Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Proslava zlatnog pira Milana Maračića i Dragice Maračić Gržan

17.01.2019. 12:28
Proslava zlatnog  pira Milana  Maračića i Dragice  Maračić Gržan


Dana 12. siječnja 2019. na otoku Istu obilježen je zanimljiv jubilej. 50 godina braka proslavili su Milan Maračić (rođ. 1942.) i Dragica  Maračić Gržan (rođ. 1949.). Kao i davne 1969. godine, misno slavlje  održano je u župnoj Crkvi Sv. Nikole. Euharistiju te obnovu zavjeta vodio je župnik don Zdravko Kutleša.
Nakon mise mještani su se okupili ispred stoljetne fafarikule te uz  harmoniku i pjesmu pozdravili mladence. Tom prilikom se Dragica  prisjetila trenutka kada je prvi put ugledala Milana i odmah se zaljubila  u njega.
-Na prvu je to bilo, potvrdio je i Milan njene riječi jer je osjetio isto.  Ona je došla sa susjednog otoka Molata, mjesta Zapuntel raditi kao  knjigovođa u Poljoprivrednoj zadruzi Ist. Milan je već radio na jahti u  Monte Carlu ali se redovito vraćao svom otoku. Ljubav na prvi pogled,  iskrena i strastvena rezultirala je brakom koji je prije 50 godina u istoj  Crkvi predvodio don Petar Vlasanović uz nazočnost kumova Tereze i  pok. Filipa Kozulić te Mirjane i Ante Babajka. Ova proslava je možda i  bila draža Milanu i Dragici jer su joj prisustvovali sin Dragan te kći Helena uz pratnju unuka Dine, Mirte, Eme, Lea i Bartola.
Zlatni mladenci su se s kumovima i uzvanicima, otprilike njih 50,  uputili u Salu gdje se za organizaciju proslave pobrinula Udruga mladih Ista. UMIT je udruga mladih koju čine svi zaljubljenici u otok Ist  čiji je cilj konstantno podizati kvalitetu života na otoku te se boriti protiv stereotipne slike o otocima kao polumrtvim mjestima koja živnu samo kroz dva ljetna mjeseca. Činjenica je ipak da su zimi restorani zatvoreni pa su se Dragan i Helena obratili udruzi ako im može izaći u  susret. Iako bez previše iskustva UMIT se sa izrazitim zadovoljstvom  prihvatio tog izazova.
Današnjem svijetu kojim dominira određen materijalizam i egoizam,  teško je možda shvatiti bit ovog događaja. A bit se krije u riječi od pet  slova: LJUBAV. Ljubav Milana i Dragice koja im je davala snage boriti se  sa svim životnim nedaćama, ljubav djece prema roditeljima da im organiziraju proslavu te ljubavi, ljubav svih uzvanika koji su se odzavali te  hladne subote, ljubav i poštovanje udruge mladih prema svojim sumještanima te na kraju ljubav prema otoku Istu kao mjestu za život,  mjestu za ljubav. Goran JOSIFOVSKI (UMIT)