Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SMIJEH KAO LIJEK Ulaznicom za “Šteficu Cvek…” pomozite u kupnji uređaja za zračenje!

17.01.2019. 12:59
SMIJEH KAO LIJEK Ulaznicom za “Šteficu Cvek…” pomozite u kupnji uređaja za zračenje!


Liga protiv raka Zadar ove godine organizira jubilarnu 10. po redu humanitarnu akciju "Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka", kojom ova aktivna humanitarna udruga već cijelo desetljeće prikuplja novac za poboljšanje uvjeta liječenja onkoloških bolesnika na zadarskom području. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare javnost izvijestila voditeljica ove akcije i članica Predsjedništva zadarske Lige Lada Šokota, posljednje tri godine novac kojim građani kupuju ulaznicu za kazališnu komediju namijenjen je kupnji uređaja za zračenje kako bi se u zadarskoj Općoj bolnici bolesnicima omogućila i radioterapija i tako objedinilo onkološko liječenje.


Veliki, skupi i dugotrajni projekt
– Ove godine na redu je jubilarna, deseta komedija, evergrin suvremene hrvatske književnosti "Štefica Cvek u raljama života", prema tekstu proslavljene hrvatske književnice Dubravke Ugrešić, a u izvedbi Teatra Binocular, kazala je Lada Šokota, te podsjetila kako su do prije tri godine ovom humanitarnom kazališnom akcijom prikupljena sredstva bila korištena za kupovinu raznih potrebnih medicinskih uređaja i opreme za Opću bolnicu Zadar, posebno za Onkološki odjel, no kako se posljednje tri godine sav novac uplaćuje na račun Lige za kupovinu linearnog akceleratora, poznatog u javnosti kao uređaj za zračenje.
Upravo je na linearni akcelerator zadnjih godina usmjerena najveća pozornost Lige, jer se radi o velikom, skupom i dugotrajnom projektu kojem je cilj da zadarska bolnica dobije vlastitu radioterapiju kako bi se onkološkim pacijentima iz Zadra i sa šireg zadarskog područja omogućila terapija zračenjem, na koju su sada primorani ići u druge centre, uglavnom u Split i Zagreb. Ovim uređajem Zadar bi se u kvaliteti pružanja usluga onkološkog liječenja izjednačio s tek nekolicinom bolničkih centara u Hrvatskoj.
– Cijena linearnog akceleratora, točnije cijelog tog projekta je 4 milijuna eura. Na računu Lige trenutačno su brojnim akcijama i donacijama prikupljena 2 milijuna kuna, s time da će za istu namjenu kad za to dođe vrijeme biti prodan i stan koji je Ligi protiv raka Zadar oporučno ostavio bračni par Švelec. Naravno, s obzirom na vrlo visoku cijenu ovog uređaja za zračenje bolesnika s malignim bolestima Liga računa na pomoć Ministarstva zdravstva odnosno države, kazala je dalje Lada Šokota, i naglasila kako Zadar za pružanje radioterapije oboljelima od raka ima i prostor i stručni kadar, no za kupnju ovako vrijednog uređaja nužna je pomoć države.


Suradnja s HNK Zadar
Vodstvo Lige uvjereno je da će Zadrani i ovom prigodom ispuniti kazalište jer je, kao i uvijek do sada, riječ o vrhunskoj predstavi, te kako će kupnjom karte po cijeni od 50 kuna pomoći prikupljanju novca za ovaj toliko važan medicinski uređaj. Lada Šokota ovom je prigodom zahvalila HNK Zadar na uspješnoj i dugoj suradnji u ovoj humantarnoj akciji u kojoj se svake godine tražila karta više i koja je nizom vrhunskih komičnih predstava omogućila Zadranima smijehom ispunjenu večer.
Inače, predstava "Štefica Cvek u raljama života" u režiji Borne Armaninija, održat će se u ponedjeljak, 21. siječnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati. Zanimljivo je da je i prvu predstvu, izvedenu u sklopu humanitarne akcije "Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka" – monodramu „Münchausen" u kojoj glumi Vilim Matula, također režirao Armanini.
Kao iznenađenje za sve gledatelje "Štefice Cvek u raljama života" Liga je u suradnji s HNK Zadar, pripremila i deset karata – kao jubilarni broj svih dosadašnjih predstava, koje će onima koji ih slučajnim odabirom dobiju omogućiti fotografiranje s glumcima nakon kazališne izvedbe.




O ljubavnim mukama mlade daktilografkinje
Predstava "Štefica Cvek u raljama života" duhoviti je roman o ljubavnim mukama mlade daktilografkinje koja stanuje sa svojom starom tetom, zaključuje da se život nalazi negdje drugdje i koja čezne za ljubavlju. Autorica svjetskog glasa Dubravka Ugrešić ovim djelom daje upečatljiv vodič jednoj mladoj djevojci kako bi se što lakše mogla suočiti s najvećim od svih mogućih izazova – kako biti žena. U predstavi Teatra Binocular, dramaturga i redatelja Borne Armaninija, glume Ranko Zidarić, Natalija Đorđević i Ana Marija Vrdoljak.