Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rekreacija za sve uzraste

Autor: Ivica Gjergja

16.02.2009. 23:00
Rekreacija za sve uzraste


U redovne aktivnosti Udruge spadaju satovi sportske rekreacije dva puta tjedno u ŠRC “Ravnice” te u dvorani OŠ Stanovi, a sve to pod budnim okom sportskog rekreatora i po zacrtanom programu. Redovni smo član Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”, tako da uz svoje već poznate akcije provodimo i veliki dio njihova programa, kazala je predsjednica Katja Pijaca


Nakon završetka godine angažmana i aktivnosti svaki iole ozbiljan kolektiv napravi analizu učinjenog pa je tako i predsjednica Udruge za sportsku rekreaciju žena Relaks Katja Pijaca sa svojim “stožerom” analizirala učinjeno te nam istaknula nekoliko aktivnosti Udruge. Osvrnula se i na djelovanje Udruge Relaks od njenog postanka pa sve do danas.
– Naša Udruga za rekreaciju žena Relaks osnovana je u najteže vrijeme – tijekom rata 1994. godine, a ove ćemo godine na dostojanstven način obilježiti 15 godina rada. Kroz nju provodimo satove sportske rekreacije dva puta tjedno u ŠRC “Ravnice” te u dvorani OŠ Stanovi, a sve to pod budnim okom sportskog rekreatora i po zacrtanom programu. Redovni smo član Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”, tako da, uz svoje već poznate akcije, provodimo i veliki dio njihova programa. Inače, u naš Relaks učlanjeno je oko 200 rekreativki, u uvodu će Katja Pijaca.
Jedine Dalmatinke na ožujskim susretima
Našu sugovornicu pitamo što “nadređeni” misle o aktivnostima koje Udruga Relaks provodi.
– Izvršni odbor i ostale članice Udruge, zadovoljni su realizacijom prošlogodišnjeg programa i ne samo time. Također se nadaju da će i Program rada koji smo donijeli za ovu godinu biti ostvaren onako kako je i zacrtan. U prošloj godini prva akcija bila je obilježavanje “Dana sportske rekreacije na lokalnoj razini”, koja se provodi uz potporu HOO-a. Relaksice su taj dan provele u Smiljanu te posjetile Memorijalni centar “Nikola Tesla”, pješačile su po snijegu do rodne kuće Ante Starčevića u Žitniku. Dana 16. veljače 2008. godine sudjelovale smo na rekreativnom odbojkaškom turniru, koji se održavao u mjestu Viškovo kraj Rijeke, a 15. smo ožujka sudjelovale na Danima narcisa. Od 27. do 30. ožujka nazočile smo 33. ožujskim susretima žena, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” i HOO-a. Treba istaknuti da su Zadranke na ovim susretima prisutne od samog početka, a svih ovih 15 godina smo bile i najbrojnije, a ujedno, između 30 gradova Hrvatske, iz kojih dolaze sudionice ožujskih susreta žena, jedine smo predstavnice Dalmacije. Svaka naša sudionica ovih susreta prođe jedan seminar o sportskoj rekreaciji, na kojima su predavači profesori s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, nabraja Katja Pijaca i dodaje:
 – Svjetski dan zdravlja smo obilježile 7. travnja u suradnji s Maticom Zadrana i zadarskom dijabetičarskom udrugom, a sve pod pokroviteljstvom Grada i Županije. Start za bicikliste, pješake i prvi put nordijske hodače, bio je na Branimiru. Krenule smo preko mosta, Istarskom obalom, do Morskih orgulja, onda zadarskom rivom, preko Foše, Karmom do Punte Bajlo.
 Brojna priznanja
Svim sudionicima ove hvalevrijedne akcije podijeljene su majice sa sloganom “Kretanje je zdravlje, zdravlje je kretanje” te im je izmjeren šećer i tlak. Bili smo zadovoljni što su nam se priključili i naši građani, a nadamo da će ove godine akcija još puno masovnija, govori predsjednica Udruge Relaks.
No ovo nisu sve aktivnosti relaksica koje se mogu pohvaliti zaista bogatim i čestim akcijama.
– Na poziv Mjesnog odbora Karin 60 članica udruge pješačilo je stazama Winnetoua, čime smo zajedno s domaćinima obilježile otvaranje seoskog turizma u tom kraju. Nadalje, u Vukovaru smo bile na proslavi Dana grada 3. svibnja, a redovito sudjelujemo na Turniru u odbojci, a Dan Relaksa i Dan igre i prijateljstva obilježile smo 30. svibnja na ŠRC “”Višnjik” kada se održalo natjecanje u boćanju, stolnom tenisu, pikadu i odbojci. Naš dan su uveličale rekreativke iz Ogulina, Otočca, Oklaja, Siverića, Saborskog, Konavla i Vukovara. Ove godine očekujemo da će nam doći natjecateljice iz čak deset gradova. U sportsko-rekreativnom natjecanju sudjelovalo je preko 200 rekreativki, a ove godine ćemo ponoviti gotovo sve što smo prošle godine “odradile”, rekla nam je Katija.
Ovoj Udruzi rekreacija, iako primaran nije jedini cilj. Relaksice rado sudjeluju i u aktivnostima raznih drugih aktiva i udruga.
– Surađujemo s aktivistima DDK-a, gošće smo BK Brodarice, gdje se u povodu Dana grada održava Kup “Sv. Krševan”. Osim relaksica, ovaj put se natječu i boćarice iz Pridrage. U suradnji sa Županijski boćarskim savezom organizirat ćemo Memorijalni boćarski turnir “Mirjana Marić” u spomen na našu članicu preminulu prošle godine. Sudjelovat ćemo i na Svjetskom danu pješačenja te na rekreativnoj biciklijadi, koja se održava u Podravini, točnije u Koprivnica, informira nas naša sugovornica.
Za svoj angažman i nesebičan rad te razvijanje prijateljstva kroz rekreaciju Udruga za sportsku rekreaciju žena Relaks dobila je i mnogo priznanja.
Relaks je 2002. godine dobio godišnju nagradu Hrvatskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” kao najbolja udruga Hrvatske, a uz to od istog smo Saveza dobile mnoštvo nagrada za promicanje sportske rekreacije. U povodu Dana grada Zadra Udruga je 2005. godine dobila Grb grada Zadra. Predsjednica Udruge i voditeljica sportske rekreacije Katja Pijaca dobila je i osobno od Saveza mnoge nagrade i priznanja, a najdraža joj je, kaže, Nagrada za životno djelo koja joj je uručena krajem 2007. godine.
– Već više od deset godina članice Relaksa “osvajaju” Europu, a nadamo se da će uz vježbanje i razne akcije tako biti i dalje, zaključuje Katja Pijaca.