Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sveučilište u Zadru od osnivanja sanjalo ovaj dan!

18.01.2020. 09:30


Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ubacivanjem prvih lopata betona na kamen temeljac kojega su položili studenti, označili su početak dugoočekivanih radova na Studentskom domu i restoranu Sveučilišta u Zadru.
– Sveučilište u Zadru je od osnivanja, odnosno od 2002. godine, sanjalo ovaj dan. Dan kada će ovaj dio grada, nazvan Novim kampusom istinski početi dobivati oblik sveučilišnog kampusa. Svaki sveučilišni kampus predstavlja obitavalište studenata koje počiva na njihovim elementarnim potrebama, a to su smještaj i prehrana. Prošli smo višegodišnju fazu veselja nakon idejnog projekta, arhitekti su u zadarskoj javnosti pobudili zanimanje, kao i izoštrili strpljenje. Za mene kao rektoricu bio je ovo poseban izazov, rekla je u pozdravnom govoru rektorica Dijana Vican.


Sveučilište koje se razvija brže od infrastrukture
Istaknula je kako joj je drago da se održava ovaj, kako ga je nazvala, susret obznanjivanja početka gradnje prvoga posebno značajnog infrastrukturnog objekta te realizacije projekta Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, što je i službeni naziv projekta.
– Ovaj projekt doprinosi studentskom standardu, kvaliteti studiranja, internacionalizaciji te izgledu, slici i ljepoti Zadra. U sustavu visokog obrazovanja danas smo prethodnici u europskom kontekstu kao jedno od dva hrvatska sveučilišta koja su u prvom krugu ušla u alijansu europskih sveučilišta. Prije dvije godine sam rekla kako razvoj Sveučilišta ide puno brže od razvoja infrastrukture. Naša misija je jasna – pridonijeti razvoju u lokalnom, regionalnom i nacionalnom kontekstu, istaknula je rektorica Vican.


»Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju županije kao i visoko obrazovanje te pružaju bolju priliku našim studentima za bolje uvjete studiranja. Osim toga, oni internacionaliziraju naše studijske programe i dižu kvalitetu usluga koje studenti dobivaju«
Marko PAVIĆ




​Nakon rektorice okupljene je pozdravio i Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je istaknuo kako trenutno financiraju izgradnju 14 studentskih domova na području Hrvatske.
– Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju županije kao i visoko obrazovanje te pružaju bolju priliku našim studentima za bolje uvjete studiranja. Osim toga, oni internacionaliziraju naše studijske programe i dižu kvalitetu usluga koje studenti dobivaju, istaknuo je ministar Pavić najavivši kako bi u sljedećoj financijskoj omotnici trebalo biti još novca za razvoj znanosti kroz projekt Pametna Europa.


Bespovratnih 67,4 milijuna kuna
Cijela svečanost započela je u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru gdje su održani pozdravni govori pred mnogobrojnim predstavnicima resornih ministarstava, kao i predstavnicima lokalne samouprave i Sveučilišta kojima je predstavljen cijeli projekt, nakon čega su svi otišli do mjesta na kojem bi u roku od nešto manje od dvije godine trebale niknuti zgrade menze i Studentskog doma.
Inače, izgradnja Studentskog doma i restorana sufinancira se iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Studentski smještaji prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, koji se financira kroz Poziv MRRFEU Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Sveučilištu u Zadru su za provedbu projekta Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od oko 67,4 milijuna kuna, a ukupna odobrena vrijednost projekta je gotovo 74,5 milijuna kuna. Razliku financiranja Sveučilište je osiguralo od Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu 13,9 milijuna kuna te od Grada Zadra u iznosu 6,2 milijuna kuna.
Inače, zgrada bi u prizemlju trebala imati restoran sa 500 mjesta u kojem bi se dnevno tebalo spremiti i do 3.800 obroka. Izanad menze prostirat će se tri paviljona u kojima će na pet katova bit raspoređeno 129 soba s ukupno 284 kreveta. Osim toga studenti će na raspolaganju imati i prostor za učenje, dnevni boravak, praoinicu, spremišta, čajne kuhinje i slično.