Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Upravnom sudu nastavljena parnica protiv Ministarstva zaštite okoliša

18.01.2020. 07:00


Na Upravnom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje temeljem tužbe ekološke udruge Zrmanja protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog grita ostavljenog ispred bivše Tvornice hidrauličnih cilindara na Bravaru. Naime, brodogradilišni otpad stoji tamo već godinu dana, nadležne institucije ništa ne poduzimaju te se građani Obrovca plaše kako će ovaj otpad zagaditi rijeku Zrmanju i cijeli eko sustav obrovačkog kraja.
Na ročištu su i ovoga puta u ime udruge bili Šime Šimurina i Ivan Matić, o čemu nam je Šimurina na povratku iz Splita kazao:
– Ministarstvo smo tužili zbog neizdavanja pozitivnog rješenja i zanemarivanja naših primjedbi koje su bile osnovane, s obzirom da je grit još uvijek na Bravaru. Pravnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike na sudu je pokušao osporiti pravnu valjanost naše tužbe, međutim, to mu nije pošlo za rukom te je zakazano novo ročište za mjesec dana kako bismo im mogli dostaviti dodatne dokumente vezane za Eko-udrugu Zrmanja. U nedostatku argumenata, pokušavaju osporiti aktivnost naše udruge za zaštitu okoliša, no uvjeren sam da ćemo dobiti ovaj postupak, kazao nam je Šimurina nakon ročišta na Upravnom sudu, dodajući kako je problem grita sada u nadležnosti Državnog inpektorata:


Čekaju reakciju Državnog inspektorata
– Oni su ti koji trebaju prisiliti investitora da ga ukloni i ukoliko se on ogluši, treba angažirati Državno odvjetništvo. Ipak vjerujem da će grit konačno izmijestiti i da će završiti svaka priča s bilo kakvim izgradnjama nečega što nije u skladu bilo sa Zakonom o zaštiti okoliša ili Zakonom o gradnji, te da ćemo ovim putem poslati poruku kako ne želimo jalove investitore, već one prave kojih zanima proizvodnja, a ne nekakvo kokošarenje. Nadamo se i da će nakon ovog sudskog postupka krenuti i sanacija grita od strane investitora, odnosno da će država prisiliti onoga tko je kriv za njegovo odlaganje da to riješi te da se odvoz ne rješava na račun poreznih obveznika, nego da to rješava onaj tko je i kriv za njegovu dopremu na Bravar, poručuje Šimurina.
Naime, na prvom ročištu u Splitui obrazlagali su tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za koju su im temelj bili, kako je pojasnio ovaj vlasnik OPG-a, dosad prikazivani lažni podaci.


Želimo osporiti njihovu potvrdu, koju su dobili od Zadarske županije, da je lokacija na kojoj bi radili kompatibilna s tom zonom jer je tamo dozvoljena samo izgradnja postrojenja za čistu proizvodnju
Šime Šimurina, ekološki aktivist




– Želimo osporiti njihovu potvrdu, koju su dobili od Zadarske županije, da je lokacija na kojoj bi radili kompatibilna s tom zonom jer je tamo dozvoljena samo izgradnja postrojenja za čistu proizvodnju. A skladište opasnog otpada nikako nije čista proizvodnja, to nije niti proizvodnja, već prerada, pogotovo nije ni čista jer sadrži opasne tvari, zbog čega se i kvalificira kao opasni otpad, istaknuo je Šimurina.
Kako živi blizu mjesta na kojemu je odložen grit, upoznat je sa situacijom o tome koliko ga je zapravo tamo još ostalo. A ostao ga je, napominje, velik dio jer je Čistoća odvezla tek mali broj vreća.


Preko 1.200 vreća grita
– Najveći dio grita još uvijek je tamo, a to je preko 1.200 vreća, s obzirom da je Čistoća preuzela samo šest vreća. Grit Inter je od Državnog inspektorata dobio kaznu od 100 tisuća kuna te je htio prikazati da je započeo s odvozom kako bi prolongirao naplatu kazne i cijeli nadzor. Htjeli su prikazati kao da saniraju otpad, a u stvari ga dovode na odlagalište koje nije propisano za tu vrstu otpada. Ono što jer najgore činjenica je da su popratnim listom prikazali da je riječ o otpadu koji je nastao na lokaciji u Zatonu Obrovačkom, što je apsolutno neistina. Grit Inter time cijelo vrijeme skriva porijeklo otpada, ističe vlasnik OPG-a koji od dana dovoženja ovog opasnog otpada apelira na nadležne institucije da spriječe zagađenje njihova kraja.
– Upozorio sam nadležne u Gradu Zadru, nakon čega su raskinuli ugovor s tvrtkom Sirovinom koja je dovozila grit u Diklo. Čistoća je o svom trošku sanirala samo onaj dio na deponiju u Diklu, a ovo na Bravaru ostaje na čast Državnom inspektoratu koji je napisao i drugu kaznu Grit Interu, i to u dvostrukom iznosu, dok su nama poslali dopis da traže način naplate kazne i drugi način sanacije otpada. Osim toga, žele prikazati da je to otpad nastao građenjem, što je neistina jer je to otpad nastao tko zna gdje. U rješenju Ministarstva zaštite okoliša piše da će se sanirati sav otpad koji je nastao građenjem, pa je iz svega vidljivo da je to neka velika igra, zaključuje Šimurina.
Obrovčanima ostaje sačekati epilog ove sudske parnice, no u cijeloj je priči žalosno da su se građani morali samii organizirati kako bi podigli tužbu i zaštitili svoj kraj od zagađivanja.