ODLUKA DKOM-A Poništen dio natječaja Grada Zadra za opremanje Centra Mocire

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Odabrani ponuditelj obmanuo Grad oko energetskog razreda uređaja
Poništen je natječaj za »grupu 2« koja se odnosi na školu Voštarnica i to na njen namještaj, opremu i uređenje. Komisija je prihvatila žalbu tvrtke Proklima-tim iz Zagreba na Odluku Grada Zadra koji je za ekonomski najpovoljniju ponudu izabrao onu tvrtke Tvin iz Virovitice
Zvonko KUCELIN
Centar za osobe s intelektualnim poteškoćama Mocire dobio je uporabnu dozvolu, ali manjka mu oprema

Iako je još u rujnu 2020. izdana uporabna dozvola za Centar za osobe s intelektualnim poteškoćama Mocire, ne prestaju problemi oko njegova opremanja, bez čega, dakako, nije moguće ni useljavanje svih njegovih sastavnica, Dječjeg vrtića Latica, Osnovne škole Voštarnica i Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Svjetlo. Zadnji problem oko opremanja donijela je odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koja je poništila dio natječaja naručitelja, Grada Zadra, za opremanje.
Poništen je natječaj za »grupu 2« koja se odnosi na školu Voštarnica i to na njen namještaj, opremu i uređenje, a za koju je pristiglo sedam ponuda. DKOM je prihvatio žalbu tvrtke Proklima-tim d.o.o. iz Zagreba na Odluku Grada Zadra koji je za ekonomski najpovoljniju ponudu izabrao onu tvrtke Tvin d.o.o. iz Virovitice u iznosu od 759.548,75 kuna, dok je ukupna vrijednost opremanja škole i vrtića Latica koju je ponudila ova tvrtka 5.759.168,75 kuna. Proklima-Tim je, pak, za »grupu 2« dala ponudu od 824.131,25 kuna.

Niži energetski razred

Proklima-Tim je u žalbi navela da je odabrani ponuditelj, Tvin u stavkama troškovnika ponudio perilicu za posuđe ugradbenu Končar PP451.AL6 za koju je naveo da ima energetski razred A++.
- Međutim, taj model perilice nema energetski razred A++, već ima energetski razred A+, što nije u skladu s traženim u troškovniku, niti s dokumentacijom o nabavi. Odabrani ponuditelj u katalogu pogrešno je naveo da je energetski razred nuđenog uređaja A++, te je na taj način obmanuo naručitelja. Naručitelj vjerojatno nije bio dovoljno upućen u detalje ovog uređaja te je povjerovao tvrdnjama ponuditelja koji u svome katalogu nije prikazao u cijelosti istinite podatke, ističu u Proklimi-Timu dodajući da je ponuda Tvina, s obzirom na to da ponuđena perilica ima lošiji energetski razred od onoga što je naručitelj tražio troškovnikom, prilikom pregleda i ocjena ponuda trebala biti odbijena kao nepravilna.
U odgovoru na žalbu Grad Zadar navodi da je Tvin u ponudi dostavio uredno ispunjeni eESPD obrazac, te je po pozivu za dostavu ažuriranih popratnih dokumenata dostavio svu traženu dokumentaciju uključujući katalog kojim je dodatno opisujući ponuđeni proizvod perilicu za posuđe Končar PP451.AL6 naveo da ima energetski razred A++ te da nisu imali razloga posumnjati da će ponuditelj u konačnici dostaviti proizvod koji u potpunosti odgovara traženom. Tvin u očitovanju navodi da mu je dobavljač prema opisu u troškovniku ponudio perilicu posuda marke Končar PP451.AL6 i da nije sumnjao u njegovu ponudu, niti mu je bila namjera prikrivati istinitost podataka koje je naveo u opisima troškovnika i kataloga. Dodali su kako su svi traženi tehnički podaci za perilicu ispunjeni, osim energetske oznake A++, jer predmetna perilica naknadnom provjerom doista ima oznaku A+.

I ponuditelj bio obmanut

Komisija je također potvrdila kako Grad Zadar nije dostavio dokaze kojima bi otklonio prigovor Proklime-Tima, te da je Grad priznao kako su naknadnom provjerom utvrdili da ponuđena perilica ima energetski razred A+. Dodali su kako je stoga žalbeni navod osnovan te je u navedenim stavkama troškovnika odabranog ponuditelja naveden uređaj koji nije sukladan traženim tehničkim specifikacijama.
DKOM je također usvojio zahtjev Proklime-Tima za naknadom troškova žalbenog postupka u iznosu od pet tisuća kuna.
Protiv ovog rješenja ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

 

Drugi natječaj provodi Ministarstvo socijalne politike

Osim natječaja za opremanje Centra Mocire koji provodi Grad Zadar, drugi dio opremanja provodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i to nabavu opreme za potrebe Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire. Radi se o namještaju, opremi za praonicu, didaktičkim i rehabilitacijskim sredstvima za rad i drugom. Natječaj je raspisan 28. prosinca 2020., a procijenjena vrijednost ove opreme je 2,8 milijuna kuna.
Zbog velike razlike u terminima raspisivanja natječaja Grad i Ministarstva predsjednica Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Svjetlo, Irena Palčić, nedavno je u Zadarskom listu izrazila svoje nezadovoljstvo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno