Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proizvodnja i čuvanje ulja

Autor: Jelica Farkaš

16.02.2009. 23:00
Proizvodnja i čuvanje ulja

Foto: Jelica FARKAŠ



Osnovna intencija održavanja ovog skupa bila je, u prvom redu, upoznavanje s proizvodnjom najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinova ulja, a kroz predavanje obitelji Belić, čija su ulja među 15. najboljih u svijetu
Udruga maslinara i uljara Zadarske županije Orkula – Biograd na Moru upriličila je još jedno u nizu prigodnih maslinarskih događanja, koje je pobudilo veliko zanimanje članova udruge, ali i ostalih maslinara ovog područja.
Naime, u suradnji s tvrtkom Olea-b.b., u vlasništvu obitelji Belić iz Rapca, svjetski poznatim maslinarima, te hotelskom kućom Ilirija d.d. organizirala je stručno predavanje i degustaciju maslinovih ulja. Tako se proteklog vikenda u prostorijama hotela Kornati biogradske Ilirije okupilo oko 70-ak maslinara, članova udruge, ali i djelatnika Ilirije, koji se kroz segment ugostiteljstva u ovoj tvrtki svakodnevno susreću i s uporabom maslinova ulja. Svako dodatno stručno znanje bit će nam dragocjeno iskustvo, kazali su nam neki od sudionika ovog skupa. Osim biogradskim maslinarima ono će bez sumnje uvelike koristiti i stručnom osoblju, kuharima i konobarima hotelske kuće Ilirije, koja je ovom prigodom na kušanje ponudila i svoje vlastito ulje. Naime, uz desetak najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja o kojima su govorili i koje su ponudili na degustaciju Belići iz vlastitog asortimana, isto toliko ponudili su članovi Orkule iz Biograda i ostalih mjesta Zadarske županije. Što je bio cilj i smisao ovog predavanja i kušanja ulja, kazao nam je Željko Troskot, potpredsjednik udruge i voditelj Orkulinog kluba senzorskih analitičara.
– Osnovna intencija održavanja ovog skupa bila je, u prvom redu, upoznavanje s proizvodnjom najkvalitetnijeg ekstra djevičanskog maslinova ulja, a kroz predavanje obitelji Belić, čija su ulja među 15. najboljih u svijetu, doista se moglo dosta toga naučiti. Posebna zanimljivost ovih maslinara jest i to što su od masline roda askolana tenera koja je isključivo zelena, stolna maslina, proizveli ulje i postigli svjetska priznanja, kazao je Troskot.
Uz niz zanimljivih podataka o samoj proizvodnji, vremenu i načinu branja, preradi te čuvanju ulja, moglo se dosta naučiti i o tome koje se određene vrste ulja najbolje sjedinjuju s kojom hranom. Jedan od manje poznatih detalja jest da se ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od sorte istarska bjelica idealno sljubljuje s tortom od čokolade, a ulje i kod nas poznate i česte talijanske sorte leccino zbog svoje voćne svježine i trajnog mirisa naglašava profinjeni okus sirove ribe škampa i kozica. Izvrstan okus daje lignjama i sipama na žaru te raznim svježim sezonskim salatama. Sladoled, panna cota i parfe od vanilije, šumskog voća i jagode te kolač od sira i ovčja skuta već s nekoliko kapi leccina postaju čudesna delicija, čulo se između ostalog na skupu.