Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Fotografiti 2009

Autor: Mile Marić

16.02.2009. 23:00
Fotografiti 2009


U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac otvorena je izložba umjetničkih fotografija učenika Srednje škole kneza Branimira Benkovac pod nazivom “Fotografiti 2009”. U ime organizatora mlade umjetnike fotosekcije, novinarske grupe, ali i učenike škole, kao i njihove prijatelje, pozdravili su ravnatelj GK Benkovac Mile Marić i ravnatelj srednje škole kneza Branimira Josip Peran. O radu fotosekcije škole govorio je njezin voditelj prof. Josip Predovan istaknuvši kako su izložbeni radovi nastali u zadnjih godinu dana, a svojim izloženim djelima učenici iznose jedan svoj novi pogled na svijet u kojem žive, koji ih okružuje, svijet pretočen u digitalnu fotografiju, njihov svijet, kao foto dokument realnosti, ali i bijeg od realnosti.
– Mala sredina daje velike umjetnike, možda je upravo ovdje jedan ili više njih koji se predstavlja svojim radovima, no svakako ih podržimo u njihovom radu i stvaralaštvu, kazao je Predovan.
Ujedno je prof. Josip Predovan, kao glavni urednik školskog lista, predstavio “Grafite broj 8. – siječanj 2009.” U glazbenom dijelu na gitari su nastupili Marija Magdalena Bačić i Filip Plazonić.
U nastanku novog broja Grafita, lista benkovačkih srednjoškolaca, svojim su tekstovima i fotografijama sudjelovali Anđela Vrkić, Anja Ražnjević, Samanta Livačić, Anamaria Zanić i Viktorija Božina iz G4 razreda, zatim Ivana Ušljebrka, Sanja Antolović i Stevan Šaponja iz E4 razreda, Marijana Kardum, Maria Magdalena Bačić, Marina Šegota i Filip Plazonić iz G3 razreda, i Matea Golem i Doris Erceg iz G2 razreda.
Od mnoštva članaka koji se bave školskim životom, ovi će Grafiti vjerojatno ostati zapamćeni po tri teksta koji nose zajednički naslov “Gimnazijalci vs. Ekonomisti”, a koji s različitih stajališta seciraju neke pojave suparništva i toplog prijateljstva koje postoji između te dvije skupine.
Veće zanimanje čitateljstva mogli bi pobuditi i članci vezani za vruću temu državne mature i nacionalnih ispita, kao i onaj o paralelnom obrazovnom sustavu – privatnim instrukcijama. Časopis donosi i dva zanimljiva intervjua – jedan već stari, ali dosad neobjavljeni razgovor s jednim vrijednim i svestranim benkovačkim zdravstvenim djelatnikom, a drugi s jednim od vodećih hrvatskih intelektualaca danas, piscem, kolumnistom i filmskim kritičarom Juricom Pavičićem. U njemu se mogu naći i neke vrlo zanimljive stvari o Bruceu Springsteenu i Benkovcu.
Tu su i brojni prilozi o kulturnim temama, kao što su umjetnost, književnost, film i hrana. Već nekoliko zadnjih brojeva Grafiti imaju i rado čitane dnevnike raznih autora, a u časopisu se meže naći i politčke tematike.
Razgledavajući radove digitalne umjetničke fotografije učenika, pogled se zaustavlja na jednom od radova “Buć”, autorice Marije Magdalene Bačić koji dočarava vrijeme zaustavljeno u fotoobjektivu, u vječnoj igri svjetla i sjene, dobra i zla, smirenosti i pokretu, ali i zvucima koji se šire na slici. Tako je mlada umjetnica svojim radom uspjela na mirnoj površini Karinskog mora u djeliću sekunde zabilježiti zvuk “Buć” koji proizvodi odbačeni kamenčić, te za vječnost zaustavlja ono “sada” koje se više neće ponoviti, a kružni valovi se iz središta zvuka i urona predmeta šire, žive i pronalaze svoje mjesto na mirnoj površini mora s težnjom da svojim slabašnim pokretima žele dotaknuti kamenu obalu iznad kojih se nadvio starac Velebit s oblacima na mirnom nebu, kao ono što je “iznad” i ne primjećuje što se događa “ispod”, u njegovu podnožju ili pak primjećuje i vjerno bilježi u svojim golim stijenama koje vraćaju zvuk “Buć” u budućem dahu vjetra.