Objavljen roman Borisa Dželalije "Gospodar svojih odluka"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Vjerno svjedočenje o ratnim zbivanjima
Autor: 
Roman prati životni put siromašnoga i pametnoga dječaka Mislava iz Dalmatinske zagore te podastire hrvatsku zbilju druge polovice 20. i početka 21. stoljeća
Zvonko KUCELIN
Autor dr. Boris Dželalija

Roman liječnika sveučilišnoga profesora Borisa Dželalije "Gospodar svojih odluka", koji prati hrvatsku zbilju druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, objavio je zadarski ogranak Matice hrvatske i Matica hrvatska iz Zagreba.

Recenzentica romana Teodora Vigato ističe kako biografski ili autobiografski roman "Gospodar svojih odluka" prati životni put siromašnoga i pametnoga dječaka Mislava iz Dalmatinske zagore te podastire hrvatsku zbilju druge polovice 20. i početka 21. stoljeća.

Roman je, ističe, ispričan u trećem licu, a prikazuje se netko drugi, a ne autor, premda model pisanja podrazumijeva Dželalijin život. Preko druge osobe razotkriva se samospoznajni autor, pripovjedač i izvanjski prostor u kojem se nalazi, naglašava Vigato i dodaje kako pripovjedač oblikuje biografski privid kontinuiteta osobnoga života.

Rat, poraće i covid

Navodi kako autor odabire činjenice koje su po njegovu mišljenju odredile dinamiku života - djetinjstvo, školovanje, dolazak u Zadar, rat i poraće, te konačno borbu s novim pandemijskim virusom Covid 19.

Glavni lik romana aktivno od samih početaka sudjeluje u Domovinskom ratu, napominje recenzent Zlatko Begonja i dodaje kako je posebno vjerno njegovo svjedočenje o ratnim zbivanjima u mjestu Škabrnji. Ističe kako je tu kao hrvatski liječnik branitelj s ostalim suborcima proživljavao izrazito teške trenutke koji su napadima tzv. JNA i pratećih četnika doveli do okupacije i likvidacije brojnih mještana na vrlo okrutan način.

Dodaje kako se ratni put potom nastavljao na bojišnom polju za vrijeme operacije "Maslenica" i nakon toga u različitim oblicima sve do okončanja borbe za hrvatsku slobodu i samostalnost. Naglašava kako je vladati svojim odlukama jedna od pretpostavki zadržavanja ljudskoga i moralnoga integriteta, tako važnoga, ali neprestance stavljanoga na kušnju, poglavito u prilikama koje su opisane u romanu.

Različitost životnih putova

Stoga je, smatra, "Gospodar svojih odluka" vrijedno štivo, nadasve za one koji se nisu susretali s ovakvim ili sličnim događajima, jer pruža mogućnost pronicanja u različitosti životnih putova, koji, kao u ovome slučaju, ukazuju na potrebu stalnosti i odanosti odabranom zvanju kao i vjernosti obitelji i domovini.

Boris Dželalija rođen je 1955. godine u Ključu na Miljevcima kod Drniša. Osnovnu školu završio je u Drinovcima, a gimnaziju u Drnišu. Diplomirao je 1979. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1994. godine stekao je doktorat znanosti na Zagrebačkom sveučilištu. U statusu je redovitoga profesora u trajnom zvanju na Odjelu za zdravstvene studije na Sveučilištu u Zadru i kao vanjski suradnik u istom zvanju na Medicinskom fakultetu u Splitu. Dragovoljac je Domovinskoga rata. Preživio je pakao Škabrnje i vojnički put završio u činu pričuvnoga pukovnika HV-a. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u humanitarnom djelovanju tijekom Domovinskoga rata te za znanstveni rad i medicinska istraživanja na području biomedicine i infektologije. (Hina)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)