Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA LIGA S Mršićem na klupi priželjkuje se prva domaća regionalna pobjeda

17.01.2021. 10:37


Košarkaši Zadra minuli su tjedan poput Dr. Jekylla i Mr. Hydea potvrdili da je kod njih itekako prisutan sindrom dvostruke ličnosti, jer kako drugačije objasniti potpuno različita lica momčadi, ono blijedo i demotivirano u utorak protiv drugoligaša Cedevite Junior u osmini finala Krešinog kupa te ono puno motiva i gladi prikazano dva dana kasnije u gradskom derbiju. Ovaj turbulentan put od katastrofalnog do izvrsnog u samo 48 sati potvrđuje da na Višnjiku nasušno nedostaje mentalne stabilnosti kolektiva i da je često teško predvidjeti članovima stručnog stožera s kakvim stanjem uma će im momčad izaći na parket u narednoj utakmici.


Povratak Mršića
Naravno, nekako se najviše pamti ona posljednja utakmica, a promatrajući iz prizme prikazanog kontra Puntamičana u četvrtak sigurno je vreća optimizma pred današnji sraz s Megom Soccerbet u Krešinom domu više puna nego prazna. Posebno jer su Zadrani pred ovaj dvoboj 15. kola regionalne lige konačno kompletni, ne samo što se tiče igračkog kadra već će i na klupi ponovno biti u najjačem sastavu. Veljko Mršić će nakon mjesec dana izbivanja sa svog radnog mjesta, još od one pobjede nad FMP-om Železniku 15. prosinca, protiv Mege preuzeti kormilo Zadra u svoje ruke. Zaželio se sigurno Mršić uzbuđenja na uvijek užarenoj klupi, a vrlo je poticajan i protivnik koji će danas stajati nasuprot njegovih igrača. No, nije i nepobjediv iako mlada momčad Mege ove sezone visoko kotira s omjerom 9-5 za razliku od mnogih prijašnjih kada su se često znali isprepletati u borbi za o(p)stanak sa Zadranima.
– Očekuje nas jedan dobar protivnik koji igra dosta dobru sezonu. Utakmica neće biti laka, ni njima ni nama. U posljednjem kolu poraženi su kao i mi, oni od Igokee mi od Cedevita Olimpije. U međuvremenu smo odigrali dvije utakmice i mislim da se dižemo. Mlada su momčad koja ima par dominantnih igrača u ligi, no imamo dobre izglede i idemo kao svaku utakmicu na pobjedu. Siguran sam da će biti vrlo zanimljiva utakmica – istaknut će u najavi Veljko Mršić svjestan da ključ dobrog rezultata leži u pravoj energiji jer bez nje se neće moći stati na kraj jednom brzom i napadačkom sistemu igre kojeg preferira njihov današnji protivnik.
– Imaju ta dva centra, Simonovića i Petruševa, koji igraju jako dobru sezonu. Uz ostalu njihovu mladost tu su i dva iskusna igrača na poziciji organizatora igre, Tepić i Smith. Dobro su izbalansirani i igraju s puno samopouzdanja. Ali, imamo i mi naših aduta, u prvoj utakmici naročito u prvom poluvremenu igrali smo dobro napadački, u obrani mislim da moramo biti bolji jer to je momčad koja nam je ove sezone zabila najviše poena. Moramo zaustaviti njihovu tranziciju i napadački skok i ako u tome uspijemo imamo puno veće izglede za pobjedu – izanalizirao je Mršić tek petog ovosezonskog regionalnog gosta Višnjika. Zadrani su se međutim pokazali iznimno gostoljubivima "počastivši" ih sve s pobjedama. Tako su puni plijen iz Krešinog doma odnijeli Mornar, Krka, Split i Cedevita Olimpija, a ne bi bilo dobro da i Mega slijedi taj primjer, ponajviše zbog teškog položaja Zadra na ljestvici.


Gostoljubivi Zadar
Iako ih je Koper Primorska rasteretila po pitanju posljednjeg mjesta trebalo bi se svim silama potruditi izbjeći i pretposljednje koje vodi u kvalifikacije. Zasad je Zadar s omjerom 2-8 najizgledniji kandidat za to, pa je zato ovaj susret idealna prilika da se konačno krene s tim usponom na ljestvici dok ne bude već prekasno. A priliku za tim dugo čekanim prvim domaćim uspjehom u ABA ligi prepoznao je i krilni centar Zadra, Aleksandar Bursać.
– Imali smo taj poraz protiv Mege u gostima gdje smo zaista dobro igrali, no od tada smo doživjeli neke promjene u rosteru. Prošli vikend smo imali nesretan poraz od Cedevite Olimpije jer igrali smo dobro, ali nam je nedostajalo malo koncentracije i sreće pri kraju. Dobro treniramo u posljednje vrijeme i zato dočekujemo Megu puni energije i puni samopouzdanja. Ukoliko budemo svi na pravoj razini onda siguran sam ne bi trebali doći u pitanje prvi domaći bodovi u ABA ligi – kazao je Bursać.
 




Split poražen od FMP-a nakon dva produžetka
Košarkaši Splita doživjeli su u ranije odigranoj utakmici 15. kola poraz na gostovanju kod FMP-a koji je bio bolji sa 96-92, a pobjednik je odlučen tek nakon drugog produžetka. Splićanima je produžetak donio Marko Luković tricom 13 sekundi prije isteka osnovnog dijela utakmice. Isti je igrač promašio potencijalnu tricu za pobjedu u prvom produžetku, a u nastavku akcije Sani Čampara nije uspio pogoditi nakon skoka u napadu. Marko Luković je sa 26 koševa bio najbolji strijelac Splita, a povratnik u žuti dres Roko Leni Ukić je imao 18 poena i osam asistencija. Njegov suigrač iz reprezentacije Pavle Marčinković je spojio 11 koševa i 11 skokova. Pobjednike je s 23 koša predvodio Nemanja Nenadić, a Marko Radovanović je ubacio 13 poena. FMP i Split su se izjednačili s pet pobjeda, ali žuti imaju deset poraza, jedan više od momčadi iz Železnika. (h)