U medicini i sportu proveo sam ukupno 50 godina, pet mjeseci i 20 dana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dobitnik nagrade za životno djelo »Mile Filipi«
Svaka nagrada, pa tako i ova Zadarskog lista koja nosi ime po Zadraninu Mili Filipiju, za mene ima posebno značenje. Sve one dio su mene, satisfakcija za sve ono što sam dao u medicini i sportu. I čine me jako ponosnim - kazao je Marko Prenđa
Vedran SITNICA
ČAK 20 GODINA NA STANOVIMA - Marko Prenđa predaje pokal kapetanu Zadra Juri Jerbiću

Malo, ili gotovo nema sportaša i sportašice u Zadru i Zadarskoj županiji koji je znaju za dr. Marka Prenđu. Ili onih koji nisu prošli kroz njegovu specijalističku ambulantu sportske medicine gdje su tek nakon njegovog pregleda dobivali »dozvolu« za nastupe na sportskim borilištima. Bio je dugogodišnji službeni liječnik Košarkaškog kluba Zadra, a nakon toga i Nogometnog kluba Zadar. Uz to je vodio brigu i o zdravlju košarkašica u ŽKK Zadar, rukometaša Zadra. Dugogodišnji je predsjednik Atletskog kluba Zadar, potpredsjednik Športske zajednice Grada Zadra, član IO Športske zajednice Zadarske županije i Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora. Godine 2007. dobio je priznanje HOO-a za životno djelo »Matija Ljubek«, a 2008. godine bio je službeni liječnik Hrvatskog olimpijskog odbora na Olimpijskim igrama u Pekingu. Dobitnik je brojnih priznanja među kojima svakako treba istaknuti nagradu za životno djelo Grada Zadra, a sada će u njegove vitrine i Trofej Zadarskog lista Mile Filipi. Uvijek vedar, nasmijan i spreman za razgovor, a iznad svega profesionalac u svom životnom pozivu medicini. Sada je u mirovini, pa ima nešto više vremena razmišljati o vremenima koja su iza njega i kojih se s ponosom prisjeća.

Počeci

- U medicini i sportu proveo sam ukupno pedeset godina, pet mjeseci i 20 dana. I ponosan sam na sve što sam učinio u tom razdoblju - kazivao nam je dr. Marko Prenđa na početku razgovora vezanom uz dobivanje nagrade za životno djelo »Mile Filipi«
- Ako me pitate za moje početke i kako je uopće došlo do te simbioze medicine i sporta u mojoj karijeri, ne bih rekao da je ključnu ulogu odigrala činjenica da sam igrao nogomet. Međutim, tu je krenula ta moja ljubav prema sportu. Nakon studija medicine 1971. godine počeo sam raditi u ambulanti sportske medicine dr. Zrilića koji je kao bivši košarkaš i liječnik, prvi otvorio ambulantu te vrste. Nakon odlaska u Zagreb na postdiplomski studij i završetka specijalizacije 1977. godine, moj životni put bili su medicina i sport. Sjećam se da su bile raspisane četiri specijalizacije, a ja sam odmah odabrao sportsku medicinu. I nisam pogriješio.
Bili ste dugogodišnji liječnik Košarkaškog kluba Zadar, nakon toga i Nogometnog kluba Zadar, te ŽKK Zadar i RK Zadar. Uz to ste obavljali funkcije i u županijskoj i gradskoj športskoj zajednici te ste bili predsjednik Atletskog kluba Zadar. Gdje ste po vašem mišljenju ostavili najdublji trag, tj. koje se funkcije od tih najrađe prisjećate?

Košarci dao najviše

- Teško je na kraju podvući crtu i određeno kazati gdje sam ostavio najdublji trag. Mislim da sam najviše dao košarci u Zadru, a i ona je meni najviše vratila. U košarci i uz Košarkaški klub Zadar proveo sam 30 godina, 20 godina u NK Zadru, u atletici tri mandata, dva mandata u Športskoj zajednici Zadarske županije, a dvanaest godina u gradskoj Športskoj zajednici. Puno je tu lijepih trenutaka i svi ti poslovi i funkcije dio su mene i mog životnog puta kojeg se rado prisjećam.
Dobitnik ste nagrade HOO-a za životno djelo »Matija Ljubek« što je zasigurno jedno od vaših najvećih dostignuća
- Hrvatski olimpijski odbor 2007. godine imenovao me službenim liječnikom hrvatske reprezentacije s kojom sam putovao na Olimpijske igre u Pekingu. Biti dio hrvatske reprezentacije na najvećim sportskim igrama velika je čast i vrlo rado se prisjećam tih vremena. Naravno, nagrada koja nosi ime našeg velikog sportaša Matije Ljubeka za životno djelo sigurno me čini izrazito ponosnim čovjekom. Iskreno, svaka nagrada, pa tako i ova Zadarskog lista koja nosi ime po Zadraninu Mili Filipiju, za mene ima posebno značenje. Sve one dio su mene, satisfakcija za sve ono što sam dao u medicini i sportu. I čine me jako ponosnim - kazao je na kraju razgovora Marko Prenđa.

Druženje s veličinama poput Ćosića i Giergie ostat će mi u posebnom sjećanju

Sigurno je tijekom vaše dugogodišnje karijere bilo mnogo lijepih, a vjerojatno i manje lijepih dogodovština koje ste proživjeli sa sportašima, bilo u klubovima, bilo u reprezentaciji. Možete li izdvojiti pokoju koja vam je ostala u posebnom sjećanju?
- To je jako teško pitanje jer je teško izdvojiti neku posebnu, a uz to mnoge sam već i zaboravio. U svakom slučaju prvo što mi pada na pamet su turniri na koje sam odlazio s košarkašima Zadra u Italiju i koji su trajali po mjesec dana. Druženja s veličinama poput Ćosića i Gjergje ostat će mi u posebnom sjećanju. Kao i odlazak na Olimpijske igre u Pekingu što je san svakog sportaša, ali i sportskog djelatnika. Bilo je tu druženja s puno dobrih ljudi i vrhunskih sportaša - kazao je Prenđa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno