Lovili lignje ulovili prasca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U MORU IZMEĐU SILBE I ILOVIKA
Sa 10 mladih “fajferica” na Silbu je stigao i mladi nerast. Ali, vidi čuda. Nakon iskrcaja sa trajekta pobjegao je u šumu, a tri dana poslije ulovili su ga lignjolovci u moru između Silbe i Ilovika
Nerast na Silbi - Pogjegao u šumu pa spas potražio u moru
Crne slavonske svinje, popularne “fajferice” pomalo se udomaćuju i u Dalmaciji. U zadarskom zaleđu uzgajaju ih u Briševu, Poličniku, Lovincu, a u posljednje vrijeme u Smilčiću pa čak i na otoku Silbi. - Prije dva i pol mjeseca dovezli smo na Silbu 10 fajferica i narasta, kaže Admir Ado Malkić. On je inače građevinski poduzetnik, a fajferice je na nagovor Romana Telesmanića sa susjednog Oliba nabavio uz pomoć svog prijatelja Ivana Batinića iz Zagreba koji po Slavoniji organizira kolinje i u “điru” je u svezi fajferica.
“Pomogao mi je izbarati najbolje za rasplod” , kaže Malkić.
 

Nema lignje do nerasta

 
Sa 10 mladih ženki na Silbu, udaljenu 63 kilometra ili 39 milja od Zadra, stigao je i mladi nerast. Ali, vidi čuda. Pobjegao je nakon iskrcaja sa trajekta. Iskočio iz košare na pola puta putu do 600 metara udaljenog svinjca podignutog na posebnoj, ograđenoj parceli. “Pobjegao je u šumu”, otkriva Malkić. Tri su ga dana tražili i kad su izgubili svaku nadu, pronašli su ga lokalni ribari i to u moru dok su lovili lignje. Plivao je od Silbe prema otočiću Iloviku. Iako u dobroj kondiciji, mlad i težak oko 55 kg, već se pomalo umorio pa su ga ribari lako ulovili u mrežu i ubacili u barku. U prvi mah pomislili su da se radi o divljoj svinji, a kad su se uvjerili da je domaća nazvali su Malkića: “Evo, ulovili smo prščića, jel to vaš?!” Rekao sam da vjerojatno jest, da ga tražimo, prepričava razgovor sa ribarima naš sugovornik.
Nerasta su u Silbu dopremili živog i zdravog, ali je ipak - zaglavio. “Previše se napio mora, počeli su mu otkazivati organi, pa smo mu odlučili prekratiti muke”, smije se Malkić. Tako je odbjegli nerast završio djelom pod pekom, u gulašu a nešto mesa su poslali i prijateljima na Ravu. Bila je, znači, gozba na Silbi i na Ravi. “Nema lignje do nerasta”, komentiralo se i guštalo se u slasnim delicijama od mesa mladog “fajfera”, a priča ima i zanimljiv nastavak.
 

Stigao novi iz Bjelovara

 
No, prije nastavka, upitali smo kako to da je nerast odlučio skočiti u more. Možda je naslutio da na susjednom otoku Olibu ima bolje uvjete za život, tamo žive uglavnom povratnici iz Amerike, ili se pak poželio vratiti u rodnu Slavoniju?
-Ma kad je već bio pobjegao u šumu vjerojatno su ga psi, kojih ima na Silbi, napali i natjerali da spas pokuša potražiti u moru, prepostavlja Ado Malkić.
U potrazi za novim nerastom, Malkić je, po naputku Romana Telesmanića, stigao do Miodraga Oreškovića koji u Smilčiću, u slobodnom uzgoju ima cijelo krdo slavonskih svinja. Čitatelji našeg lista se vjerojatno sjećaju da je i Orešković imao probleme sa nerastom. Naime, njemu su lovci, misleći da su divlje, lani ubili tri svinje i jedinog nerasta. Miodrag je Slavonac, umirovljeni branitelj rodom iz Donjeg Miholjca pa ima veze sa uzgajivačima svinja. Ubrzo je iz Bjelovara nabavio novog nerasta za svoje krdo, ali ovih dana i za Malkićevo. “Učinio mi je uslugu, novi nerast je već stigao na Silbu dobro se slaže za svinjama, Očito nema namjeru bježati”, kaže kroz smijeh Ado Malkić. Dodao je još da je Silba pravi raj za svinje. Cijeli otok je obrasto šumom crnike, ima žira, ne fali ni povrća, a ima i ostataka hrane koje lokalne trgovine i domaćinstva rado ustupaju prvoj mini-frami crnih slavonskih svinja na otoku Silbi. Ne fali im ništa, a kako i stara izreka kaže: “Silba zlatom siva i u njoj se raj uživa”.
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)