Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KAD JE UČENJE – ZABAVA Učenici oduševljeni projektom učenja njemačkog jezika

17.01.2021. 11:26


Riječ je o projektu pod nazivom – Osnaživanje njemačkog jezika u obrazovnoj vertikali, a cilj nam je bio motiviranje učenika na učenje njemačkog jezika i razvijanje svijesti učenika, ali i lokalne zajednice o važnosti učenja njemačkog jezika na području Zadarske županije. U projektu i izradi kalendara, sudjelovalo je 36 učenika iz tri škole grada Zadra. Iz naše je škole i OŠ Šime Budinića sudjelovalo 12 učenika od 5-8 razreda, a iz srednje Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole sudjelovalo je također 12 učenika i to 2. razred. Projekt je trajao od rujna 2019. pa sve do kraja 2020. godine, a cijelu je priču potaknula voditeljica zadarskog ogranka Hrvatskog društvo učitelja i profesora njemačkog jezika prof. Nada Nekić iz OŠ Šime Budinića. I kalendar je jedan od rezultata projekta, tiskan je u 100 primjeraka te je poslan na različite adrese grada Zadra i Zadarske županije, zajedno s blagdanskom čestitkom. S obzirom na to da smo se morali pridržavati svih epidemioloških mjera kao što je distanca, maske, manje radne skupine, nemogućnost održavanja interaktivne večeri itd. na koje smo nailazili zbog novonastale situacije u proteklom periodu, ponosni smo na trud, rad, motivaciju i kreativnost učenika te radosni zbog uspjeha kojeg su učenici postigli sudjelujući u ovom projektu. Osim promocije njemačkog jezika, promovirali su i ljepote grada Zadra i Zadarske županije diljem Lijepe naše, a i šire pa zaslužuju svaku pohvalu – rekla je prof. njemačkog jezika u Osnovnoj školi Petra Preradovića i jedna od voditeljica projekta Nediljka Nekić.


Putovanje kroz učenje jezika
Naime, ovaj je projekt pokrenulo Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i u suradnji s njihovim Veleposlanstvom u Zagrebu. Učenici osnovnih i srednjih škola iz nekoliko županija uz pomoć i podršku svojih mentora, surađivali su baveći se temom – »Putovanje kroz moju regiju, grad«. Bio je to timski rad koji je nedvojbeno pridonio jačanju vertikale u području njemačkog jezika na prijelazu iz osnovne u srednju školu, kao i razvijanju socijalnih i komunikacijskih kompetencija te motivaciji učenika.Teme kojima su se učenici bavili su bile različite kao što je primjerice, povijest, geografske specifičnosti, jezične osobitosti, razna događanja, znamenitosti i jedinstveno obilježje regije tako da su radom na projektu ujedno i promovirali ljepote svoga kraja. Dakle, unatoč svim poteškoćama i epidemiološkim mjerama, ostvarili su uspješnu suradnju i odradili većinu projektnih zadataka.


Zabavno i poučno
Jedna od učenica koja sudjelovala u ovoj »njemačkoj priči« bila je Lea Šušković – Kozjak, učenica 8a razreda Osnovne škole Petra Preradovića koja je rekla kako su njezina prijateljica Tea Stručić i ona, oduševljene projektom.
– Bilo je jako zabavno. Na lagan i zanimljiv način puno smo pobljšale znanje njemačkog jezika. Upoznale smo i kolege iz drugih škola usprkos situaciji u kojoj se nalazimo, ali na epidemiološko siguran način. Vozile smo se s barkajolima i radile još niz drugih zanimljivih stvari – ispričala je kratko svoje dojmove Lea, dok je njihova starija kolegica Josipa Ukalović iz 7a razreda rekla, kako je kroz ovaj projekt bolje upoznala svoj grad, ali i njemački jezik.
– Stekla sam nove prijatelje sa zajedničkim interesima. Voljela bih da se u nekom budućem projektu, taj broj i poveća- poručila je zadovoljno sedmašica Josipa. Ivan Pavao Čulina također, sedmaš rekao je kako je rad u projektu bio zanimljiv i poučan. Dobili smo priliku surađivati s drugim učenicima iz različitih škola. Uz poneku pomoć profesora napravili smo lijepe prezentacije i uspomene na projekt. Imali smo zadovoljstvo i biti u kalendaru kojeg smo dobili na poklon – rekao je Ivan Pavao Čulina isto, iz OŠ Petra Preradovića.
Osim prof. Nediljke Nekić kao mentorica i voditeljica projekta sudjelovala je i njezina kolegica, profesorica njemačkog jezika Nada Nekić i Maja – Manda Pinjatela.
 




Puno naučio o svom gradu
Dino Meštrović, učenik 6f. Osnovne škole Šime Budinića:
– Projekt mi se jako svidio jer sam puno naučio o svom gradu, a ujedno sam učio drugi, jako zanimljiv jezik.Bilo mi je također, zabavno jer sam se kroz projektne aktivnosti družio s prijateljima.
 


Iskustva saželi u kalendar
Marta Martinović OŠ Šime Budinića:
– S obzirom na razdoblje koje prolazimo svi zajedno, na ovaj projekt pandemija ipak, nije previše utjecala da bi ga spriječila. Bilo je to divno iskustvo i prilika za iskazivanjem kreativnosti i ljubavi i prema umjetnosti koju smo saželi u jedan maleni kalendar koji je vrlo inovativan. A, naš grad je predivan, treba ga oživjeti bojama i maštom mladih naraštaja i to je jedan od razloga zbog kojih sa odlučila sudjelovati. Sada, kad je sve gotovo napokon imam priliku proživjeti svaki novi mjesec u novoj ideji i s novim bojama koje sam uz pomoć kolega napravila. Hvala svima na divnom projektu!