Pomorska dobiva energetsko ruho kojim će uštedjeti pola milijuna kuna godišnje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Škola u zadarskoj jezgri, u zgradi izgrađenoj 1848. godine
Autor: 
Energetskom obnovom Pomorska škola Zadar će poboljšati energetsku učinkovitost zgrade dodavanjem toplinske izolacije s unutarnje strane zgrade, sanirat će se krovna konstrukcija dodavanjem potrebne toplinske i hidroizolacije, ugradit će se PVRT, tzv. »dizalica topline« kao rješenje za učinkovito grijanje i hlađenje te zamijeniti vanjska stolarija, govori Perinić
Marin GOSPIĆ
Projekt energetske obnove trentačno je u fazi završetka revizije troškovnika i sadašnji procijenjeni iznos je 5 milijuna kuna

Uskoro će i Pomorska škola Zadar zablistati u modernom, energetskom ruhu koje će im omogućiti uštedu od pola milijuna kuna godišnje.
Kako saznajemo od ravnatelja Marina Perinića, projekt energetske obnove izrađen je još 2016. godine, no tada nisu uspjeli aplicirati na EU fondove zbog registrirane gospodarske djelatnosti.

- Budući da se škola nalazi u zgradi koja je izgrađena 1848. godine, svake godine ulažemo značajna sredstva u njeno održavanje. Energetskom obnovom Pomorska škola Zadar će poboljšati energetsku učinkovitost zgrade dodavanjem toplinske izolacije s unutarnje strane zgrade, sanirat će se krovna konstrukcija dodavanjem potrebne toplinske i hidro izolacije, ugradit će se PVRT, tzv. »dizalica topline« kao rješenje za učinkovito grijanje i hlađenje te zamijeniti vanjska stolarija, govori Perinić i dodaje da se trenutačno nalaze u energetskom razredu D, a nakon rekonstrukcije prije će u razred A čime je planirana ušteda od pola milijuna kuna godišnje.

Trenutačno su, kazuje Perinić, u fazi završetka revizije troškovnika i sadašnji procijenjeni iznos je 5 milijuna kuna.
- S obzirom da ponovo planiramo aplicirati na fondove EU, poslao sam upit nadležnim institucijama smijemo li aplicirati. Ako odgovor bude ne, onda ćemo morati krenuti u rekonstrukciju vlastitim sredstvima. I upravo je to sljedeći korak. Suglasnost školskog odbora imamo, od osnivača ćemo ju zatražiti nakon što dobijemo odgovor smijemo li aplicirati na fondove EU i zatim krećemo u postupak javne nabave. Dakle, teško je reći konkretan datum, no nadamo se početku radova za vrijeme ljetnih praznika. Ovisno o dinamici radova, nadamo se da bismo završili s rekonstrukcijom do početka školske godine 2023./24 ili 2024./25, najavljuje Perinić.

Nalaze se u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra pa su, razumije se, tražili suglasnost konzervatora i dobili ju, ali govori Perinić, nažalost, ne u potpunosti.
- Planirali smo i postaviti na krov škole fotonaponske ćelije, odnosno solarnu elektranu i tako u potpunosti prijeći na korištenje obnovljivih izvora energije čime bismo dodatno pridonijeli očuvanju okoliša. No, nadamo se kako ćemo i to uspjeti riješiti tijekom nekoliko narednih godina. Tehnologija izrazito napreduje i već se počinje s ispitivanjima prozirnih solarnih panela čime bismo, primjerice, mogli u potpunosti obložiti krov škole, pa i prozore i tako proizvoditi vlastitu struju. Svakako ćemo pratiti trendove i napretke u tehnologiji, zaključuje ravnatelj Perinić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)