Obilježena 20. godišnjica utemeljenja Otočnog sabora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Predsjednik Denis Barić čestitao svim članovima Udruge
Autor: 
Na inicijativu Ižanina, pokojnog Zlatka Sorića, 16. siječnja 2001. godine osnovan je Otočni Sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka
Vedran SITNICA
Udruga je prešla i državne granice te postala punopravni i ponosni član Europske federacije malih otoka - Denis Barić

Zahvaljujem svim članovima na potpori i angažmanu u radu našeg Otočnog sabora. Dogodila se pandemija covida-19, pa je tako sam rad naše Udruge prilagođen epidemiološkim uvjetima. Ali, nadamo se da ćemo se brzo vratiti u normalu i nastaviti naša druženja, aktivnosti i borbu za sve otočne bisere, poručio je jučer predsjednik Otočnog sabora Denis Barić u povodu obilježavanja 20 godina od osnutka Udruge za razvitak hrvatskih otoka.
Naime, 16. siječnja 2001. godine na inicijativu Ižanina, pokojnog Zlatka Sorića, osnovan je Otočni Sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka. U prošlih 20 godina ova je Udruga prešla i državne granice te postala punopravni i ponosni član ESIN-a - Europske federacije malih otoka.
Podsjećamo, cilj osnivanja Udruge bio je okupljanje i povezivanje svih otočana i prijatelja mora i otoka kako bi svojim zajedničkim djelovanjem ubrzali razvitak hrvatskih otoka, izjednačili uvjete života na otoku i kopnu, sudjelovali u promicanju interesa za razvoj otoka, štitili prirodnu i kulturnu baštinu otoka, razvijali ekološku svijest otočana, pomagali legalnoj vlasti primjenom tolerantnog dijaloga, djelujući kako oni to vole naglasiti - »ni pri ni protiv vlasti«.
- Otočni Sabor prešao je državne granice i postao član ESIN-a. Potpisnici smo Deklaracije o Pametnim otocima i član Europskog registra transparentnosti gdje pratimo rad pojedinih radnih grupa pri Europskoj komisiji i parlamentu, istaknuo je Denis Barić.
Osim ovih činjenica koje je naveo predsjednik Otočnog sabora Denis Barić primjerice, jedan od značajnijih rezultata njihova rada, borbe za bolji život svakog otočana i upornog zalaganja jest i činjenica da je hrvatska Vlada donijela uredbu kojom je izmijenila Zakon o otocima, čime je povećana količina subvencionirane vode za stanovnike otoka koji nisu spojeni na vodovodnu mrežu. Količina subvencionirane vode povećana je s 45 na 85 kubnih metara.
Puno je primjera konkretne pomoći otočanima kroz rad Otočnog sabora u proteklih 20 godina jer, kako i sami članovi ove Udruge vole naglašavati, »iz Zagreba se ne vidi more«, tako da se puno puta do sada pokazalo koliko je osnivanje Otočnog sabora bilo opravdano, korisno te naposljetku i nužno za sve bodule jer zajedničkim snagama puno je lakše rješavati probleme.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)