Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Inspektori utvrdili prevelik broj korisnika i premalo djelatnika

18.01.2020. 08:30


Nakon požara u staračkom domu u Andraševcu u kojem je život izgubilo šest korisnika, na noge su se digle umirovljeničke matice, udruge i sindikati, a premijer je zatražio veću kontrolu od nadzornih tijela.


Zadarska županija sufinancira smještaj u privatnim domovima
U nadležnosti županija je izdavanje rješenja minimalnih uvjeta za pružanje usluga, a sam nadzor je u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Dubravka Dragaš, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade navodi da je na području Zadarske županije trenutno 25 pružatelja usluga smještaja za starije osobe (to mogu biti obiteljski domovi, obrti, d.o.o. ili ustanova).
– Nadležnost Županije jest da izdaje rješenje za ispunjavanje minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga, nakon izvršenog očevida prostora, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi i Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, navodi Dragaš.
Na pitanje jesu li imali prijave za domove, Dragaš navodi da jesu.


»Imali smo prijave na rad domova. Svaku prijavu (bilo pismenu, usmenu ili telefonsku, anonimnu ili potpisanu) dužni smo proslijediti Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prijave nisu česte, a odnose se na odnos prema korisnicima, nedostatke u smještaju, manjak stručnog osoblja«
Dubravka DRAGAŠ




– Imali smo prijave na rad domova. Svaku prijavu (bilo pismenu, usmenu ili telefonsku, anonimnu ili potpisanu) dužni smo proslijediti Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prijave nisu česte, a odnose se na odnos prema korisnicima, nedostatke u smještaju, manjak stručnog osoblja. S obzirom na ukupan broj korisnika koji su smješteni u privatnim domovima (oko 400 na području Zadarske županije, a u kontaktu smo sa svim nositeljima domova i s brojnim korisnicima i rodbinom, budući da sufinanciramo smještaj s 500 kuna svim korisnicima privatnih domova), možemo uglavnom biti zadovoljni s kvalitetom smještaja i odnosom prema korisnicima. Naravno, moramo znati da su starije i nemoćne osobe vrlo osjetljiva skupina stanovništva i da koliko god se trudimo, usluga uvijek može i mora biti još bolja i kvalitetnija, istaknula je Dragaš.


Nepravilnosti i na zadarskom području
Pitanje o eventualnim prijavama za domove na području Zadarske županije uputili smo i nadležnom Ministarstvu.
– Služba za inspekcijski nadzor tijekom cijele godine zaprima veliki broj predstavki i pritužbi vezanih za rad domova na području cijele Republike Hrvatske te se dio istih odnosi i na Zadarsku županiju. Provedenim inspekcijskim nadzorima na području Zadarske županije utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na pružanje usluga smještaja bez rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta te smještaj većeg broja korisnika od broja dozvoljenog rješenjem nadležne Županije, kao i druge nepravilnosti vezane za nedovoljan broj radnika, statusnu dokumentaciju te uvjete prostora i opreme, navodi se u odgovoru Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Inspekcijski nadzor provodi Služba za inspekcijski nadzor Samostalnog sektora za nadzor i predstavke ustrojena pri MDOMSP.
– Nadzori se provode kontinuirano prema godišnjem i mjesečnom planu kao redovni inspekcijski nadzori te izvanredni povodom pritužbi i predstavki građana i drugih pravnih i fizičkih osoba (koje su u porastu). Također se provode i kontrolni nadzori koji su nešto manje zastupljeni zbog povećane potrebe za izvanrednim nadzorima. Inspekcijski nadzor se provodi sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, Zakonu o općem upravnom postupku i Pravilniku o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u djelatnosti socijalne skrbi na način da inspektor vrši uvid u prostor i opremu pružatelja socijalnih usluga radi kontrole udovoljavaju li propisanim uvjetima te uvidom u održavanje i higijenu istih, uslugama prehrane, broju i vrsti stručnih i drugih radnika i stručnih tijela; uvid u dokumentaciju i evidenciju koju vode stručni radnici; te uvid u pružanje usluga korisnicima sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, navode iz Ministarstva.


Potrebna hitna javna sjednica
Umirovljeničke udruge traže hitnu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe zbog tragedije u Andraševcu.
– Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske traže hitno sazivanje javne sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe povodom tragičnog događaja u Andraševcu u Zagorju, gdje je u strašnoj nesreći u ilegalnom domu za starije i nemoćne u požaru život izgubilo šest osoba. Javnost je mogla svjedočiti nefunkcioniranju sustava i prebacivanju loptice odgovornosti te je zbog toga potrebna hitna javna sjednica na kojoj će se razmotriti nesuglasja u sustavu i preporučiti potrebne mjere. Na sjednici Nacionalnog vijeća treba, uz dodatne predstavnike Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pozvati i pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, predstavnike Krapinsko-zagorske županije, predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova i druge relevantne subjekte.
Izražavamo duboku sućut svim obiteljima i prijateljima stradalih i naglašavamo kako njihova smrt neće biti zaboravljena, istaknuto je u priopćenju koje potpisuju Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske i Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.


Joško Gatara: Umirovljenici se tuže da dugo čekaju mjesto u domu
Joško Gatara, predsjednik Udruge umirovljenika Poluotok Zadar, kaže da u razgovoru sa svojim umirovljenicima najviše dobiva pritužbe o tome kako u domovima nema dovoljnoi mjesta te kako se dugo čeka na mjesto.
– Moram reći da su informacije o domovima koje dolaze do mene uglavnom pozitivne i da nisam čuo za neke pritužbe, osim da nema mjesta u domovima. Mi kao Udruga nastojimo organizirati druženja, izlete, akcije, medicinske preglede, predavanja kako bi život umirovljenika učinili što ugodnijim. Osim toga, nastojimo onim umirovljenicima koji su u svojim kućama, ali sami, organizirati pomoć za kupovinu i slične potrebe. U svakom slučaju, smatram da bi se umirovljenici i sami trebali više aktivirati, a ne se prepustiti apatiji i čekati da netko za njih nešto napravi. Iako su u mirovini, još uvijek mogu biti aktivni članovi društva i doprinositi u borbi za svoja prava, a i opći boljitak, istaknuo je Gatara.