Zadar je, s pet tisuća stanovnika manje, još dobro i prošao

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski sociolog doc. dr. sc. Sven Marcelić o poraznim podacima Popisa stanovništva
Možemo reći, kako je na obali i u gradu Zagrebu na neki način stagnacija, dok je situacija u slavonskim županijama i na Banovini jako loša, govori zadarski sociolog doc. dr. sc. Sven Marcelić, ističući kako su ovakvi podaci bili za očekivati
Dino STANIN/PIXSELL
Doc. dr. sc. Sven Marcelić: U idućih pet godina mislim kako se ništa bitno neće promijeniti

Zadarska županija ima 160 340 stanovnika, što je za 15 tisuća manje nego 2011. godine, pokazali su prvi objavljeni podaci Popisa stanovništva.
Grad Zadar također broji manje stanovnika, 70 829, oko pet tisuća manje nego 10 godina ranije kada je prema popisu u Zadru živjelo nešto više od 75 tisuća stanovnika. Riječ je o ukupnom padu od 5,69 posto, što Zadarsku županiju svrstava na četvrto mjesto županija koje su izgubile najmanji broj stanovnika.

Vir je posebna priča

- Zadar je, s pet tisuća stanovnika manje, još dobro i prošao, što je apsurdno. Nema drastičnog pada u odnosu na državni nivo. Možemo reći, kako je na obali i u gradu Zagrebu na neki način stagnacija, dok je situacija u slavonskim županijama i na Banovini jako loša, govori zadarski sociolog doc. dr. sc. Sven Marcelić, ističući kako su ovakvi podaci bili za očekivati, iako je brojka od gotovo 400 tisuća stanovnika manje, uistinu poražavajuća.
Rezultat je to cjelokupne loše situacije u društvu te nezainteresiranost vladajućih za rješavanje krucijalnih problema iseljavanja mladog i radno sposobnog stanovništva te zaustavljanje negativnog trenda nataliteta.
Grad Benkovac prema najnovijim podacima ima dvije tisuća stanovnika manje, Općina Gračac 1 300 manje, dok su općine Vir sa 196 stanovnika više te Sali s 80 i Grad Biograd s 30 stanovnika više, jedine svijetle točke u županiji.
- Vir je posebna priča, Općina ima novca od gradnje vikendica, posebna je porezna politika i to su primarni razlozi, smatra Marcelić te ističe kako se Hrvatska se počinje osipati na predvidljiv način.

Zadar profitira zbog svog položaja

- Ruralne sredine loše stoje, isključene su iz turizma, veliko iseljavanje u Slavoniji posljedica je dugogodišnjeg opadanja ekonomije, nerazvijene poljoprivrede, potresa na Banovini. Sve se gura na obalu, Zadar profitira zbog svog položaja i privlači ljude zbog toga, a ne zbog provođenja određenih mjera koje bi zaustavile depopulaciju. Na razini države imamo jako pesimističnu situaciju. Hrvatska je izrazito neuspješna tranzicijska zemlja, a najgore od svega je kako će se ova situacija nastaviti i dalje, upozorava Marcelić dodajući kako ni nedavne mjere koje je iznijela Vlada o dodjeli novčanih sredstava povratnicima neće uroditi plodom ni zaustaviti emigracije.
- Netko tko je otišao u Irsku, Njemačku, Švicarsku i tamo je uspio, neće se vratiti u Hrvatsku za 200 tisuća kuna. To nisu mjere, to je gašenje vatre krivim sredstvima, ističe Marcelić.
Za veliki val iseljavanja dvojac na čelu države, predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, snose podjednaku odgovornost, smatra Marcelić.
- Milanović je bio premijer prije Plenkovića i nije uspio riješiti krizu koja nas je pogodila 2008., nakon njega došao je Plenković koji također nije previše uspješan. U idućih pet godina mislim kako se ništa bitno neće promijeniti, zaključuje Marcelić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno