Uz epidemiološke mjere siječanj treba preživjeti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski ugostitelji poslije blagdana suočeni s padom prometa
U objektima koji imaju stolove vani gdje ljudi mogu sjesti, održavati fizičku distancu ne bi trebalo biti problema za provođenjem mjera. Kada je lijepo vrijeme puno ljudi sjedi vani i to je dobro. Međutim, u objektima koji imaju isključivo stolove unutra, problem je jer se prostor treba prozračiti, teže je paziti na gužve i slično. Ali mjere se moraju provoditi, bolje i to nego da dođe do potpunog zatvaranja, naglašava Knežević
Marin GOSPIĆ
Sunčani vikend izmamio je Zadrane u kafiće

Preživjeti siječanj. Posljednjih se dana može vidjeti potpuno suprotna slika od one u predblagdansko vrijeme kada su ugostiteljski objekti bili popunjeni gotovo do posljednjeg mjesta. Na ovo potonje, dakako, utjecale su i poslijeblagdanske temperature, hladnije vrijeme, ali i sve veći broj zaraženih koronom te strože mjere koje su stupile na snagu 11. siječnja, a odnose se na pojačan nadzor ugostiteljskih objekata u cilju provođenja epidemioloških mjera. Doduše, pojedinci su iskoristili siječanj za kolektivni godišnji odmor pa je i to razlog manje posjećenosti u zadarskim kafićima i restoranima.
Ipak, zadarski ugostitelji, s obzirom na situaciju s covidom, zadovoljni su kako je prošao Advent, iako je poslovanje bilo daleko lošije u odnosu na 2019. godinu, prije epidemije.

Ugostiteljima izaći u susret

Sama organizacija Adventa bila je poptuno drukčije posložena u odnosu na prije dvije godine, ali ipak se održala. U samom početku bilo je dosta pritužbi zbog covid potvrda koje su bile neophodne za posjetitelje Adventa, no nakon početnog nezadovoljstva, čini se, kako veći dio građana, ali i turista ipak pozitivno ocjenjuje održavanje Adventa.
- Ugostiteljski objekti bili su zatvoreni kroz jutro, radili su samo popodne, a jedna od kočnica bila je i kontrola covid potvrda. Sve zajedno odrazilo se na poslovanje ugostitelja koji su zakupili kućice na Adventu i ostali su pomalo razočarani. Iako su se uložili napori i učinilo sve kako bi se Advent održao, kazao je poznati zadarski ugostitelj Stipe Knežević.
- Bolje išta nego ništa, govori Knežević.
Smatra kako institucije moraju također dati svoj doprinos kako bi se olakšao rad ugostiteljima u pandemiji koja traje već dvije godine.
- U institucijama, ali i u lokalnoj samoupravi čija nam je podrška potrebna trebaju biti svjesni kako je situacija teška, davanja su velika i treba ugostiteljima izaći u susret kako bi mogli podmiriti sve obveze, isplatiti plaće, a ne otpuštati, već zadržati radnike. Lokalna uprava treba biti servis građanima, treba pokazati razumijevanje pogotovo u ovo doba korone jer ovo je preživljavanje, ističe Knežević.

Na području grada 732 ugostiteljska objekta

A prema podacima koje nam je ustupio do konca prošle godine, na području grada radila su 732 ugostiteljska objekta, dok ih je samo 2021. godine bilo 156 novootvorenih.
Pojačan inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata, Knežević pozdravlja, iako, kaže on, u objektima koji nemaju štekate vani, nije jednostavno provoditi epidemiološke mjere.
- U objektima koji imaju stolove vani gdje ljudi mogu sjesti, održavati fizičku distancu ne bi trebalo biti problema za provođenjem mjera. Kada je lijepo vrijeme puno ljudi sjedi vani i to je dobro. Međutim, u objektima koji imaju isključivo stolove unutra, problem je jer se prostor treba prozračiti, teže je paziti na gužve i slično. Ali mjere se moraju provoditi i treba ih se pridržavati, bolje i to nego da dođe do potpunog zatvaranja, naglašava Knežević.
A nove mjere koje su stupile na snagu po odluci Nacionalnog stožera nalažu, među ostalim, kako su gosti koji ne sjede za stolom dužni nositi maski prilikom kretanja u kafiću ili restoranu.

Pohvala Adventu

Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja pohvalio je održavanje Adventa kao manifestacije koja se održala unatoč pandemiji korone.
- Grad Zadar i Turistička zajednica pomogli su kako bi se ovaj uspješan događaj održao. Ipak su ljudi i turisti koji su posjetili Zadar za vrijeme blagdana imali gdje otići, popiti piće, pojesti, poslušati glazbu... Smatram kako je sve zajedno bilo jako dobro, kazao je Kovačević.
Na pitanje o pojačanom nadzoru ugostiteljskih objekta, Kovačević je rekao kako se mjere moraju provoditi te su ih se svi dužni pridržavati.
- Mi nismo izbacivači, gost sam mora biti svjestan da mora staviti masku. To ne bi trebao biti problem, ističe Kovačević.
Dvije godine od pojave covida svi zajedno polako učimo živjeti s pandemijom pa se tako i ugostitelji prilagođavaju novonastaloj situaciji. Iako su brojke zaraženih posljednjih tjedana u porastu, naznaka za potpuno zatvaranje nema. Doduše, razmatralo se skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata s 23 na 22 sata, međutim, to ne bi puno pomoglo u sprječavanju širenja zaraze.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno