Biograd je jedan od rijetkih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na obilježavanju Dana grada Biograda nagrade i pohvale
Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji na aktualnom Popisu stanovništva nije pretrpio velike gubitke. Poželjno smo mjesto za život, rad i podizanje obitelji. Jedan smo od devet gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, što je naravno posljedica naših kvalitetnih demografskih politika, naglasio je gradonačelnik Knez
Marin GOSPIĆ
Svečana sjednica Gradskoj vijeća Biograda u skladu s epidemiološkim mjerama

Svetkovina sv. Stošije zaštitnice grada Zadra svečano se slavi i u Biogradu na Moru, koji također baštini sv. Stošiju kao zaštitnicu grada te je uoči blagdana održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su dodijeljena i tradicionalna priznanja Grada Biograda zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Nastavak ulaganja za boljitak svih građana

Odlukom gradonačelnika Ivana Kneza i Gradskog vijeća ove je godine dodijeljeno sedam Grbova grada Biograda, jedna Godišnja nagrada i dvije Nagrade za životno djelo.
- Okupljeni danas, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo svom gradu, njegovoj tisućljetnoj opstojnosti, Dan grada ipak slavimo poštujući propisane epidemiološke standarde. Biograd na Moru gradio se stoljećima, a mi smo danas njegovi graditelji, njegovi smo baštinici i dužnici, istaknula je Ivana Stamičar, predsjednica Gradskoj vijeća grada Biograda na Moru te dodala kako je svečanost grda Biograda također vrijeme kada se treba osvrnuti na učinjeno te dodijeliti nagrade i priznanja za postignuća u protekloj godini.
- Smatram da smo zajedno s našim gradonačelnikom u aktualnoj epidemiološkoj krizi, kroz niz aktivnosti i postignuća u minuloj godini, koji su izvirali iz vjere u bolje sutra i ljubavi prema našem gradu, u potpunosti opravdali povjerenje koje su nam ukazali građani, kazala je Stamičar, dok je gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez od srca svim građanima čestitao dan grada Biograda i blagdan sv. Stošije.
- Svojim se kolegama i gradskim zastupnicima, bez obzira na stranačku pripadnost zahvaljujem na prihvaćanju gradskog proračuna te na kvalitetnom i konstruktivnom radu, s kojim ćemo nastaviti i u 2022. godini. Nastavljamo raditi na novim projektima, kojima ćemo podići standard života za sve građane Biograda na Moru. Na ovoj svečanoj gradskoj sjednici čestitam svim nagrađenima na njihovom jedinstvenom doprinosu boljoj i jedinstvenoj slici našeg kraljevskog grada, istaknuo je Knez i dodao kako će se nastaviti ulaganja u kapitalne projekte, turističku infrastrukturu i boljitak svakodnevice malog čovjeka.
- Jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji na aktualnom popisu stanovništva nije pretrpio velike gubitke. Poželjno smo mjesto za život, rad i podizanje obitelji. Jedan smo od devet gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, što je naravno posljedica naših kvalitetnih demografskih politika, rezimirao je Knez.

Povoljni uvjeti za svekoliki razvoj

Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, rekao je kako je Zadarska županija bila i uvijek će biti partner Gradu Biogradu na Moru, s kojim nastavlja plodonosnu i konstruktivnu suradnju.
- Uvijek ćemo raditi za boljitak i u interesu stanovnika Biograda na Moru. Nastavit ćemo ulaganja u školske i zdravstvene institucije kojima je Županija osnivač. Ovim ću putem čestitati svim dobitnicima nagrada i priznanja na njihovom jedinstvenom doprinosu pozitivnoj slici grada Biograda na Moru, kazao je je Vicković.
Svečanoj sjednici grada Biograda na Moru nazočili su i Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, te Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.
- Upravo ovaj novi Poduzetnički inkubator, u kojem smo i proslavili Dan grada, simbolički prikazuje sposobnost grada da privuče investicije. Svjedoči o razvojnoj viziji Biograda, koja kroz ovu, ali i druge javne investicije stvara povoljnije okruženje za gospodarski i društveni rast i razvoj Biograda. Dokaz tome je i činjenica da je Biograd jedan od rijetkih gradova koji bilježi pozitivan prirodni prirast, istaknuo je Erlić i dodao kako u gradu vladaju povoljni uvjeti za svekoliki razvoj.
- Kada pogledamo koliko se Biograd razvio u odnosu na turbulentne ratne godine, možemo ustvrditi da je Biograd jedan od rijetkih gradova ove veličine koji je ostvario pune razvojne potencijale s kojima raspolaže i koji se iz godine u godinu razvija u snažni centar biogradske rivijere. Snažni turistički i poljoprivredni potencijali ovoga kraja, biti će još plodonosniji pametnim korištenjem europskih sredstava koji su gradu na raspolaganju. Ono što želim istaknuti je da je gradonačelnik oko sebe okupio tim ljudi, koji će biti okosnicom daljnjeg razvoja grada Biograda i na tome mu čestitam. Pred nama je prilika generacija, jer ćemo raspolagati s nikad izdašnijim sredstvima iz EU. To su sredstva koja će nam omogućiti da se preobrazimo u gospodarski konkurentnije, održivije, zelenije i socijalno pravednije društvo, rezimirao je Erlić.

Korištenje EU sredstava

- S obzirom na gospodarsku orijentaciju ovog područja na turizam, i marikultura i poljoprivreda zauzimaju vrlo važno mjesto. U posljednjem je operativnom razdoblju za ovo područje potpisano 107 ugovora iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u vrijednosti 53 milijuna kuna. Vrlo važna je i odluka o izgradnji nove ribarnice, koja se u stopostotnom iznosu financira iz istog Operativnog programa, kazao je Mršić i dodao kako je Biograd primjer povoljnog korištenja prednosti članstva u EU.
- I Program ruralnog razvoja također je važan na ovom području. Potpisani su ugovori u vrijednosti preko 30 milijuna kuna. U netom smo završenim komunikacijama s EU dobili pozitivan odgovor za financiranje skloništa za životinje. Radimo na izmjenama programa ruralnog razvoja te će uskoro biti raspisan Natječaj za izgradnju skloništa za napuštene životinje. Vjerujem da ćemo do kraja godine daleko dogurati u radovima na novom županijskom skloništu za napuštene životinje, što će biti pozitivan iskorak ka kvalitetnijem i održivijem rješenju za problem nezbrinutih životinja, istaknuo je Mršić.

Nagrađeni

Nagrada za životno djelo postumno je dodijeljena Josipu Tomiću Joli za izuzetan cjeloživotni doprinos razvoju i promociji sporta i sportskog duha u Biogradu. Tomić je bio pokretač popularnog Škrapinga na Pašmanu, a kao sportaš, trener i ugledni stručnjak sudjelovao je u organizaciji globalne utrke Wings for Life World Run.
Nagrada za životno djelo dodijeljena je i Gordanu Borčilu za izniman doprinos u promicanju turizma u Biogradu i pozicioniranja grada na karti najvažnijih nautičkih središta. Borčilo je pokrenuo nautički sajam Biograd Boat Show i među prvima na području Biograda razvijao je industriju čartera.
Godišnja nagrada Grada Biograda otišla je učeniku Karlu Fuzulu za izuzetan doprinos u promoviranju Srednje škole Biograd i Grada Biograda. Fuzul je učenik četvrtog razreda ekonomskog smjera, svaki razred je završio s prosjekom 5,0, a od ostalih učenika se ističe svojim izuzetnim uspjesima na županijskim i državnim natjecanjima.
- U ime svih nagrađenih zahvaljujem na dodijeljenim priznanjima i nagradama i činjenici da je naš rad i trud prepoznat od strane vodstva Grada. S ponosom možemo reći da su naše želje i vizije prepoznate, što nam je poticaj za daljnji rad i uspjehe, kazao je Borčilo.
Grb Grada Biograda na Moru dobili su: poljski svećenik prof. dr. sc. Adam Podolski za izniman doprinos i veliko prijateljstvo između poljskog grada Debica i Biograda; dr. sc. don Damir Šehić za izniman doprinos društvenoj i duhovnoj zajednici na području moralne teologije i bioetike, te kroz plemenit rad s mladima širenje moralnih, radnih i svih drugih vrijednosti; Zdenko Mikas za izuzetan doprinos u promociji kulinarstva i gastroponude; Joso Katuša, za izuzetan doprinos u humanitarnom radu iskazanom u dopremi humanitarne pomoći i donacijama tijekom Domovinskog rata; Špiro Opačić, za izuzetan doprinos u Domovinskom ratu, obuku mladih postrojbi MUP-a te kao stručnjak za identifikaciju u MUP-u Zagreb; Marko Tomić za izuzetan doprinos u animaciji u turizmu, te Atletski klub Biograd za iznimne sportske rezultate u području sporta te rada s djecom kroz odgoj i brigu o zdravlju kroz sport.
- Grb Grada Biograda služi nam kao simbol i ponos koji su naši preci utkali u povijest i život ovog grada. S ponosom i zahvalnošću možemo se smatrati dionicima iste kulture. Ponosni smo što je naša zajednica prepoznala ono najvrjednije i najplemenitije u nama, zaključio je don Damir Šehić.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)