Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tako mi svega! opet cikla!!!!

19.01.2020. 16:00


 
Koliko puta smo ovo izgovorili u vrtiću, školskoj i studentskoj menzi? Ili nakon posjeta doktoru koji je utvrdio laganu slabokrvnost, i mama nas je ljuta za ruku vukla, kao da je naša krivnja, mrmljajući stisnutih zuba, kao da je opsjednuta: cikle ćeš ti meni sada gutati dok se ne udaviš, poprimiš boju fuksija-ciklastu ili dok ne popraviš taj krvni slika selfi.
Kada čovjek vidi ciklu među povrćem, odmah proradi post traumatski stres. Nije ni čudo da je za razliku od voća koje je izloženo na velikim hrpama oblika piramida, obično nađemo u nekoj jadnoj maloj kašetici sakrivenoj negdje iza, kao nekoć šporkačonski filmovi oko kojih se muvaju neki čudni likovi.
Koja šteta!
Znanstveno ime joj je Beta vulgaris. Eto na čak i ime.. vulgaris. No bez panike, ne znači da se ne zna ponašati u finom društvu. Vulgaris na latinskom znači – obična.
Potječe iz Sjeverne Afrike, vrlo brzo je našla put do Grčke, gdje su je zvali Beta. Rimljani su s mitologijom odmah skupili i ovu biljčicu i koristili je i jedni i drugi baš kao i naše mame. Za jačanje krvi. Nije im doduše baš bilo jasno zašto djeluje kako djeluje, no pragmatično su prihvatili da je jednostavno – lijek! Nije nam dano na znanje da li je i njihovim klincima padao mrak na oči od samog pogleda na tu crvenu boju.
No mi danas, zahvaljujući znanstvenicima koji su uspjeli nadići traume i istjerali istinu iz tog gomolja i njenog lišća, na pitanje što sadržiš dobili kao odgovor podužu litaniju. I Ispala jadna cikla sve samo ne vulgaris – obična.
Sadrži: kalija, kalcija, fosfora, sumpora, joda, željeza i bakra, vrlo rijetke metale u tragovima rubidij i celzij, antocijane, ugljikohidrate, biljnu bjelančevinu, biljnu mast i vitamine B1, B2, C i P…
Kalij je neophodan u radu mišićnog staničja te su posljedice nedostatka grčevi, slabija aktivnost crijeva i slabljenje srca
Kalcij, fosfor i sumpor su nam važni za zdravlje kostiju i zglobova, što znači manje bolova i situacija: »draga zaveži mi molim te cipele, ukočila mi se leđa« ali i rada moždanih vijuga
Jod je obavezan za štitnu žlijezdu i izbjegavanje situacija kada hormoni polude i ljudi se pitaju jesu li se to oni oženili sa demonom?
Željezo i bakar su za slavnu krvnu sliku i oba su jednako bitni za proizvodnju crvenih krvnih stanica.
Antocijani su postali hit u istraživanju borbe protiv pošasti današnjeg doba-raka.
Ljepota: Cikla može pomoći u prevenciji i ublažavanju kronične upale kože, čime smanjujete rizik od nastanka akni i prištića, vašoj koži daje zdravi sjaj. Potiče uklanjanje mrtvih stanica kože i stvaranje novih stanica kože, što koži daje mladolikost, ima odlična antioksidacijska svojstva i na taj način štiti kožu od starenja, daje elastičnost i daje zdravi sjaj. Potiče uklanjanje mrtvih stanica kože i stvaranje novih stanica kože, što koži daje mladolikost. Potiče cirkulaciju krvi i rast kose, uklanja svrab tjemena i ublažava će njegovu suhoću, te ga hidratizira, ali ne uzrokuje povećanje proizvodnje ulja.
To je što se izgleda tiče. No u sportu je tek prava bomba! Sok od cikle može povećati fizičku kondiciju, pospješiti mršavljenje i ubrzati oporavak mišića nakon intenzivnih treninga, povećati izdržljivost, cirkulaciju krvi u mišićima, ali i mozgu i srcu.
Betalain, koji cikli daje prepoznatljivu tamnu boju, ima odlična antioksidacijska, protuupalna i antigljivična svojstva. Visok udio antioksidanata pomaže u prevenciji oštećenja DNA, oksidacijskog stresa i smanjenju razine slobodnih radikala.
Mršavljenje: potiče rad probavnog sustava, naročito razgradnju i potrošnju masti. Redovita konzumacija soka od cikle može pomoći u smanjenju rizika od nastanka niza bolesti probavnog sustava.
Trudnoća: preporuča se svim trudnicama zbog visokog udjela folne kiseline. Adekvatan unos folne kiseline je neophodan za smanjenje rizika od nastanka niza urođenih poremećaja.
I još, zdravlje očiju, oštećenje vida, stimulira funkcioniranje stanica i štiti zdravlje jetre, jača imunološki sustav i smanjuje kroničnu upalu u tijelu. Pomaže u zaštiti od infekcija i bolesti povezanih sa starenjem, ublažava napetost u mišićima, regulirati razinu stresa i smanjiti anksioznost.
Nakon cijelog teksta, naslov zvuči pomalo drugačije, zar ne?! Tako mi svega (didaskalija-smješak) Opet cikla! (Juuupii!! Sretan uzvik).