Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Jarebica” nabavila istarske zečeve

Autor: Jelica Farkaš

16.02.2009. 23:00
“Jarebica” nabavila istarske zečeve

Foto: Jelica FARKAŠ



Tijekom protekle godine udruga je nabavila i pustila u lovišta 700 fazana, dok je proteklog vikenda preuzeto 65 zečeva naručenih iz Istre, koje su lovci pustili u lovišta. U ožujku udruga planira nabaviti i jedno matično jato fazana. Cijena jednog fazana kreće se oko 100 kuna dok jedan zec košta između 700 i 800 kuna, doznajemo u “Jarebici”


Ovih dana lovci biogradskog područja pustili su u svoja lovišta 65 zečeva koji su nabavljeni preko lovačke udruge “Jarebica Biograd na Moru”.
Naime, kako smo doznali iz razgovora sa stručnim djelatnikom udruge Sašom Urodom te tajnikom i potpredsjednikom udruge Slavkom Pedisićem, biogradska lovačka udruga osnovana je još 1929. godine te će upravo ove godine obilježiti 80. obljetnicu postojanja i djelovanja. Udruga svojom djelatnošću obuhvaća šire biogradsko područje, točnije uz grad Biograd i mjesta susjednih općina Sveti Filip i Jakov i Pakoštane, a broji ukupno 330 članova.
Lovci su organizirani u zborovima lovaca te imaju svoje predstavnike u skupštini i izvršnom odboru udruge, doznajemo od naših sugovornika.
Lovačka udruga “Jarebica” gospodari s četiri lovišta, od čega su tri državna, a jedno zajedničko. Protežu se na oko 20.000 hektara prostora. Na tom području od autohtone divljači najbrojnije su trčke i zečevi, a od one alohtone fazani, divlje svinje, kojih je u zadnje vrijeme sve manje zbog prolaza autoceste. Nakon obavljenih hajki kojih je u zadnjih mjesec dana bilo četiri, uglavnom na lisice i čagljeve, nastavlja se redovita obnova lovišta. Jer poznato je da lovcima odstrijel nije jedini motiv nego uz lov, vode brigu i o uzgoju, zaštiti divljači, kao i održavanju lovnih područja. Tako primjerice, redovito čiste lovišta od otpada, posebno onog krupnog, kojeg nesavjesni građani bacaju svuda po okolišu, ali isto tako tijekom ljetnih mjeseci nalijevaju kamenice i pojilišta čistom vodom.
 – Tijekom protekle godine udruga je nabavila i pustila u lovišta 700 fazana, dok je proteklog vikenda preuzeto 65 zečeva naručenih iz Istre, koje su lovci pustili na svoja lovišta. Tijekom godine u lovište se unese divljači za oko 100.000 kuna, a u ožujku udruga planira nabaviti i jedno matično jato fazana. Cijena jednog fazana kreće se oko sto kuna dok jedan zec košta između 700 i 800 kuna. Sredstva za rad udruge dijelom se namiruju iz članarine te lovnog turizma koji se odvija preko zadarske agencije “Seter”, ali bez donacija teško da bi mogli opstati, kaže Pedisić dodajući kako su zahvalni Gradu Biogradu, Turističkoj zajednici grada kao i susjednim općinama kroz koje se protežu lovišta, a koje također često pomažu.
U udruzi djeluju i dva stalno zaposlena profesionalna lovočuvara, čiji zadatak je da lov protekne u redu kao i da se spriječi krivolov. Svake godine prima se od 10 do 15 novih pripravnika, odnosno mladih lovaca što je također dio rada ove lovačke udruge.
Trenutačno su u tijeku pripreme za obilježavanje 80. obljetnice udruge i to 29. ožujka, a nakon toga slijedi i redovita izborna skupština, najavljuju u udruzi čiji je predsjednik Edvard Vujasin, predsjednik zbora lovaca Pakoštane, uvjeren da uspjesi udruge ovise o zajedničkom angažmanu svih članova.