Općina za izgradnju crkve u Turnju darovala zemljište vrijedno 500.000 eura

Slika korisnika martinazd
Suradnja Općine Sv. Filip i Jakov i Zadarske nadbiskupije
Sadašnja crkva Gospe od Karmela u Turnju ne zadovoljava potrebe vjernika te je potrebna izgradnje nove i znatno komfornije crkve. Ovo je danas početak lijepe priče koje ima crkveno, vjerničko, kulturno i nacionalno značenje, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik
Velimir BRKIĆ
Pokraj dječjeg vrtića u izgradnji gradit će se nova turanjska crkva

Veliki dan za vjernički puk Turnja, jučer su u Općinskoj vijećnici Općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić Peco, načelnik, i mons. Josip Lenkić, kancelar i generalni vikar Zadarske nadbiskupije, u nazočnosti turanjskog župnika don Josipa Lisice, općinskog vodstva i drugih popisali ugovor o darivanju zemljišta u centru ovog naselja za izgradnju nove crkve.
Nakon pisma namjere mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, jednoglasnom odlukom vijećnika Općina kao vlasnik, za izgradnju nove crkve u bivšem autokampu u centru Turnja daruje Zadarskoj nadbiskupiji, Župi Gospe od Karmela, zemljište površine 1.556 metara četvornih.

Snažni zamah

- Prema procjembenom elaboratu izrađenom po ovlaštenom inženjeru građevinske struke riječ o zemljištu vrijednom oko 500.000 eura ili preko 3,5 milijuna kuna, kazao je Pelicarić dodavši da se turanjska Župa Gospe od Karmela kao daroprimatelj obvezuje darovanu nekretninu privesti namjeni u roku od 10 godina od dana sklapanja Ugovora o darovanju.
Nova crkva će se graditi uz novi dječji vrtić u izgradnji vrijedan preko 9 milijuna kuna. Župa Turanj već ima početna, inicijalna sredstva za izgradnju crkve čija će se vrijednost saznati nakon izrade glavnog projekta.
- Sadašnja crkva Gospe od Karmela ne zadovoljava potrebe vjernika te je potrebna izgradnje nove i znatno komfornije crkve. Ovo je danas početak lijepe priče koje ima crkveno, vjerničko, kulturno i nacionalno značenje, poručio je Pelicarić.
Zadarska nadbiskupija predvođena nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem je u zaista snažnom zamahu u izgradnji crkvenih objekata, u svojevrsnoj ofenzivi. Nakon izgradnje nove crkve u najvećoj zadarskoj četvrti Bili Brig i u Novom Bokanjcu te izgradnje nove škole na Novom Bokanjcu, koju zajednički grade Zadarska nadbiskupija i Grad Zadar, nova crkva u Turnju bit će četvrti crkveni objekt u relativno kratkom vremenu izgrađen na području ove nadbiskupije.

Najveća dragocjenost

- Podsjetit ću na proslavu »Branimirove godine« u Ninu 1979. i na zavjet »Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi«. Sveta misa je najveća dragocjenost koju kršćani katolici imaju. Crkva je prepoznatljiva kao domovina koja daje život i nadu i poslije smrti. Već ovdje na zemlji nudi čovjeku duševni mir, a to je čovjeku potrebnije od svega bogatstva ovoga svijeta, naglasio je mons. Lenkić, župnik sv. Šime u Zadru te je pozvao sve vjernike na molitvu za gradnju nove crkve.
Zadarski kancelar i vikar Josip Lenkić je načelniku Zoranu Pelicariću darovao »domovinsku krunicu«. Osim Pelicarića na domovinskoj krunici se zahvalio i Marin Colić, općinski vijećnik, rekavši kako ona dolazi u prave ruke jer »načelnik predano i izuzetno marljivo radi i živi po svim moralnim, domoljubnim i vjerničkim uzancama«.
- Osim gradnje nove crkve u Turnju, novu crkvu treba i Sv. Petar jer imamo brojne turiste vjernike, sezona će se produljiti, a imamo sve više i više doseljenih obitelji, rekla je Josipa Mrkić, zamjenica načelnika.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika lahabana
Kako je zapravo doslo do darovanja zemljista vrijednog 500.000 eura ? Zna se! Usluga za protuuslugu i veze koje postoje unutar samog vijeca (bivsi nacelnik Pedisic). A nacelniku ni odijelo nemoze sakriti kako mu je dobro na vlasti jer uskoro nece moci ustati iz fotelje koliko je kila nabacio. #korupcijasvetifilipijakov