike na Ražovljevoj glavici u Škabrnji. U subotu, 9. veljače u 11 sati najavljeno je polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM i 2. gardijskoj brigadi Gromovi u Novigradu, a u srijedu 13. veljače u 10 sati bit će spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Donjem Karinu.
U organizacijski odbor ovogodišnjeg obilježavanja akcije Maslenica su uključeni Zadarska županija, Ministarstvo obrane RH, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Ministarstvo hrvatskih branitelja, GS OSRH, Sveučilište u Zadru, Grad Benkovac, Grad Zadar, Općina Jasenice, Općina Novigrad, Općina Poličnik, Općina Posedarje, Općina Starigrad, Općina Zemunik Donji, Udruge proizašle iz Domovinskog rata i braniteljske udruge Zadarske županije.


Posebna regulacija prometa
Božidar Budiša za ponedjeljak je najavio zatvaranje određenih prometnica kako bi se mimohod sa zastavama mogao nesmetano odvijati.
 – U ponedjeljak, koji je centralni dan događanja, posebno će biti reguliran promet, ali još uvijek nemamo sve detaljne informacije, već ćemo ih objaviti naknadno. Molimo sve građane na strpljenje i razumijevanje. Ovo je važan događaj i mislim da ga svi građani podržavaju, rekao je Božidar Budiša iz zadarske policije.
 


PROGRAM OBILJEŽAVANJA 26. OBLJETNICE VRO MASLENICA'93.
 
Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na sudjelovanje u obilježavanju 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93.
 
 
Subota, 19. siječnja 2019.
SPORTSKI PROGRAM:
9.30 sati         Memorijalni turnir u sjedećoj odbojci, Sportska dvorana Višnjik, Zadar
10.00 – 12.00 sati       Turnir u streljaštvu malokalibarskim pištoljem
                                    – sportska dvorana Mocire, Zadar
Nedjelja, 20. siječnja 2019.
8.00 sati         Koracima nade u istinu, hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Zeleni hrast – Kašić – Paljuv – Pridraga
SPORTSKI PROGRAM:
12.00 sati        Memorijalni maraton Da se ne zaboravi Maslenica –Posedarje –                                    Novigrad
(smjer utrke: Maslenički most – Posedarje – Podgradina – Paljuv –
Novigrad)
Ponedjeljak, 21. siječnja 2019.
8.00 sati         Budnica Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra
9.00 sati         Polaganje vijenaca na Središnji križ, Gradsko groblje u Zadru
10.00 sati      Polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, Ulica Ante Starčevića, Zadar
10.30 sati        Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH,
Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – katedrala sv. Stošije – Forum – svetište sv. Šime
11.00 sati        Sveta misa za Domovinu u svetištu sv. Šime
12.00 sati       Promocija knjige HMDCDR-a Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti,
Koncertna dvorana Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3, Zadar
18.00 sati      Promocija knjige Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine,
Svečana dvorana Sveučilišta, Obala Petra Krešimira IV., Zadar
 
Utorak, 22. siječnja 2019.
09.00 sati       Polaganje vijenaca, Kašić
10.00 sati        Polaganje vijenaca, Islam Latinski
10.30 sati        Postavljanje vijenaca na spomen ploču postrojbama HRM, riva u Posedarju
11.00 sati        Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica '93., zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta u Maslenici
12.30 sati        Sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag, Općina Jasenice
12.30 sati        Sveta misa u crkvi Marije zaštitnice kršćana, Paljuv
 
Nedjelja, 27. siječnja 2019.
9.00 sati         Sveta misa u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, Škabrnja
10.00 sati       Polaganje vijenaca na spomen obilježje pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike, Ražovljeva glavica u Škabrnji
 
Subota, 9. veljače 2019.
11.00 sati        Polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM i 2. gardijskoj brigadi Gromovi, Novigrad
 
Srijeda, 13. veljače 2019.
10.00 sati       Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Donji Karin